VIŠE ZEMALJA PRIVREMENO JE SUSPENDIRALO ASTRAZENECINO CJEPIVO, CAPAKOVA ZAMJENICA: / 'Dobrobit je veća od rizika'

Image

'Povjerenstvo agencije za lijekove i dalje provodi ocjene i uzročno-posljedične veze uz cijepljenje'

11.3.2021.
19:37
VOYO logo

Nakon što je u Danskoj 60-godišnja žena preminula od poremećaja zgrušavanja krvi nakon cijepljenja, iz mjera "predostrožnosti" Danska, Italija, Norveška i Island su obustavile upotrebu cjepiva Oxford/AstraZeneca.

AstraZeneca, koja je cjepivo proizvela u suradnji s Oxfordskim sveučilištem, branila je sigurnost svog proizvoda. No, usprkos tome, dosad je osam zemalja obustavilo cijepljenje AstraZenecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSAM EUROPSKIH ZEMALJA JE SUSPENDIRALO ASTRAZENECU: /

Hoće li i Hrvatska? Marija Bubaš: 'Nema potrebe stvarati strah'

Image
OSAM EUROPSKIH ZEMALJA JE SUSPENDIRALO ASTRAZENECU: /

Hoće li i Hrvatska? Marija Bubaš: 'Nema potrebe stvarati strah'

Strah i predostrožnost

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo rekli su kako se građani mogu osjećati sigurno, a pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, Marija Bubaš komentirala je "pauzu" tolikog broja zemalja.

"Vjerujem da svi gledaju jedni u druge, to je jedan strah i predostrožnost. Povjerenstvo agencije za lijekove i dalje provodi ocjene i uzročno-posljedične veze uz cijepljenje. I dalje je dobrobit cijepljenja veća od rizika od nepoželjnih događaja pa čak i smrtnih ishoda. Što se tiče tromboembolije, zaključeno je da je pojavnost tih pojavnosti u općoj populaciji nezamjetna", rekla je Bubaš za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani stvorili nepovjerenje i ne žele se cijepiti

Komentirajući činjenicu da su građani stvorili nepovjerenje te da se ne žele cijepiti cjepivom AstraZenece, Bubaš je rekla da je nezgodno što je AstraZeneca kasnila s registracijom.

"Loše su iskomunicirali to provedeno istraživanje, nije pravilno iskorišteno taj podatak i nije prezentiran podatak koji se odnosi na cijepljenje osoba 65+. Drugi proizvođači cjepiva koji su ranije registrirali svoja cjepiva bolje su iskomunicirali – govorili su da je njihovo učinkovitije. Cjepivo gripe je manje učinkovito od ovog za Covid-19", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi željno iščekujemo cjepivo Johnson&Johnson'

Cjepivo Johnson&Johnson danas je registrirano, no kasnit će s isporukom. Bubaš je govorila o predviđanjima kada bi ono moglo stići u Hrvatsku.

"Svi ga željno iščekujemo. To je monodozno cjepivo. Tu se očekuje da ćemo postizati bolje rezultate. Ono je registrirano, EMA ga je preporučila, ali mi nemamo podatak kada ćemo dobivati prve doze. Htjela bih se referirati – mislim da zaista dati laiku da odlučuje za sebe, pitanje je prava svakog građanina s kojim će se cjepivom cijepiti. Ne smijemo gubiti povjerenje, ni stručnjaci, ni laici koji su stručni u nečem drugom, a ne u ovom, ne trebaju tumačiti ove podatke. Trebamo vjerovati u povjerenstvo za ocjenu rizika, ono radi jako dobro. AstraZeneca je isto provela svoja istraživanja, ne bismo u ovim okolnostima trebamo spekulirati. Ovo je godina Dantea", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, RTL je doznao da će stanovnici Izraela biti prvi koji će bez testa moći doći u Hrvatsku. Bez negativnog PCR testa.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike