60. godišnjica smrti / Vjernici se klanjaju Stepincu: Bili smo u njegovoj rodnoj kući i župnom uredu gdje je proveo zadnje dane

U dvije sobe župnog ureda Stepinac je devet godina proveo u kućnom pritvoru

10.2.2020.
19:00
VOYO logo

Za njih je on već svetac. Vjernici iz cijele Hrvatske došli su se pokloniti Alojziju Stepincu.

''Ja njegovu sliku nosim uvijek. U Jugoslaviji mi je bila u kući", kaže Ante Boban iz Klisa.

''Kaad sam bio malo dijete, imao sam zagovor, Majke Božje Dolske i Stepinca. Jedva ostao živ kad me ugrizla zmija", kaže Josip Rajaković iz Krašića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već je odavno trebao postati svetac jer stvarno je predivan čovjek", smatra Ana Mrzljak.

Čovjek kojega štuju i mnogi Židovi i Srbi koje je spasio za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i čija je ostavština za neke i dalje sporna. Rođen je kao deveto dijete, i kao i svi čuvao krave i svinje. No kad se rodio, zabrinuo je roditelje.

''Rođen je kao sitno dijete, roditelji su se brinuli da ne umre i dali su ga odmah krstiti, a majka je dala zagovor da će postiti tri dana u tjednu. Možda je i to korijen njegove svetosti", kaže rođakinja Mira Stepinac.

U dvije sobe župnog ureda Stepinac je devet godina proveo u kućnom pritvoru.
Tu je njegova pisaća mašina, krletka u kojima su bili kanarinci Profesor i Učitelj, klecalo na kojem se molio. Nekadašnji vojni biskup sjeća se kako ga je posjećivao i nosio pisma.

''On se meni izjadao kao malom djetetu i kaže kako je meni teško, ja sam zagrebački nadbiskup, a ne mogu vršiti svoju službu. Onda je stao i rekao: 'Neka, hvala dragom Bogu i na tome''. prisjeća se mons. Juraj Jezerinac, umirovljeni vojni ordinarij.

Tu je i krevet na kojem je prije 60 godina točno u 14.15 sati umro, uz njega je bila slike Bogorodice uz koju se i rodio. Nakon smrti zazvonila su zvona u svim crkvama zagrebačke nadbiskupije, a kod beogradskih vlasti pojavio se strah. Tada je delegat UDBA-e poručio.

''Pokojnikovo tijelo još je uvijek pod osudom, može biti pokopano na području krašićke župe, ali u Zagrebu nikako", prisjeća se mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski.

Tadašnji premijer Bakarić predlagao je što zabačenije mjesto, a na iznenađenje tadašnjeg kardinala Šepera, na kraju je Stepinac završio u katedrali.

Komunistička presuda od 16 godina zatvora, Stepincu je poništena prije četiri godine. Misija je to bila njegova nećaka, a sada još čeka njegovu svetost.

''Mislim da se politika previše umiješala, neka Papa, neka Rim odluči, kako će biti. Ja se nadam da ću doživjeti taj dan'', kaže Boris Stepinac.

22 godine od proglašenja blaženim svetost se i dalje čeka. No, kako je rekao biskup Perić kod Stepinca se sve odvijalo po božjem scenariju, bez greške, pa vjernici vjeruju da i to dio božjeg plana.

Proces kanoninzacije ima svoj vremenski period

I Papa je - nakon nedavnog premijerovog posjeta Vatikanu - poručio da je potrebno strpljenje oko kanonizacije Stepinca. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, ističe da su procesi kanonizacije mnogih svetaca trajali godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strpljenje je vrlina u životu. Proces kanoninzacije ima svoj vremenski period. Sigurno se uvijek moglo učiniti više. Kardinal Stepinac je toliko velik i mi kao mjesna crkva trebamo biti zahvalni Bogu na takvom čovjeku. I puno veći narodi bi bili ponosni da imaju jednog takvog sveca među sobom", kaže Puškarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo