alarmantni podaci / Više nije vijest da Hrvatska stari i izumire, no jedno zagrebačko rodilište već godinama prkosi brojkama!

Više nije nikakva vijest da Hrvatska stari i izumire, da nikakve prave mjere koje bi to zaustavile nisu niti na vidiku

5.7.2017.
18:21
VOYO logo

Više nikakva vijest nije ni da je recimo prema posljednim podacima Državnog zavoda za statistiku iselilo više od 30 tisuća ljudi, a jučer iz Njemačke stižu još alarmantniji podaci: iz Hrvatske su kažu u 2016-oj primili 55 tisuća, mahom mladih ljudi. U moru ovih negativnih vijesti na koje smo nažalost navikli - jedno zagrebačko rodilište već godinama bilježi pozitivne trendove. 

Nakon visokorizične trudnoće, tročlanoj obitelji Pavlović pridružio se Matej. Njegova starija sestra rodila se na Svetom Duhu, a Matej na Merkuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo me bilo onako - gore sam isto bila zadovoljna, kako će biti tu - sad sam i prezadovoljna stvarno. Svi su bili pažljivi prema meni i sve je prošlo u najboljem redu", kazala je Ana Pavlović iz Zagreba.

U ovom rodilištu već treću godinu zaredom raste broj porođaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S nekakvih 1400 poroda u 2014. mi smo prešli 1700 poroda. Za gotovo 300 poroda smo bili više u 2016. Izuzetno smo ponosni da u doba ove bijele kuge smo barem malim dijelom pridonijeli poboljšanju demografske slike u Hrvatskoj", izjavio je Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur.

Uz Zagreb, trudnice stižu i iz ostatka Hrvatske. Primalja Biserka ovdje je već 30 godina - kaže - sa ženama na porođaju su partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko god one možda bile koji put zahtjevne sa svojim željama, mi to nastojimo omogućiti sa aspekta primalja", dodaje Biserka Matok Glavaš, glavna primalja Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur. 

Bez obzira na pozitivne trendove u zagrebačkom rodilištu - slika Hrvatske izgleda ovako: prošle godine rodilo se 37 tisuća i 537 beba, ali je umrlo više od 51 tisuće ljudi. Saldo: minus 14 tisuća i pet.

Od prvog srpnja povećane su rodiljne i roditeljske potpore za što je država osigurala 156 milijuna kuna. Novac je, poručuje državni tajnik, planiran do 2019., a raspravlja se i o novim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurni smo da će ta mjera ostati kao rodiljna naknada i zato smo joj pristupili kao jednoj sustavnijoj mjeri i tako smo je uvrstili u prijedlog proračuna da kao takva bude prepoznata i da se ta mjera neće moći tek tako lako ukinuti", poručuje Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva za demografiju.

Mjera je dobrodošla, ali je samo kap u moru - poručuje demograf Stjepan Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekuje se od Vlade koja tvrdi da je stabilna da konačno postavi strategiju 
demografske revitalizacije sukladno onomu što Hrvatskoj treba, s čitavim nizom mjera, a ne samo s jednom mjerom. Negativni procesi jako upozoravaju, a to je potvrdila i ova 2017-ta u kojem imamo najviše umrlih u jednom mjesecu i najviše rođenih u jednom mjesecu", kazao je Šterc.

Kaže, negativne projekcije UN-a za Hrvatsku do 2050., mogli bi se ostvariti i 20 godina ranije. Zato bi primjera kakav je KB Merkur trebalo biti više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo