IVANA KEKIN OŠTRA / 'Vlada i Stožer su krivi zato što su građani zbunjeni glede cijepljenja, dvostruki standardi su doveli do nepovjerenja'

'Stožer je definitivno izgubio povjerenje i čak i kada daju nekakve dobre poruke, one se sada više ne čuju uslijed svih propusta i loših propusta', kaže Kekin

19.9.2021.
20:12
VOYO logo

Psihijatrica zagrebačkog KBC-a, ujedno i saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin, gostovala je u RTL-u Danas i govorila o nizu aktualnih tema vezanih uz pandemiju i mjere Stožera.

Između ostalog, naglasila je da su dvostruka mjerila upravo i dovela do visokog nepovjerenja javnosti, ali i kazala da ne vjeruje kako se naše društvo počelo dijeliti na cijepljene i necijepljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nije došlo do podjele na cijepljene i necijepljene jer vidimo već iz subotnjeg prosvjeda da tih zagriženih antivaksera i uvjerenih necjepiša ima doista jedan zanemariv broj. No, vrlo glasni, tu se slažem.

Građani su zbunjeni i nesigurni, uplašeni oko cijepljenja

Činjenica je da imamo jako puno građana koji se doimaju zbunjeni i nesigurni, uplašeni oko cijepljenja i zbog toga ga odbijaju, odnosno odgađaju. Za tu poziciju držim da su odgovorni Vlada i Stožer jer godinu dana vrlo nekonzistentno i s duplim standardima vode pandemiju i time su doveli do visokog nepovjerenja javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidite i iz drugih iskustava zemalja, da one zemlje gdje građani vjeruju svojem vodstvu, imaju visoku procijepljenost primjerice Danska itd., dok kod nas procijepljenost je rezultat nepovjerenja u Vladu", kazala je Kekin.

"Komunikacija je veliki problem, užasno loše to rade. Dat ću i primjer. Zadnjih dana stalno slušamo o uvođenju obaveznih Covid potvrda u zdravstvo. Vi to kada kažete populaciji, ona stječe dojam da se doktore mora prisiljavati da se cijepe i svaki građanin će pomisliti: Pa nisam ja lud, ako se liječnici neće cijepiti neću se cijepiti ni ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALO NAM SE SVIJET SRUŠIO /

Poznati liječnik iznenadio upozorenjem: 'Nemojte ujutro prvo piti kavu da biste se probudili'

Image
MALO NAM SE SVIJET SRUŠIO /

Poznati liječnik iznenadio upozorenjem: 'Nemojte ujutro prvo piti kavu da biste se probudili'

S druge strane je istina da je 90 posto liječnika procijepljeno. Dakle, to je najprocjepljenija populacija u Hrvatskoj koju imamo. Umjesto da koriste taj argument jer je on neprobojan, to je najmjerodavnija populacija...oni ga zanemaruju na njihovu štetu".

Stožer je, kaže, definitivno izgubio svako povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stožer je definitivno izgubio povjerenje i čak i kada daju nekakve dobre poruke, one se sada više ne čuju uslijed svih propusta i loših propusta. Ovo bih poručila i kao liječnica i političarka Zeleno-lijevog bloka da mi želimo da se ukinu mjere, da živimo staro normalno. Nemamo više ni novaca ni psihičkih kapaciteta da bismo imali mjere, no osnovni preduvjet za to je visoka procijepljenost.

Cijepite se kako bismo mogli živjeti staro normalno

Dakle, apel građanima je da se cijepe kako bismo mogli živjeti staro normalno. Vlada bi trebala preuzeti odgovornost što čitavo vrijeme izbjegava, stalno igraju igru u kojoj se nikome ne žele zamjeriti i pokušavaju zadržati lentu Miss simpatičnosti, i ne poduzimaju poteze. U znanstvenom im savjetu sjede ljudi koji kažu da nije nužna visoka procijepljenost, a onda kažu: Građani cijepite se. Na njima je red da preuzmu odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za početak mislim da je sad potez na Vladi. Što se tiče oporbe, vidimo da dio također koristi ovo za ono najjeftinije populističko skupljanje bodova. To nije neviđeno na našoj političkoj sceni, ali ovaj put takvi potezi mogu dovesti do ozbiljnih javnozdravstvenih posljedica.

Neke naše oporbene stranke zagovaraju ukidanje svih mjera, a pritom također šalju poruke da nije nužno da se građani procijepe i da je to stvar svakog pojedinca, oni de facto zagovaraju pune bolnice i visoku smrtnost koje će opet nažalost dovesti sigurno do nekih mjera. Bez visoke procijepljenosti ne možemo doći do ukidanja mjera", ponovno je naglasila Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središte pažnje odjedanput su došla djeca.

Instrumentaliziranja djece su štetna

"O tome su zaista i mnogo stručniji istaknuli svoj stav. Ja se apsolutno slažem da je ta vrsta instrumentaliziranja djece u ostvarivanju političkih poruka jako štetna i takve poteze bi se trebalo izbjegavati jer će posljedice biti dalekosežne kod te djece koja se tako zloupotrebljavaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temu prosvjeda je dodala i sljedeće:

"Slažem se da smo gledali mnogo prosvjeda i nasilnih scena. Ne bih išla u neke distopijske scenarije, osvrnula bih pažnju na zemlje koje su postigle visoku procijepljenost bez prosvjeda i uvođenja značajnih restrikcija, a to su upravo zemlje koje imaju povjerenja u svoje vodstvo. Mislim da bi se političari diljem svijeta orijentirati na to i da bi trebali steći povjerenje i onda će i podjele u nekom širom kontekstu izvan ove pandemije biti daleko manje", rekla je za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo