sjednica vlade / Vlada osnovala Savjet za otkup dionica Ine: Martina Dalić ispala iz igre

'Dolazak Tuska signal uvažavanja Hrvatske od strane najvišeg dužnosnika EU'

19.1.2017.
9:35
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković na današnjoj se sjednici Vlade uvodno osvrnuo na aktualna zbivanja, prije svega obilježavanje 25. godišnjice međunarodnog priznanja za koje je rekao da je bilo dostojanstveno. Zahvalio je predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku koji je došao na njegov poziv te u Saboru održao govor na Hrvatskom.

"To je bio važan signal uvažavanja Hrvatske od strane najvišeg dužnosnika EU", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na aktualac u Saboru rekavši da je dijalog s oporbom koristan za demokraciju.

"Spremno smo odgovorili na ključna pitanja iz praktički svih resora", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je najavio osnivanje Savjeta za pregovore s MOL-om oko otkupa dionica Ine. 

Savjet, u kojemu će biti Plenković te ministri Davor Ivo Stier, Slaven Dobrović, Goran Marić, Ante Šprlje, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić, davat će smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini. Plenković je ponovno pozvao na slanje prijedloga za modele otkupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da u Savjetu nema Martine Dalić.

"Pozivam sve one koji smatraju da imaju kvalitetan model za financiranje ove operacije da ga predlože. Mi ćemo kao savjet razmotriti sve opcije i izabrati onu koja će biti najbolja, najučinkovitija, najrealnija", rekao je Plenković, naglašavajući da ne žele da ova transakcija generira novi javni dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić: 'Nijedna varijanta otkupa udjela u Ini ne smije povećati javni dug'

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić rekao je u četvrtak da niti jedna varijanta otkupa dionica Ine ne bi smjela biti financirana na način da poveća javni dug te ne vidi problem u prijedlozima Mosta po tom pitanju, budući da bi krajnje rješenje tog problema trebalo biti zajedničko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara uoči sjednice Vlade što misli oko prijedloga MOST-a vezanog uz otkup udjela Ine od mađarskog MOL-a, Ćorić je izjavio da su trenutno u fazi razmatranja nekoliko prijedloga.

"Ali, ono što je dogovor, a to je komunicirala i strana Mosta, to je da niti jedna varijanta otkupa Ine ne bude financirana javnim dugom, odnosno povećanjem javnog duga", istaknuo je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić smatra da niti jedna inačica kupovine Ine, pogotovo sada kada Hrvatska ide u dobrom smjeru u kontekstu smanjenja javnog duga i potencijalnog rasta kreditnog rejtinga, "jednostavno ne dopušta financiranje bilo kakve kupovine povećanjem javnog duga", dodavši da bi izdavanje državnih obveznica značilo povećanje javnog duga. 

 Na novinarsko pitanje nije li neozbiljno da tako velika financijska transakcija nije koordinirana među partnerima u vlasti, Ćorić je naglasio da će upravo zbog ozbiljnosti operacije i same transakcije, hrvatska Vlada sve sagledati iz više perspektiva te se nada se da će krajnje rješenje problema biti zajedničko rješenje svih stranaka na vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je kazao i da ne vidi problem u tome da Božo Petrov samostalno u javnosti istupa sa svojim modelima otkupa dionica Ine od MOL-a, kao i u bilo kojem prijedlogu koji pridonosi konstruktivnoj raspravi o modelu otkupa dionica Ine.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo