VIŠE OD 500 OSOBA S INVALIDITETOM OSTAJE BEZ POMOĆI: / Bivša ministrica zaboravila raspisati natječaj za asistente!

Image

Ministarstvo socijalne politike još uvijek nije dalo zeleno svjetlo za nastavak jednogodišnjeg projekta uz koji udruge plaćaju asistente osobama s invaliditetom.

21.10.2016.
8:55
VOYO logo

Potkraj listopada završava jednogodišnji projekt Ministarstva socijalne politike i mladih te udruga osoba s invaliditetom sklopljen s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Novac za asistente stigao je iz Europskog socijalnog fonda, a cilj projekta, osim pružanja pomoći osobama s invaliditetom bio je smanjiti nezaposlenost.

Image
MINISTRICA PRIZNALA: /

'Osobe s Down sindromom nepravedno su uskraćene za naknadu, ispravit ćemo to'

Image
MINISTRICA PRIZNALA: /

'Osobe s Down sindromom nepravedno su uskraćene za naknadu, ispravit ćemo to'

Rok za raspisivanje natječaja bio je u lipnju

Natječaj je trebao biti raspisan u lipnju, no Ministarstvo, na čijem je čelu bila ministrica Bernardica Juretić, do danas nije raspisalo novi natječaj. Iz udruga osoba s invaliditetom napominju da će, ne riješi li se ovaj problem uskoro, otići na Markov trg te krenuti u prosvjede, piše 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjkav projekt

Marica Mirić iz Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske kaže da je projekt bio vrlo manjkav jer ograničava kriterije za asistente po spolu i dobnim skupinama, a uz to je i kasnio mjesecima. Dio ljudi je, kaže, umro čekajući asistente, a dio ih je završio u institucijama. Projekt je ipak uspio zaživjeti, no sad se gasi zbog neodgovornosti ministarstva.

'Jedino je moguće rješenje, a to je ono i što tražimo od države, da Vlada nađe novac iz nekih rezervi za udruge kako bi se asistenti i dalje mogli plaćati, a kad se projekt ponovno realizira, onda neka uzmu taj novac nazad', rekla je Mirić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Udruge najavljuju prosvjede

'Nerješavanje ovoga problema za dio populacije će imati nesagledive posljedice. Dolazi zima, ljudima treba naložiti vatru, skuhati obrok, pomoći u kući... Osobama s invaliditetom, a osobito onima koji žive u ruralnim sredinama, asistent je jedini oblik pomoći. Ne riješi li se problem, idemo u velike prosvjede', za 24 sata poručili su iz vinkovačke udruge Bubamara.

U Ministarstvu socijalne politike kažu da očekuju raspisivanje natječaja do kraja listopada te da trenutačno rade na pojednostavljivanju uvjeta natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo