PLENKOVIĆ NA VLADI: / 'Danas ćemo opet imati više od 3000 novozaraženih. Važno je za javnost da ponovno kažem nekoliko riječi...'.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vlada će donijeti odluku o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, za podmirivanje dijela obveza prema dobavljačima lijekova,

13.11.2020.
8:49
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na današnjoj sjednici, Vlada će donijeti odluku o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, kao i odluku o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova u vlasništvu županija prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Na dnevnom je redu i odluka o dodjeli državne potpore društvu Croatia Airlines za naknadu štete uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Vlada će usvojiti i zaključak u vezi sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog COVID-19 cjepiva za države članice Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sjednice Andrej Plenković je spomenuo predstavljanje Nacionalne razvojne strategije rekavši da očekuju doprinos svih, posebno onih koji govore o konsenzusu. Sugestije će analizirati, raspraviti u Saboru. "Gotovo je smiješna rasprava tko treba biti u odboru", rekao je na početku Andrej Plenković. Oporbi je poručio da daju svoje prijedloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost, jučer popodne predstavnik mog ureda je poslao novo pismo uredu predsjedniku da se idući petak dogodi sastanak", rekao je Plenković. Kaže da nisu dobili odgovor na dva prijedloga termina.

Epidemija koronavirusa

"Što se tiče Covida, želio bih kazati da ćemo danas imati ponovno više od 3000 zaraženih. No važno je za javnost da ponovno kažem nekoliko riječi. Pozivam građane na pridržavanje mjera. Sadašnja situacija je sigurno najteža od početka epidemije. Mjere koje smo poduzeli prije dva tjedna značajno su usporile širenje epidemije. Cilj je da smanjimo brojke, to ovisi o svakome od nas. Situacija u Hrvatskoj nije tako loša, ali je ozbiljna. Pet županija provodi strože mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želimo izbjeći daljnje pooštravanje mjera, jedino je rješenje osobna odgovornost. Širenje virusa suzbijamo fizičkom distancom, nošenjem maske... Drugo je socijalna distanca, manje druženja, kontakata, manje prijateljskih i rodbinskih druženja. Poštujte mjere, jer restriktivnije mjere nikome nisu u interesu. Imamo pod kontrolom situaciju, nije eksponencijalan rast. Zdravstveni sustav radi pod opterećenjem, ali sigurno nije pred slomom. To je razlog zašto mnoge zemlje idu u lockdown. Iako znamo da će nakon otvaranja ponovno doći do oživljavanja epidemije. Sada znamo puno više o virusu i smatramo da donesenim mjerama možemo izbjeći potpuno zatvaranje", rekao je Pleneković.

"Premda broj zaraženih stagnira, broj hospitaliziranih raste. Broj hospitaliziranih je veći jer on kasni za krivuljom, porast broja je ekvivalent broja zaraženih u zadnjih 10 dana. Ali oba broja stagniraju. Porast se usporava. Slično je s brojem ljudi na respiratoru", rekao je. "Situacija s epidemijom ne izmiče kontroli, ali to ne znači da se možemo opustiti, naprotiv. Opustimo li se, situacija se može pogoršati. Moramo imati osobnu odgovornost, držati se mjera", rekao je. "Covid-19 je ozbiljna prijetnja za zdravlje svih nas", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva za zdravstvo

Temeljem rebalansa proračuna, Vlada je donijela odluku o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Isplatit će se više od 860 milijuna kuna.

Donijeli su i odluku o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela duga bolničkih zdravstvenih ustanova u vlasništvu županija prema veledrogerijama. Za njih su izdvojili više od 472 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je usvojila i i zaključak u vezi sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog COVID-19 cjepiva za države članice Europske unije. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se financijska sredstva osiguravaju u HZZO-u.

Pomoć za Croatia Airlines

Vlada je odlučila dodijeliti državnu potporu društvu Croatia Airlines za naknadu štete uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da će se nadoknaditi 88,5 milijuna kuna. "Ovo je važna odluka za Croatia Airlines, ovo je pravovremena i ispravna odluka", zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo