Edukativna vježba / Vježba na 14. katu splitskoga nebodera: prikazano početno gašenje požara i evakuacija

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U polusatnoj vježbi prikazano je početno gašenje požara na visokom objektu, te evakuacija i spašavanje unesrećenih, a nakon toga građane upoznali s mjerama zaštite od požara i drugih ugroza

23.11.2017.
19:28
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Edukativno-pokazna vježba "Spinut 2017", održana je u četvrtak poslijepodne u splitskoj Jobovoj ulici gdje su sudjelovale brojne hitne službe, no najviše su atrakcije izazvali vatrogasci i spasioci koji su od vatre spašavali ljude s 14. kata nebodera visokoga 44 metra.

 U akciji je sudjelovala Javna vatrogasna postrojba Grada Splita (JVP), Zavod za Hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije, policija, Gradsko društvo Crvenoga križa Split, Hrvatska gorska služba spašavanja i Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U polusatnoj vježbi prikazano je početno gašenje požara na visokom objektu, te evakuacija i spašavanje unesrećenih, a nakon toga građane upoznali s mjerama zaštite od požara i drugih ugroza. Građani su se upoznali i s načinom korištenja vatrogasnih aparata i ostale opreme u slučaju nastanka požara, te su im djelatnici Crvenoga križa pokazali kako koristiti defibrilator.

Nenad Ružić, voditelj Odjela preventivno-operativnih poslova JVP Grada Splita novinarima je rekao kako već dvije godine provode projekt povećanja sigurnosti građana i boljih intervencija posebno na visokim objektima ili na objektima u kojima boravi veći broj osoba, te da jako dobro surađuju s gradom i policijom. Objasnio je kako su u četvrtak, nakon provedenih preventivnih mjera u kojima su posebno označili prometnice i postavili prometne znakove s oznakama "Vatrogasni pristup", izveli pokaznu vježbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve smo to izveli kako bismo građanima podigli svijest o važnosti zaštite od požara i važnosti spašavanja u slučaju požara. Vježba je bila u sklopu našega projekta i odnosila se na gašenje požara u visokim objektima uz spašavanje osoba. Po mom mišljenju vježba je vrlo uspješno obavljena i to baš zato što je prometnim znakom i drugim obilježjima omogućen pristup vatrogasnim ljestvama koje su nesmetano pristupile zgradi i spasile ugrožene ljude iz nje. Vježbu smo radili u realnom vremenu i od dojave do početka akcije prošlo je sam pet minuta", rekao je Ružić. Istaknuo kako je riječ o vrlo kompleksnoj vježbi s obzirom na to koliko je službi u njoj sudjelovalo, te istaknuo kako vatrogasci u više od 200 objekata u Splitu imaju poteškoća s pristupom te najavio da će se taj problem početi rješavati u dogledno vrijeme.

Gradski pročelnik za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje Filip Butorović izjavio je da cilj vježbe bio naglasiti pitanje vatrogasnoga pristupa zgradama i visokim objektima. Izvijestio je da JVP Grada Splita ima dva navalna vozila čije ljestve dohvaćaju visinu do 50 metara što je dovoljno za  sve zgrade u gradu, ali ne i za dva tornja Westgatea od kojih je jedan već izgrađen, a drugi još veći, od 75 metara, se još gradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo