globalno zatopljenje / Visoke temperature obilježile dalmatinsku zimu i zabrinule poljoprivrednike: 'Bit će kritično'

Visoke temperature zbunile su prirodu, pa su tako bademi već u cvatu

16.2.2020.
8:15
VOYO logo

Na Antartici posljednjih dana zabilježeno je više od 20 stupnjeva celzijusa, a globalno zatopljenje odrazilo se svugdje. Tako su visoke temperature obilježile zimu u Dalmaciji. Snijeg je u Dalmatinskoj zagori potpuno izostao, a već u veljači priroda je nagovijestila dolazak proljeća uranjenim cvatom biljaka. Visoke temperature zbunile su prirodu, pa su tako bademi već u cvatu. Promjene su vidljive i u botaničkom vrtu škole u Kaštel Lukšiću.

Proljeće ranije stiglo

''Sve one stvari i biljke koje nisu cvale, oni su ili u pupu ili u cvatu. Sve ono što se događa u vezi klime, primijećeno je i u našem vrtu'', kazala je ravnateljica OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću Silvana Maganjić.

Kiša je rastjerala prodavače na tržnici, ali kupci potvrđuju da je proljeće ranije stiglo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vidjela sam cvate lavanda što je nevjerojatno, vidjela sam čak i grančicu brnistre u cvatu. To je isto nevjerojatno. Ona cvijeta oko 20. travnja, tako da su neke biljke reagirale na blagu zimu'', rekla je Nina Bjelovučić iz Splita.

Blaga zima nije po volji poljoprivrednicima, jer ih brine što donosi proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Već su i zumbuli procvjetali što je neobično u ova doba, oni inače budu za Cvjetnu nedelju'', prokomentirala je prodavačica Janja na tržnici.

''Ako sve voćke sad izađu, a u trećem mjesecu zahladi, onda će biti kritično i jao nama'', rekao je prodavač Niko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje prirode

I dok ove zime nema snijega ni u Dalmatinskoj zagori, drukčiji vremenski ekstrem bio je bijeli pokrivač koji je prije osam godine paralizirao Split. Zaleđenu Dalmaciju točno je tada prognozirao amater- meteorolog Ivan Šolić.

''Mislim da je ova zima jedno od posljednjih upozorenja koju nam priroda šalje. Mi moramo kao zajednica i kao pojedinaci hitno promijeniti odnos prema prirodu i ekosustavu. U suprotnom morat ćemo se pripremiti nažalost na sve veće i već oscilacije vremena, ali i na češće vremenske ekstreme kojima svjedočimo proteklih godine'', kazao je pučki meteorolog Ivan Šolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klimatolozi će tek krajem zime izračunati prosječne temperature, ali već sad nema sumnje da su one daleko iznad prosjeka.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo