VLADA ČESTITALA DAN POBJEDE: / 'Zahvaljujući partizanima, Hrvatska je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica'

Image

U priopćenju objavljenom u povodu Dana pobjede ističe se da se "veliki broj hrvatskih građana odupro Hitlerovom fašističkom poretku koji je podjarmio cijelu Europu",

8.5.2020.
17:58
VOYO logo

Hrvatska je imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora protiv fašizma u Europi zbog čega je u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani, priopćili su Banski dvori u petak, istaknuvši u tome i važnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U priopćenju objavljenom u povodu Dana pobjede ističe se da se "veliki broj hrvatskih građana odupro Hitlerovom fašističkom poretku koji je podjarmio cijelu Europu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski pokret otpora fašizmu, odnosno Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj uglavnom su predvodile partizanske jedinice pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita, ali je u njima bilo i dosta pripadnika HSS-a i drugih političkih struja.

"Zahvaljujući njima Hrvatska je tada imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora u okupiranoj Europi, a iz Drugog svjetskog rata izišla je kao pobjednica, s vraćenom Istrom i Dalmacijom", navodi se u priopćenju i dodaje da je prvi predsjednik moderne Hrvatske Franjo Tuđman bio među njegovim istaknutim sudionicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istra i Dalmacija vraćeni su Hrvatskoj nakon kapitulacije Italije i poraza ustaškog režima koji je dio hrvatskog područja prepustio Italiji.

Vlada Republike Hrvatske poručila je da su pobjeda nad fašizmom, pomirba i kultura sjećanja bili "preduvjeti za početak izgradnje ujedinjene Europe", dok je slom komunizma "omogućio europsku integraciju gotovo cijelog europskog kontinenta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom Drugog svjetskog rata, "najmračnijeg razdoblja u ljudskoj povijesti", ubijeni su u u Hrvatskoj "deseci tisuća ljudi" i to "zbog svoje etničke pripadnosti ili političkih uvjerenja", stoji u priopćenju.

U ustaškom logoru Jasenovcu ubijeno je više od 83 tisuće Srba, Roma, Židova, Hrvata i drugih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo