JOSIPU RIMAC TERETI SE ZA TRI KAZNENA DJELA: / Obranu je iznosila 45 minuta, ali na pitanja nije odgovarala

Image

Odvjetnik Josipe Rimac rekao da je kako se njegovu klijenticu tereti za tri kaznena djela

29.5.2020.
18:04
VOYO logo

Od petka rano ujutro u tijeku su uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarske kriminaliteta s obilježjima korupcije. Uhićena je Josipa Rimac, šef Hrvatskih šuma, HDZ-ova pomoćnica ministra, poduzetnik i još devetero ljudi .

Tereti ih se za kaznena djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvoj događaja pratite uživo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije odgovarala na pitanja jer je umorna i htjeli smo da ovo što prije završi'

22.00 Odvjetnik Josipe Rimac rekao da je kako se njegovu klijenticu tereti za tri kaznena djela.

"Iscrpno je iznijela obranu, nije odgovarala na pitanja, ne iz taktičkih razloga, nego zašto je umorna i htjeli smo ovo što prije završiti. Objasnila je sve i odgovorila na sve što joj se stavlja na teret", rekao je Vinko Gulišija. Iznošenje obrane trajalo je 45 minuta, dodao je. "Ona će ići u pritvorsku jedinicu i očekujem da bi se sutra trebala pojaviti kod suca istrage", rekao je Gulišija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podmićivali Rimac djelom svoje provizije?

21.00

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađane. Njezina sestra radi za Generali osiguranje te je trebala napraviti policu za vjetroelektrane, za što je trebala dobiti brokersku proviziju. To su s njom dogovarali, kako se sumnja, Dragan Stipić i Milenko Bašić, a od te provizije 45.000 eura je išlo Josipi Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga ona počinje, kako se sumnjiči, vršiti pritisak na Hrvatske šume da promjene negativna mišljenja koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrana.

Uskok sumnja su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan iz splitske ispostave Hrvatskih šuma bili ti koji su u konačnici početkom godine dali pozitivna mišljenja za vjetroelektrane. Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak je kazao da je njegov branjenik iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve rado po nalogu Josipe Rimac. U tvrtki CEMP takve navode žestoko odbacuju, štoviše tvrde upravo suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatske šume su nas ucijenile za više od šest milijuna kuna'

20.50 Milenko Bašić vlasnik tvrtke Čista energija Mediterana i Panonije, te Dragan Stipić u priopćenju odbacuju svaku optužbu za nezakonitosti i tvrde kako su oni bili žrtve jer su im Hrvatske šume uzele 6,1 milijun kuna ucjenom.

Image
TEŠKE OPTUŽBE INVESTITORA: /

'Hrvatske šume su nas ucijenile za više od 6 milijuna kuna'

Image
TEŠKE OPTUŽBE INVESTITORA: /

'Hrvatske šume su nas ucijenile za više od 6 milijuna kuna'


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac stigla na ispitivanje

Image

29.05.2020.,Zagreb - Privodjenje Josipe Rimac ispred USKOK-a u Vlaskoj ulici. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

20.30 Josipa Rimac stigla je na ispitivanje u Uskok.

19.30 Do sada je ispitano troje od 13 uhićenih. Među osumnjičenicima su i Milenko Bašić iDragan Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Odvjetnik Josipe Rimac: U ovom trenutku ne vidim da je počinjeno ikakvo kazneno djelo.'

19.10 "Znam vrlo malo jer još nema rješenja o provođenju istrage i nemam pouku o pravima, tako da puno ne znam. Koliko znam, napravljena je pretraga i u Zagrebu i u Kninu", rekao je za RTL DanasVinko Gulišija. Rekao je da još uvijek čeka poziv za ispitivanje. "S obzirom da su ispitivanja počela, pretpostavljam de će to sve biti tijekom dana", kazao je Gulišija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da ne može pretpostaviti hoće li Rimac biti pri vrhu ili pri dnu osumnjičenih. "Ako ide po nekakvom redosljedu, onda sigurno nije među prva tri. To nam je jasno. No, koja je po redu, nemam pojma", rekao je.

S klijenticom se, kaže, telefonski čuo samo ujutro. "Nije rekla ništa posebno. Samo da se krene u Zagreb i to je to", kazao je Gulišija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Savjetovat ću je da iznese obranu. Hoće li odgovarati na pitanja, to ćemo vidjeti", rekao je i dodao da ne za sada može reći koliko će biti obrana opširna jer ne zna "koliko toga ima, koja djela, s kojim je osumnjičenikom je povezuju"-

"Ono što ja znam, a znam putem medija. U ovom trenutku ne vidim da je počinjeno ikakvo kazneno djelo. No to je moje mišljenje i vidjet ćemo je li", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temeljem onoga što je napisano ne vidim da bi ona svojim postupanjem počinila bilo kakvo kazneno djelo. No moram vidjeti točni činjenični opis da bi o tome mogli detaljnije razgovarati", kazao je.

Rimac tražila da povuče negativno mišljenje za uporabne dozvole?

19.00 Jakupčić je u prostorijama Uskoka iznosio obranu gotovo dva sata. Kako je izjavio njegov odvjetnik Vladimir Terešak Jakupčić je iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve radio po nalogu Josipe Rimac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako neslužbeno doznaje 24sata, Jakupčića se tereti da je na traženje Josipe Rimac povukao negativna mišljenja za izdavanje uporabne dozvole za vjetroelektrane iako Hrvatske šume od investitora nisu naplatile cjelokupno dugovanje.

Rimac se neće braniti šutnjom

18.30 U Uskok bi uskoro na ispitivanje trebala doći i Josipa Rimac. Njezin odvjetnik Vinko Gulišija za 24sata je kratko rekao da će se njegova klijentica aktivno braniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

DOLAZAK PRIVEDENIH NA USKOK: Pred kamerama pognuli glave i skrivali lice


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razriješene Rimac i Mandac

18.00 Vlada je u petak održala telefonsku sjednicu na kojoj je razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac. priopćeno je iz Vlade RH.

One su među više danas uhićenih dužnosnika i gospodarstvenika u sklopu istrage Policijskoga nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije, a vezanih uz vjetroelektrane kod Knina. Među uhićenima je, među ostalim, i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Privedeni dolaze na ispitivanje u Uskok

Image

29.05.2020., Zagreb - Dolazak odvjetnika i optuzenika u Uskok. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

17.50 Na ispitivanje u Uskok dovedena je i Ružica Njavro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


17.40 Jedan od privedenih je i Josip Ravlić, potvrdio za 24sata njegov odvjetnik Šime Matak koji se nalazi na Uskoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


17.20 HSS-ovac Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova, u Newsroomu je rekao da nisu Hrvatske šume leglo korupcije već je hrvatska vlada leglo korupcije.

'Ispitivanje zakazano u 16:45'

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

16.25Vladimir Terešak, odvjetnik predsjednika uprave Hrvatskih šuma, Krunoslava Jakupčića dao je kratku izjavu za medije. "Do sada nismo dobili rješenje o provedbi istrage, kada budem kontaktirao s klijentom znat ću više reći, ispitivanje je zakazano za 16:45", kazao je Terešak.


Procuo dokument ključan za uhićenja u Hrvatskim šumama

13.00 Ključ današnjih uhićenja Krunoslava Jakupčića, predsjednika uprave Hrvatskih šuma, možda se skriva u tome što su Hrvatske šume i investitor u vjetroelektrane CEMP vodili milijunski spor. Dok iz policije ne stižu službene informacije, portal 24sata je neslužbeno iz tvrtke saznao sadržaj oštrog dopisa koji je poslan Hrvatskim šumama u ožujku 2020. preko odvjetničkog ureda. I prostorije CEMP-a policija istražuje, što znači da su i oni pod sumnjom.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo