VIRUS SE SLOBODNO ŠIRI: / Većina zaraženih u Hrvatskoj nije bila u samoizolaciji. No, čak i crna statistika ima optimističan podatak

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Od Covida je umrla samo jedna osoba mlađa od 19 godina, a među umrlima samo četvero ljudi nije imalo nikakav komorbiditet

30.10.2020.
7:09
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Sudeći prema podacima koje je HZJZ dostavio RTL-u, koronavirus se slobodno širi populacijom jer od 2776 novih slučajeva koliko je zabilježeno 29. listopada za svega 684, odnosno 24,6 posto zabilježeno je da su imali aktivan status samoizolacije. Velika većina zaraženih, dakle, prije pozitivnog testa nije bila u samoizolaciji.

Ipak, promatraju li se samo smrtni slučajevi, statistika pokazuje kako je velika većina bila ugrožena i prije zaraze koronavirusom. Od prvog zabilježenog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas, od covida je umrlo 511 ljudi, a 438, odnosno 85,7 posto bilo je starije od 65 godina. Od covida je umrla samo jedna osoba mlađa od 19 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje visoka dob umrlih

Iako je od početka jeseni sve veći broj mladih zaraženih virusom, mračna statistika umrlih pokazuje kako nema značajne promjene među onima koji su umrli od covida. Prosječna dob umrlih u listopadu je 77 godina, u rujnu 76,1 godinu, kolovozu 76 godina, srpnju 78,1 godinu te u lipnju 76,5 godina.

Podaci otkrivaju i da nešto više od pola preminulih nije ni stavljeno na respirator. Od 1. lipnja do 29. listopada preminulo je ukupno 408 ljudi, od čega je njih 169 bilo stavljeno na respirator što znači da je 41,4 posto preminulih zahtijevalo mehaničku potporu ventilacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom razdoblju preminule su samo četiri osobe kojima prema evidencijama nisu navedeni nikakvi komorbiditeti što iznosi oko jedan posto.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo