Vlada panično zaustavlja preuzimanje INA-e

29.3.2011.
8:36
VOYO logo

Dionicama INA-e od ponedjeljka se opet ne trguje, a prema rješenju HANFA-e, obustava traje cijeli ovaj tjedan, a u ponedjeljak, kad opet počne, INA-ina dionica više sigurno neće biti najatraktivniji papir na Zagrebačkoj burzi.

Naime, paralelno s HANFA-inom obustavom trgovanja Vlada navodno priprema posebnu uredbu kojom do ulaska Hrvatske u EU nitko neće moći steći više od 50 posto dionica Ine. Dakle, i domaćim i stranim dioničarima jednako će biti onemogućeno da steknu većinski paket.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je takav prijedlog u utorak ili srijedu na konferenciji za novinare htio iznijeti HSLS, čiji je predsjednik Darinko Kosor rekao da je njihov odbor za gospodarstvo prošli tjedan raspravljao o tome kako zaštititi INA-u.

Kosor predlaže da se u prvoj fazi donese uredba, a što je prije moguće i zakon koji će spriječiti bilo koga da preuzme većinski udio. Čini se da isto razmišljaju i u vladajućem HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je, naravno, tajanstveno kupovanje dionica INA-e proteklih mjeseci. Sve je počelo u prosincu, kad je MOL preko svog glasnogovornika objavio ponudu za kupnju slobodnih dionica INA-e po cijeni od 2800 kuna.

Hrvatski mirovinski fondovi odgovorili su akcijom na burzi gdje su dionicu INA-e kupovali po 2830 kuna i brzo prikupili zamjetan udio, a MOL je uspio kupiti nešto više od 0,1 posto INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od 'tajanstvenog igrača'

No, već nakon nekoliko dana pojavio se novi, svima nepoznat 'igrač', koji je počeo napuhivati cijenu dionice, pa je ona 15. ožujka dosegla svoj apsolutni rekord od 4050 kuna. Niti to ne bi bilo ništa neobično da taj 'igrač' nije odlučio ostati skriven, unatoč svim naporima i zahtjevima HANFA-e da dozna tko to kupuje INA-u i pritom ne pita za cijenu. HANFA je slala upite na Cipar, Djevičanske otoke, Slovačku... no nije uspjela rasplesti to zamršeno klupko skrivenih kupaca.

Posljednja adresa do koje je stigla jest slovačko-češka J&T financijska grupacija, osnovana u Slovačkoj 1993. Osnovali su je Ivan Jakabovič i Patrik Tkač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su pak isti taj Jakabovič te Jozef Tkač među najbogatijim poduzetnicima nove Europe, a njihova grupa ima aktivu od 4,5 milijardi eura.

J&T grupa dugo je bila MOL-u velika smetnja jer je kupovala značajne dioničke udjele u kompanijama koje je MOL preuzimao, poput slovačkoga Slovnafta. No, danas su, sumnjaju u hrvatskim financijskim krugovima, dobri suradnici i partneri, pa bi upravo oni mogli biti MOL-ov igrač za preuzimanje Ine, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103280235006 arti-201103100154006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo