banner

PRATITE UŽIVO

DANAS IMAMO 2776 NOVOZARAŽENIH I 18 PREMINULIH; Beroš: ‘Većina zaraženih nije iz samoizolacije. Prešućivanje kontakata je problem’

Danas je zabilježeno 2776 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj porastao na 14.031, od kojih je na bolničkom liječenju 985 pacijenata, a 71 ih je na respiratorima

  • U Hrvatskoj je danas zabilježeno 2776 novozaraženih i 18 preminulih, čime je broj aktivnih slučajeva porastao na 14.031, a umrlih na 511
  • Na bolničkom je liječenju 985 osoba, od kojih je 71 na respiratorima
  • HZJZ je objavio nove upute za oboljele od koronavirusa
  • Prema podacima Reutersa u četvrtak ujutro, u svijetu je zaraženo 44,2 milijuna ljudi, a više od 1,16 milijuna ih je preminulo

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Rusija vraća gledatelje usprkos epidemiji

23:00   Ruski ministar sporta Oleg Maricin izjavio je kako će se truditi da navijači i dalje prisustvuju sportskim događajima, usprkos porastu broja zaraženih koronavirusom u Rusiji.

Usprkos pandemiji, Rusija je dozvolila velikom broju navijača prisustvovanje utakmicama. Tako je gotovo 16.700 gledatelja prošloga tjedna pratilo susret između Zenita i Club Bruggea u Ligi prvaka, dok je utakmicu između Krasnodara i Chelsea u utorak gledalo 10.500 gledatelja.

Gledatelja je bilo i na susretu između CSKA i zagrebačkog Dinama u Europskoj ligi. “Učinit ćemo sve što je moguće da sport ne ostavimo bez gledatelja i da ova atmosfera ne napustio stadione i naše živote,” rekao je Maticin, a prenijela je agencija Tass.

Dodao je kako će osigurati da klubovi i regionalne vlasti imaju svoj doprinos u donošenju odluka, ali i da će se uzeti u obzir lokalna situacija.Osim nogometa, Rusija je dozvolila prisustvo gledatelja i na utrci formule 1 u Sočiju, gdje je bilo oko 30.000 gledatelja. To je najveći broj gledatelja ove sezone u F1.

Međutim, neke regije su nametnule svoja ograničenja ili zabranile gledatelje.


Nove mjere u Grčkoj, Solun u “crvenoj zoni”

22 40: Drugi grčki grad Solun ušao je u četvrtak u “crvenu zonu”, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis koji će u petak objaviti izvanredne mjere u borbi protiv drugog vala covida-19 koje će biti na snazi najmanje mjesec dana.

Od zore u petak u Solunu se zatvaraju restorani i kafići, a sportski i kulturni događaji se otkazuju.  Druge mjere ograničenja kretanja također će biti razmotrene, precizirao je zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias.

Osim Soluna, koji ima blizu milijun stanovnika, grad Larisa, u središtu zemlje kao i regionalna jedinica Rodopi, na sjeveroistoku, nalaze se u crvenoj zoni, rekao je premijer na sastanku vlade, prenijeli su mediji.   “Od danas se moraju primjenjivati izvanredne mjere u crvenim zonama: u Solunu, Larisi, Rodopima što znači obustavu većine usluga ali ne i maloprodaje kao ni zatvaranje škola”, naglasio je premijer. “Suočeni smo s drugim valom, jačim od proljetnog, naš zdravstveni sustav je pod do sad najjačim pritiskom”, dodao je.  Isključivši opću karantenu poput one šestotjedne u proljeće, Mitsotakis je rekao da će u petak najaviti “jednomjesečni plan djelovanja kako bi se izbjeglo najgore”.

Od početka tjedna broj dnevno novozaraženih u Grčkoj se gotovo udvostručio i prešao s 790 u nedjelju na 1547 u srijedu.  Zato je Grčka odredila tjedan dana redarstvenog sata od 22,30 do 3 ujutro tijekom dva tjedna u Ateni i Solunu, dva koronavirusom najzahvaćenija grada u kojima živi gotovo polovica stanovništva zemlje (10,9 milijuna).  Grčka je i dalje manje pogođena od drugih europskih zemalja s ukupno 43.229 oboljelih od pojave epidemije krajem veljače i 603 umrlih. Više od 100 ljudi trenutačno se u Grčkoj nalazi na reanimaciji, prosječno starih 65 godina, prema podacima zdravstvenih službi.Krapinsko-zagorska županija- 115 novozaraženih


U Crnoj Gori 354 nova slučaja

22: 10 Crnogorski epidemiolozi potvrdili su u četvrtak novih 354 slučaja infekcije koronavirusom, dok su istodobno čelnici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti ustvrdili da uvedene epidemiološke mjere daju dobre rezultate.

Kako je priopćeno, više od trećine testiranih bilo je pozitivno na Covid-19. “Laboratoriji Instituta za javno zdravlje i druge laboratoriji u državi koje se bave PCR dijagnostikom su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 937 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrirana 354 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2“, priopćile su crnogorske zdravstvene vlasti.

Od posljedica zaraze u posljednja 24 sata preminulo je osam osoba.

U Crnoj Gori je od početka pandemije od posljedica povezanih sa Covid-19 infekcijom preminulo 290 osoba. Trenutno je aktivno 3729 slučajeva, što je 592 na 100 tisuća stanovnika.

Od početka godine ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 17 746, što je skoro tri posto crnogorske populacije.

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolest (NKT), priopćilo je kako je popunjenost zdravstvenih kapaciteta u Crnoj Gori oko 30 posto, što pokazuje da su epidemiološke mjere koje su poduzete posljednjih nekoliko tjedana u pojedinim općinama dale rezultate.

“Naš zdravstveni sustav je dao odlične odgovore u svim segmentima: praćenja, analize, organizacije, posvećenosti i požrtvovnosti u radu, čime su zaslužili visoko poštovanje cijelog društva”, priopćeno je iz NKT-a.

Crnogorske zdravstvene vlasti su, nakon što je nakon političkih skupova održanih tokom parlamentarnih izbora, broj novoinficiranih počeo vrtoglavo rasti, uvele sistem semafora, koji je predvidio crvenu, narandžastu i zelenu zonu ovisno o broju zaraženih.

U općinama kojima je broj zaraženih na 14-to dnevnom nivou bio veći od 800 na 100 tisuća stanovnika, uvedene su restriktivne mjere koje su podrazumijevale policijski sat nakon 22 sata te zatvaranje ugostiteljskih objekata i škola.

U narančastoj zoni su općine u kojima je između 600 i 800 inficiranih na 100 tisuća stanovnika. U tim općinama radno vrijeme kafića ograničeno je do 22 sata, a za istim stolom mogu sjediti maksimalno dvije osobe. Škole rade po posebnom režimu.

Nošenje zaštitinih maski na otvorenom i zatvorenim javnim površinama obavezno je u cijeloj Crnoj Gori za sve starije od 5 godina.


U Krapinsko-zagoroskoj 115 novozaraženih

20:00 U posljednja 24 sata potvrđeno je 115 novozaraženih koronavirusom s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, izvijestio je u četvrtak predvečer županijski Stožer civilne zaštite.

Novozaražene osobe su s područja 26 jedinica lokalne samouprave. Po 16 novozaraženih imaju grad Krapina i općina Marija Bistrica.  Po osam novozarežnih je u općinama Desinić i Gornja Stubica, sedam u gradu Zlataru, a po šest u gradu Pregradi te općinama Bedekovčina, Hum na Sutli i Krapinske Toplice.

Pristiglo je i 120 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati 693 uzoraka.  Ozdravilo je 49 osoba te su trenutno 803 aktivna slučaja zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije. U samoizolaciji su 683 osobe, navodi se u priopćenju.


Lockdown u Njemačkoj pod kontrolom savezne policije

19:01 Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer najavio je u četvrtak da će poštivanje novih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa kontrolirati tisuće saveznih policajaca. „Savezna policija će u dogovoru sa saveznim pokrajinama kontrolirati pridržavanje u velikim gradovima i u žarištima pandemije koronavirusa“, poručilo je ministarstvo unutarnjih poslova preko Twittera.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) rekao je u razgovoru za dnevnik Bild da će savezna policija kontrolirati i povratnike iz inozemstva iz tzv. rizičnih područja. „Primjenjivat će se kontrole u područjima uz granicu i to u zoni od 30 kilometara u unutrašnjosti“, rekao je Seehofer. On je rekao kako se neće uvoditi kontrole samih granica ali će se kontrolirati i oni koji u zemlju ulaze automobilima.

Savezna policija je sa svojih 40.000 pripadnika zadužena za kontrolu granica i prometnih punktova poput zračnih luka, kolodvora i luka te se ne miješa u nadležnost policije po pojedinim saveznim pokrajinama. Savezna policija je već prošle subote podržala policiju u Berlinu prilikom kontrole zatvaranja kafića u 23 sata i zabrane točenja alkohola.

Savezna vlada i pokrajine jučer su donijele novi paket mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa koji između ostalog predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata i zabranu okupljanja više od deset soba.


U Varaždinskoj županiji svaki deseti zdravstveni djelatnik ‘izvan stroja’

17: 20  U Varaždinskoj županiji u četvrtak je zabilježeno 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izvan službe je 10 posto djelatnika varaždinske Opće bolnice.

„Kod testiranja putem covid ambulante od 243 uzorka imamo 108 pozitivnih, što je više od 45 posto i pokazuje da svaki drugi pacijent upućen u covid ambulantu bude pozitivan na koronavirus“, rekao je načelnik Stožer civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin na konferenciji za novinare u četvrtak. Vugrin je dodao i da je posebno zabrinjavajuće što je u posljednja 24 sata novih 13 hospitaliziranih osoba s težom kliničkom slikom te da su još tri pacijenta na respiratoru.

„U samo tjedan dana, broj osoba koje zahtijevaju kisik povećao se dva i pol puta, a broj osoba na respiratoru tri puta“, kazao je Vugrin. U posljednjih sedam u Varaždinskoj županiji je 656 novooboljelih, dok ih je tjedan dana prije bilo 323. Trenutno je 669 aktivnih slučajeva, a u mjeri samoizolacije je više od 2000 ljudi

„Krajnje je vrijeme da i oni koji dosad nisu, počnu vjerovati da je virus tu i počnu se ponašati u skladu s time jer, uz nastavak ovakvog trenda, uskoro će biti upitna dostatnost opreme i dostatnost zdravstvenog osoblja za liječenje težih bolesnika“, poručio je Vugrin.

Zatvoreno 10 posto ordinacija obiteljske medicine, pacijenti iz bolnice izmještaju se u Klenovnik Vugrin je izvijestio da je već sada zbog koronavirusa izvan službe10 posto djelatnika varaždinske Opće bolnice. Prema posljednjim dostupnim informacijama zatvoreno je i 10 posto ambulanti liječnika obiteljske medicine, dodao je.

Opća bolnica Varaždin krenula je s izmještanjem pacijenata u službi u Klenovniku, kako bi se i tamo osigurali dodatni kapaciteti, 36 kreveta za bolesnike s koronavirusom. Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić naglasio je da je sve veći priljev izuzetno teško bolesnih pacijenata, a sve je veći i broj djelatnika koji su zaraženi koronavirusom i koji su u samoizolaciji.

„Na današnji dan imamo 58 pozitivnih djelatnika na koronavirus i 63 u samoizolaciji. Radimo bez 121 djelatnika. To čini blizu 10 posto ukupnog broja djelatnika bolnice, a više od polovice od toga broja otpada samo na medicinske sestre“, rekao je Kudelić te dodao da je od Ministarstva zdravstva zatražena pomoć po pitanju medicinskog kadra. Napomenuo je kako su tražili povratak svih specijalizanata koji su na edukaciji u zagrebačkim klinikama što im je ministar zdravstva i odobrio te pokušavaju osigurati još dostatan broj sestara.

Ravnatelj je najavio da varaždinska Opća bolnica sutra kreće u hitno zapošljavanje bez natječaja na 60 dana, da je obustavljen kompletni hladni program i da se radi samo s akutnim i hitnim pacijentima te onkološkim bolesnicima. „Isto tako, situacija s lijekovima je izuzetno teška i ukoliko se ne riješi nešto po pitanju dobave lijekova, u bolnici od sljedećeg tjedna neće više biti moguće liječiti onkološke bolesnike“, kazao je Kudelić.

Ravnatelj je istaknuo da će se, ako nastavi primati pacijente ovim tempom, za pet dana popuniti svi kapaciteti koje Opća bolnica Varaždin može osigurati.


Maksimalni kapacitet 2000 testova dnevno

17:02  Iz zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) izvijestili su u četvrtak kako u Zagrebu, pored postojećih lokacija za testiranje na covid-19, nisu otvarane nove lokacije za uzimanje briseva jer Zavod može obraditi maksimalno 2000 briseva na dan.

“Nisu otvarane nove lokacije za uzimanje briseva jer iste, zbog velikog porasta testiranja na covid-19 infekciju, ne bi bilo u mogućnosti obraditi. NZJZ “Dr. Andrija Štampar” ima ograničene kapacitete obrade testova od maksimalno 2000 briseva na dan, uz nadljudske napore i znatno produljene smjene djelatnika”,  navodi ravnatelj zavoda Zvonimir Šostar.

Uzimanje briseva uzima se trenutno u domovima zdravlja Zagreb-Centar, Zagreb-Istok i Zagreb-Zapad te “drive-in” u zavodu u Mirogojskoj cesti. Kako bi se izbjegle gužve i ubrzala procedura uvedeno je i online naručivanje a zagrebački Nastavni zavod pruža i pomoć u ljudstvu na lokaciji parkinga Zagrebačkog velesajma.

Navode kako je testiranje na koronavirus na istočnom parkiralištu  Zagrebačkog velesajma otvoreno je na inicijativu MInistarstva zdravstva  kako bi se smanjile prometne gužve na Gupčevoj zvijezdi te u Rockefellerovoj i Mirogojskoj ulici. Grad Zagreb je odlučio osigurati dodatnu pomoć na toj lokaciji te je stavio na raspolaganje osam zdravstvenih djelatnika za uzimanje briseva dva dana u tjednu, navodi se u priopćenju NZJZ “Dr. Andrija Štampar


U Španjolskoj izvanredno stanje do svibnja, Katalonija zatvorena

 16: 40 Katalonija je u četvrtak uvela 15-dnevnu zabranu ulaska i izlaska na svoj teritorij nadajući se zaustavljanju koronavirusa, a španjolska vlada je proglasila izvanredno stanje koje će trajati do 9. svibnja. Katalonija, sjeveroistočna pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika, jedno je od žarišta smrtonosnog virusa u Španjolskoj.

Lokalna vlada je već uvela stroge mjere poput 15-dnevnog zatvaranja kafića i restorana, što će sada biti produženo za dodatna dva tjedna.  Od petka u ponoć otkazuju se svi kulturni događaji i izvanškolske aktivnosti učenika. Policija bi trebala kontrolirati putnike i propuštati jedino one s opravdanim razlogom i potvrdom. “Trenutak je da se zaustave društvena događanja. Trenutak je da ostanete doma kako bismo održali samo ključne aktivnosti poput nastave u školama, trgovinu i poslove koji se ne mogu obavljati od doma”, rekao je predsjednik katalonske vlade Pere Aragonés u obraćanju javnosti u Barceloni.

Katalonija je jedan je od najbogatijih dijelova zemlje zahavaljući razvijenom turizmu i industriji.  Tamošnja vlada je najnovije mjere objavila u trenutku dok se u španjolskom parlamentu u Madridu vodila rasprava oko ponovnog uvođenja izvanrednog stanja u Španjolskoj.

Vlada premijera Pedra Sáncheza proglasila je izvanredno stanje sve 9. svibnja i tijekom tog razdoblja će svaka od 17 autonomnih pokrajina moći uvoditi svoje restriktivne mjere. “Svjesni smo da su stanovnici umorni nakon napora kojeg su učinili svih ovih mjeseci i zbog žrtvovanja kojeg su podnijeli. Stanovnici više ne mogu raditi stvari koje su radili prije, grliti ljude, članove svojih obitelji i prijatelje”, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa tijekom obraćanja u parlamentu.

“No sada nije vrijeme za ublažaanje mjera jer su pred nama izuzetno teški tjedni i mjeseci”, dodao je. Na Španjolsku otpada 1,1 milijun od ukupno 9,5 milijuna oboljelih u Europi. U zemlji je od ožujka preminulo 35.466 ljudi.


U Srbiji 1384 nova slučaja

15:49 – U Srbiji je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 9457 građana, od kojih je 1384 bilo pozitivno. Preminulo je šest osoba. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 44 pacijenata. U Srbiji je do sada na koronavirus ukupno testirano 1.318.096 građana, a ukupan broj potvrđenih slučajeva je 43.592. Ukupno je do sada preminulo 809 pacijenata, prenosi Kurir.


Nedostatak opreme za masovnu proizvodnju cjepiva

15:28 – Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da se Rusija suočava s izazovima u proizvodnji cjepiva protiv covida-19 zbog nedostatka potrebne opreme, ali se nada da će masovna cijepljenja krenuti krajem godine. Rusija trenutačno testira svoje glavno eksperimentalno cjepivo Sputnik V na 40.000 ljudi u Moskvi. Već je počela cijepiti radnike na prvoj liniji obrane od koronavirusa, ali u malom broju. Ranije procjene ruskih dužnosnika o proizvodnji 30 milijuna doza cjepiva smanjene su na tek nešto više od dva milijuna. Ministar trgovine i industrije Denis Manturov nedavno je upozorio na izazove povećanja proizvodnje cjepiva. Moskva nastoji proizvesti 300.000 doza cjepiva ovaj mjesec, 800.000 u studenom i još 1.5 milijuna u prosincu, rekao je Manturov. Putin se također osvrnuo na cjepivo suparnika koje je proizvela britanska tvrtka AstraZeneca u suradnji s Oxfordom, a koje koristi adenovirus čimpanze, a ne čovjeka. “Znamo da su brojne europske zemlje već potpisale ugovor o isporuci cjepiva iz Britanije”, rekao je Putin. “Nažalost, naši kolege koji su se susreli s nekim poteškoćama, razvijaju cjepivo na bazi adenovirusa majmuna”, dodao je ruski predsjednik.


Finska ublažava mjere za restorane

15:26 – Finska vlada danas je objavila da će zbog usporavanja pandemije u državi ublažiti ograničenja radnog vremena restorana, no da na snazi ostaju ona za kafiće i noćne klubove. “Zahvaljujući odgovornom ponašanju ljudi i mjerama koje smo donijeli, situacija u Finskoj ponovno je među najboljima u Europi“, rekla je Krista Kiuru, ministrica zadužena za borbu protiv koronavirusa. Nova pravila na snagu stupaju u nedjelju, a restoranima koji prvenstveno poslužuju hranu dopustit će se da ostanu otvoreni koliko žele, osim u regijama s najvišim brojem zaraženih. Kafići i noćni klubovi moraju zaustaviti prodaju alkohola u 22 sata. Finske zdravstvene vlasti su ranije u četvrtak objavile da je rast broja zaraženih zaustavljen i da se čini da broj novih slučajeva blago pada. Finska je u posljednjih 14 dana imala 48,5 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uz Estoniju najmanje u Europi. U Hrvatskoj ta stopa iznosi 474,2, a u najgore pogođenoj Belgiji 1498.7, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). “Finci se u velikoj mjeri drže uputa i preporuka“, tvrdi Mika Salminen, stručnjak iz Finskog instituta za zdravlje, objašnjavajući zašto se Finska dobro nosi s pandemijom. U toj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika njih gotovo 2,5 milijuna preuzelo je vladinu aplikaciju za praćenje kontakata, dodao je Salminen.


Plenković: ‘Ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom’

15:00 – Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom koronavirusa ali, iako je trenutno izrazito nezahvalno prognozirati, prema trenutnim trendovima izgleda da se polako udaljavamo od eksponencijalne krivulje.  “Bitno je da svi naši sugrađani sada shvate da ulazimo možda u najtežu fazu borbe s pandemijom”, poručio je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Uz ogradu da je u ovom trenutno izrazito nezahvalno prognozirati dinamiku pandemije u Hrvatskoj, Plenković je kazao da su brojevi novozaraženih u proteklim tjednima rasli vrlo brzo, brojevi i dalje značajno rastu, ali zadnjih dana porast je ipak slabiji nego proteklih tjedana. “Čini se, prema trenutnom čitanju tih trendova, da se polako udaljujemo od eksponencijalne krivulje. Naredni dani i tjedni će pokazati hoće li se taj trend nastaviti. Za razliku od Njemačke, Italije, Austrije, gdje je rast brži, mi isto tako rastemo, ali sporije”, rekao je.

Dodao je da su uvedene protuepidemijske mjere proporcionalne razvoju epidemije u Hrvatskoj, a Vlada želi da svi građani osvijeste potrebu pridržavanja usvojenih mjera. “Ako se bude tako dogodilo, vjerujem da bi ove naznake, za koje smatramo da će početi djelovati, trebale nakon sljedećih nekoliko kritičnih tjedana postupno dovesti do smanjenja epidemije i broja zaraženih”, istaknuo je Plenković.


Ivica Puljak iz stranke Pametno zaražen koronavirusom

14:21 Ivica Puljak iz stranke Pametno danas je objavio da je pozitivan na koronavirus.

“Upravo sam saznao da sam pozitivan na COVID. Počelo je blagim simptomima, bol u leđima i mišićima. Nakon par dana je nestao osjet njuha, a sve ostalo je sve u redu. Nastavljamo izolaciju. Marijana je negativna, ali će ponoviti test.

Hvala svima na podršci”, napisao je Puljak na Facebooku.


Beroš smijenio upravu KB Dubrava

14:14 – Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak da je Vlada imenovala novo Upravno vijeće KB-a Dubrava nakon što je zdravstvena inspekcija utvrdila propuste u toj bolnici, te će novo Upravno vijeće odlučiti o eventualnoj smjeni ravnatelja bolnice Srećka Marušića. Manji su propusti utvrđeni u pružanju zdravstvene zaštite, ali je utvrđena i neodgovarajuća razina komunikacije između uprave bolnice i koordinatora za bolničko liječenje covid-pozitivnih, izvijestio je Beroš na konferenciji za novinare.

Ministarstvo zdravstva poslalo je prije tri dana inspekciju u KB Dubravu nakon što je liječnica iz KB-a Dubrava svojim pismom progovorila o situaciji u primarnom respiracijskom intenzivističkom centru. Na temelju nalaza inspekcije Vlada je odlučila  smijeniti dosadašnje članove Upravnog vijeća, a novi članovi odlučivat će o sudbini ravnatelja KB Dubrava Srećka Marušića, koji i dalje upravlja bolnicom. Novo Upravno vijeće sastat će se što je prije moguće i donijeti pravorijek, a ja kao ministar mogu jedino razriješiti ravnatelja u roku od 30 dana, ako to ne učini Upravno vijeće, rekao je Beroš.


767 novozaraženih u Zagrebu, umro jedan korisnik staračkog doma

13:42 – “U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1951 testiranje na SARS-CoV-2. Epidemiolozi NZJZ „Dr. A. Štampar“ u razdoblju od 20,00 sati 27. listopada do 20,00 sati 28. listopada zabilježili su 767 novooboljelih osoba (705 sa boravištem u Gradu Zagrebu i 62 s prebivalištem), a uspješno su kontaktirane 544 osobe. Od navedenog, 281 osoba je od prethodnih dana, a 263 osobe su od 28. listopada. Mjera samoizolacije izrečena je 1.125 osoba.

Od 544 obrađene pozitivne osobe: 187 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 245 osoba su kontakti COVID + osoba, kod devet je osoba moguće izlaganje ne obiteljskim svečanostima i okupljanjima. Devet osoba su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 80 osoba obrada je još u tijeku. Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod tri tijekom hospitalizacije, dvije su osobe doputovale iz Njemačke i Makedonije, a kod tri je osobe moguća izloženost tijekom vjerskih događanja. Na obradu ukupno čekaju 2.034 osobe.

U pet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi osam korisnika, jedne zdravstvene djelatnice i jednog nezdravstvenog djelatnika, a jedan je korisnik na žalost preminuo tijekom hospitalizacije.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 15 učenika, šest nastavnika i dva asistenta osnovnih škola te 21 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 537 učenika i pet nastavnika osnovnih te 379 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 25 osoba. Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 3.387 aktivnih slučajeva, a 8.341 osoba nalazi se u samoizolaciji”, izvijestio je gradski stožer.


Zbog koronavirusa prekinut program splitskog HNK-a

13:20 – Zbog koronavirusa koji ušao u orkestar splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) do daljnjega se prekida cjelokupni program te kazališne kuće, doznaje se u četvrtak od intendanta Srećka Šestana. Rukovodstvo splitskog HNK-a o novonastaloj će situaciji raspravljati na sastanku koji će započeti u 13.30 sati, nakon čega će se i službeno o tome oglasiti.

Šestan je Hini rekao da je odgođena i konferencija za medije koja je trebala biti održana danas u 11 sati, na kojoj se mislilo najaviti sutrašnji koncert za Dušni dan. “Zbog izmijenjene epidemiološke situacije bili smo primorani to napraviti. Da mi kihne miš ja prekidam kazališni program”, kazao je intendant. Napravili smo sve preventivne mjere u smislu zaštite zdravlja umjetnika, tehnike, popratnog osoblja, a pogotovo publike. O ponovnom otvaranju kazališta javnost će biti obaviještena na vrijeme, ali ne prije nego članovi orkestra ozdrave, poručio je Šestan.


Beroš: ‘Prešućivanje kontakata je sve uočljiviji problem’

13:10 – Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak o 13.925 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj u zadnjih tjedan dana te upozorio na prikrivanje kontakata zaraženih pred epidemiolozima, što značajno otežava borbu s epidemijom. “Prešućivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana koji bi ionako bili u samoizolaciji, sve je uočljiviji problem koji dovodi do daljnjeg širenja epidemije i predstavlja izravnu opasnost za zdravstvene ustanove i sustav, ali i ostale resore”, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Ministar je posebno istaknuo problem skrivanja kontakata kod zaraženih osoba pred epidemiolozima, navodeći da od ukupnog broja novozaraženih (2776) na današnji dan, njih čak 2099 ne dolazi iz samoizolacije. “To je alarm za krajnje odgovorno ponašanje, apeliram na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera bez iznimke, u svim okolnostima”, istaknuo je Beroš.

U proteklih tjedan dana zabilježeno je 13.925 novih slučajeva. To je značajan broj s obzirom da čitavo vrijeme raspolažemo epidemiološkim mjerama koje minimalno zalaze u zonu komfora svakoga od nas, a čijom primjenom možemo znatno utjecati na broj zaraženih i umrlih, rekao je. Upozorio je kako je velik broj zdravstvenih radnika bolestan ili u izolaciji, a s druge strane sve je veći broj hospitaliziranih pacijenata. Tako je na jučerašnji dan među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 935 aktivnih slučajeva i 914 slučajeva samoizolacije. Beroš ističe da je na bolničkom liječenju 980 bolesnika, a njihov broj i dalje raste.

U posljednjih tjedan dana u svim županijama zabilježen je porast broja novozaraženih, a uglavnom se radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja. Izražena je lokalna transmisija bolesti i veliki je dio pozitivnih s negativnom epidemiološkom anamnezom, što znači da ne znaju gdje su se zarazili. Problem je  što te osobe, dok ne razviju simptome tijekom perioda inkubacije, mogu prenositi zarazu na članove obitelji, upozorio je ministar.

Bolnički sustav se žurno prilagođava novonastalim okolnostima. Hitni bolnički prijem KB-a Dubrava privremeno je prenamijenjen za potrebe oboljelih od covida, a druge hitne pacijente primat će drugi hitni bolnički prijemi u Zagrebu. Hitni pacijenti, suspektni na covid-19, zbrinjavaju se prema dosadašnjem rasporedu, a bolnice u Zagrebu su pozvane na povećanje kapaciteta u hitnom prijemu za suspektne bolesnike.

Ravnateljima bolnica je preporučeno da zaposle nove njegovatelje, a zdravstveni radnici se preraspodjeljuju u druge ustanove sukladno potrebama. Liječnicima obiteljske medicine je naloženo da evidentiraju kontakte oboljelih, a od 23. listopada uključeno je 122 doktora medicine koji rade pod nadzorom za pomoć epidemiološkim timovima. Zavodima za javno zdravstvo upućen je dopis za žurnim osnivanjem pozivnih centara radi potrebe za jačanjem praćenja kontakata i pružanjem informacija građanima.


Rusija i Poljska ruše negativne rekorde

12:57 – Rusija i Poljska potvrdile su u četvrtak ponovno rekordni broj novozaraženih koronavirusom, dok su u Češkoj brojevi i dalje visoki i zaraza se širi velikom brzinom.

Rusija je u četvrtak potvrdila rekordnih 17.717 novih slučajeva, uključujući 4906 u Moskvi. Od početka pandemije u toj zemlji je ukupno 1,581.693 zaraženih koronavirusom. U posljednja 24 sata umrlo je rekordnih 366 ljudi pa se ukupan broj umrlih popeo na 27.301, izvijestile su vlasti.Kremlj je u četvrtak objavio da je ruski zdravstveni sustav pod “maksimalnim” pritiskom zbog covida-19 i da je popunjeno više od 90 posto bolničkih kreveta u nekim regijama.

Poljska je u četvrtak također prijavila novi dnevni rekord s 20.156 zaraženih i 301 umrlom osobom. Ukupan broj slučajeva koronavirusa utrostručio se u toj zemlji u manje od mjesec dana, objavilo je ministarstvo zdravstvo. Broj ukupno zaraženih je prešao 300.000. Vladini dužnosnici upozorili su da bi broj zaraza mogao porasti zbog masovnih prosvjeda u Poljskoj zbog presude Ustavnog suda o gotovo potpunoj zabrani pobačaja.

Deseci tisuća prosvjednika već danima izlaze na ulice u poljskim gradovima i za presudu krive nacionalističku vladu premijera Mateusza Morawieckog. Veći prosvjedi nisu planirani za četvrtak, ali je za petak zakazano masovno okupljanje u Varšavi.

Poljska je zatvorila restorane i barove, zabranila okupljanja više od pet ljudi i uvela online nastavu za većinu učenika kako bi usporila širenje koronavirusa. Zemlja se dosad opirala potpunom ‘lockdownu’ i tvrdi da će trebati vremena da se vide rezultati novih ograničenja.  Covid-19 pacijenti zauzeli su 14.631 bolnički krevet, a na respiratoru su 1203 osobe.

Češka ima novih 12.977 slučajeva zaraze, pokazuju u četvrtak podaci ministarstva zdravstva. Ukupan broj slučajeva koronavirusa u toj zemlji je 297.013, a s još 128 umrlih ukupno je 2.675 žrtava covida-19 u toj zemlji. Češka je među europskim zemljama u kojima se najbrže širi koronavirus.


4453 novozaraženih u Austriji

12:54 – Broj zaraženih koronavirusom u Austriji prešao je na dnevnoj bazi prvi puta broj od 4000, objavljeno je u četvrtak. Broj novozaraženih u Austriji u četvrtak je 4453, a brojevi su sustavno u porastu, no u zemlji su na snazi relativno blage mjere kojima je cilj usporiti širenje virusa – trgovine, kafići, restorani i kazališta i dalje su otvoreni.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zaprijetio je u ponedjeljak drugim lockdownom kao posljednjim sredstvom kojemu će pribjeći ako se ne obuzda trenutni rast broja slučajeva zaraze koronavirusom. Situacija u bolnicama bit će odlučujuća kada će se razmatrati uvođenje novog, rekao je Kurz. Kurz bi se trebao u četvrtak sastati sa stručnjacima po pitanju bolničkih kapaciteta.


Gradski vrt postaje COVID-bolnica, a Crveni križ u Orahovici samoizolacija

12:42 – Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec rekao je za SiB kako je odlukom da se svi bolnički kapacitet na području Osječko-baranjske županije stave u funkciju za liječenje COVID bolesnika nastala i potreba da se počnu pripremati i dodatni izvanbolnički kapaciteti. Stoga je odlučeno da se za tu namjenu ponovno aktivira dvorana Gradski vrt u Osijeku, u koju će se narednih dana prebaciti potrebna oprema. Na prijedlog Osječko-baranjske županije potpisan je i sporazum o korištenju centra Gradskog društva crvenog križa u Orahovici za sve pozitivne osobe koje nemaju znakove bolesti (asimptomatske) te za osobe u samoizolaciji. Na raspolaganju je 200 kreveta s mogućnošću proširenja za još 100, a primjena počinje od 1. studenoga.

Ravnateljstvo KBC-a Osijek danas je obavijestilo građane da je od 1. studenoga za testiranje na SARS-CoV-2 potrebno prethodno naručivanje (tel. broj 031-511-050 svakim radnim danom od 8.30 do 10.30 sati), a odnosi se na kontakte s pozitivnim osobama ili simptomatske bolesnike upućene od strane primarne zdravstvene zaštite ili Službe za epidemiologiju. Naglašava se kako se ne moraju naručivati svi korisnici koji trebaju biti hospitalizirani ili im je potreban test za dijagnostičke postupke u bolnicama.


Šef varaždinskog stožera ima koronavirus

12:40 – Varaždinski zamjenik gradonačelnika i šef varaždinskog Stožera civilne zaštite Zlatan Avar pozitivan je na koronavirus. Potvrdili su to Varaždinskom iz Grada Varaždina. Trenutno se nalazi u samoizolaciji i osjeća se dobro.

Što se gradonačelnika Ivana Čehoka tiče, on će morati ponovo na testiranje. Čehok je bio na testiranju i prije dva tjedna, a tad mu je nalaz bio negativan.


1903 novozaražene i 21 preminula osoba u BiH

12:34 – U Bosni i Hercegovini u četvrtak je zabilježen novi rekordni broj zaraženih koronavirusom u jednom danu nakon što je potvrđeno više od 1900 novih slučajeva, a 21 zaražena osoba je preminula u protekla 24 sata. U zadnja 24 sata provedena su testiranja na više od četiri tisuće uzoraka što je također najviše do sada u jednom danu a zaraza je potvrđena kod 1219 osoba iz Federacije BiH te kod 649 iz Republike Srpske. Još je 35 novozaraženih s područja Brčkog pa je ukupan broj za cijelu državu za četvrtak 1903. Umrlo je 12 ljudi iz Federacije i devet iz RS.

Veći gradovi i dalje su mjesta u kojima je najveća koncentracija novozaraženih no u usporedbi s proteklih desetak dana stanje je u četvrtak bilo nešto bolje u Sarajevu. Tamo je 59 novih slučajeva dok je Banja Luka sa 187 novih slučajeva na istoj razini kao i prethodnih dana. U Mostaru je  80 novozaražnih a neslavni rekorder u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u četvrtak je Konjic koji je s nešto više od 26 tisuća stanovnika u jednom danu dobio čak 89 novih slučajeva zaraze.

Bolnice u BiH jedva odolijevaju navali novooboljelih jer imaju ograničene smještajne kapacitete za tretman zaraženih koronavirusom a sve veći broj medicinskih djelatnika je u izolaciji zbog zaraze. Ravnatelj bolnice “Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj Velimir Valjan ponovo je u četvrtak izjavio lokalnim medijima kako se bore s ogromnim poteškoćama pa je dio njihovih pacijenata morala preuzeti bolnica u susjednom Travniku.  “Od 220 testiranih djelatnika pozitivno je njih 70. Nezgodno je što su pojedini odjeli u cijelosti izbačeni iz pogona, posebno interni odjel koji trenutno ne funkcionira”, rekao je Valjan za televiziju N1.


Božinović: ‘Nove mjere posljedica su nepridržavanja postojećih mjera’

12:32 – Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak kako donošenje novih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa ovise o razvoju epidemiološke situacije te da se donose kao posljedica nedovoljnog pridržavnja onih postojećih. “U ovakvoj epidemiološkoj situaciji ključno je da svi shvate važnost održavanja fizičke distance, jer sve nove mjere koje se donose posljedica su nedovoljnog pridržavanja postojećih mjera, prije svega onih osnovnih epidemioloških uputa”, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Što se tiče eventualno novih mjera, dodao je, one će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije, a jedina brana restrikcijama je ograničavanje bliskih kontakata. Moramo biti svjesni da svaki kontakt u ovakoj fazi epidemije izvan preporuka sa sobom nosi rizik zaraze, to je naravno nošenje maski i održavanje osobne higijene”, rekao je Božinović na sjednici koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Izvijestio je o aktivnostima stožera Civilne zaštite, gdje su inspektori u suradnji s policijom te timovima lokalnih stožera, u razdoblju od 23. do 28. listopada izvršili 26.287 nadzora poslovnih subjekata i ugostiteljskih objekata. “Dali su 1163 upozorenja, a podnesena su 34 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od milijun i 20 tisuća kuna zbog prekoračenja radnog vremena, neisticanja obavijesti o pridržavanja higijenskih mjera te neodržavnja fizičke distance i nenošenja maski za lice”, kazao je Božinović.

Istaknuo je kako je ravnateljstvo Civilne zaštite od posljednje sjednice Vlade izdalo 545.000 artikala zaštitne opreme, odnosno 25,5 tona, u što su uključene maske, rukavice, odijela, dezinficijensi, viziri i termometri. “U skladištu u Jastrebarskom te regionalnim skladištima u Rijeci, Osijeku i Splitu nalazi se oko 12,9 milijuna različitih artikala zaštitne opreme”, naglasio je Božinović.

Podsjetio je kako je sukladno odluci nacionalnog stožera provedena mobilizacija zagrebačke sportske dvorane Arena, kao tercijarnog centra za liječenje od covida te je dvorana u ovome trenutku opremljena s 420 kreveta s madracima. “Ravnateljstvo je za potrebe uspostave dodatnih funkcionalnosti Arene mobiliziralo pravne osobe za osiguranje prehrane, posteljine, dezinfekciju čišćenja prostora”, kazao je ministar. Pokaže li se potreba za mobilizacijom sportskih dvorana u Osijeku, Splitu i Rijeci, dodao je, sva potrebna oprema spremna je za izdavanje u središnjem skladištu u Jastrebarskom i regionalnim skladištima.

Božinović se osvrnuo i na predstojeći blagdan Svih svetih, te je poručio građanima da običaj odlaska na groblje prilagode sadašnjem trenutku te da svi koji to mogu odaju počast na neki drugi način, primjerice neodlaskom na groblje. “Oni koji će ići na groblja, bilo bi dobro da koriste i dane pred blagdan i tjedan nakon kako bi se izbjegle gužve. Važno je da se svi pridržavaju propisanih mjera, poglavito u javnom prijevozu, ali i na groblju, držanja propisanog razmaka, nošenja maski, dezinfekcije i izbjegavanja grupiranja. Samo tako možemo ostati zdravi i epidemiju držati pod kontrolom”, zaključio je Božinović.


GLAS traži od Beroša rješavanje situacije ili ostavku

12:30 – GLAS je u četvrtak od ministra zdravstva Vilija Beroša zatražio da hitno riješi katastrofalnu situaciju u bolnicama, posebno u KB-u Dubrava, a ako to ne može, ne zna ili ne želi neka podnese ostavku.

“GLAS traži od ministra Beroša da hitno riješi katastrofalnu situaciju u koju su dovedene hrvatske bolnice, posebno KB Dubrava. Ako ne može, ne zna ili ne želi, neka podnese ostavku jer smo potrošili svo vrijeme za svakodnevno nesposobno izmotavanje, besmisleno prebrojavanje zaraženih i usputno prozivanje ‘neodgovornih građana’ s još besmislenijih konferencija za medije”, kaže se u priopćenju.

Upozoravaju da je stanje hrvatskog zdravstvenog sustave alarmantno, a priče koje već danima dolaze iz hrvatskih bolnica, posebno iz KB-a Dubrava, su zastrašujuće. GLAS napominje da se od proljeća znalo što nas čeka na jesen, a sada saznajemo da nam bolnice nisu opskrbljene niti osnovnim – hranom, lijekovima i odjećom.

“Beroš se za to vrijeme slika po medijima i ‘svakom je loncu poklopac’. Što je točno radio zadnjih osam mjeseci i kako je mogao dopustiti da se, uz sve što znamo od ranog proljeća, zdravstveni sustav raspada sada, kada je od vitalne važnosti da funkcionira”, pitaju u toj stranci.

I u ovoj epidemiji ponovo smo dobili potvrdu da našem zdravstvu trebaju sposobni menadžeri i organizatori na upravljačkim pozicijama, a ne liječnici koji nemaju ni obrazovanje niti vještine potrebne za upravljanje velikim i složenim sustavima. “Sustava nema, nije ga očito bilo ni u primisli, ako ministar problem hitno ne riješi ili ne da ostavku, zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš će njegovu ostavku tražiti u Hrvatskom saboru”, poručuju iz GLAS-a.


Plenković: ‘Imamo naznake da su mjere počele djelovati’

12:25 – Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da postoje naznake da su epidemiološke mjere počele djelovati te još jednom uputio apel građanima da ih se pridržavaju kako bi se izbjeglo daljnje širenje epidemije i pooštravanje mjera. “Premda brojevi očekivano i dalje rastu, imamo naznaka da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije”, rekao je Plenković na sjednici Vlade koja se zbog pogoršanja epidemiološke situacije ponovno održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Dodao je da se broj novooboljelih ubrzava, a raste i broj umrlih i svaki je dan dvoznamenkasti. Podsjetio je da kako druge zemlje koje su u goroj situaciji od Hrvatske uvode strože restriktivne mjere, a da je i Hrvatska također uvela strože restrikcije kako bi se ograničila javna okupljanja i smanjila brzina širenja zaraze u stanovništvu.  Premijer je rekao da raste i broj hospitaliziranih, što su predvidjeli i osigurali dovoljan broj kreveta. Naglasio je važnost pridržavanja mjera čime se može izbjeći daljnje širenje epidemije i pooštravanje mjera.

“O svakome od nas ovisi hoćemo li spasiti stotine života, stotine tisuće radnih mjesta i hoćemo li zadržati gospodarsku aktivnost. Pozivam sve sugrađane na maksimalnu odgovornost i solidarnost”, rekao je Plenković.

Poručio je da je ovo trenutak kada svi zajedno odlučujemo o uspjehu, dodavši da se Hrvatska u povijesti znala uspješno nositi s velikim izazovima. Apelirao je da pokažemo da smo kao nacija solidarni, da mislimo jedni na druge, a ne samo na sebe. To svakodnevno pokazuju liječnici, medicinske sestre koji rade u teškim uvjetima i daju sve da bi spasili živote, istaknuo je Plenković te im iskazao zahvalnost.

Najmanje što možemo učiniti da kao društvo budemo odgovorni je da smanjimo druženja, osobito privatna i obiteljska, držimo distancu, nosimo maske u zatvorenim prostorima i tamo gdje ne možemo održati distancu te da redovito prozračujemo zatvorene prostore i vodimo računa o higijeni, naveo je. “Nisu to velike žrtve, a time štitimo živote i radna mjesta”, poručio je Plenković, izrazivši uvjerenje da to Hrvatska može.


280 novozaraženih i jedna preminula osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:06 – “Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 986 obrađena testa danas je 280 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 108 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1657 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 73 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 89 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju”, izvijestio je stožer.


Jedna novozaražena i dvije preminule osobe u Lici

11:54 – “S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba od COVID-19 te su dvije osobe preminule. Oboljela osoba je s područja Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

U OB Gospić preminule su dvije osobe starije životne dobi (86 i 90 godina) preminule osobe su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te su uz potvrđeni virus COVID-19 imale i niz kroničnih bolesti.

Ukupno je oboljelo 522 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 194 aktivnih slučaja, 307 osoba je  izliječeno te 21 osoba preminula.  U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 31 osobom. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je ukupno 330 osoba”, priopćio je županijski stožer.


167 novozaraženih u Međimurju

11:53 – “Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je čak 388 osoba od čega je evidentirano 167 novopozitivnih osoba u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata ozdravilo je 35 osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 966 osoba. Do sada je ukupno uzeto 12 697 uzorka. Postotak pozitivnih osoba na virus COVID 19 u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 43,04%.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata je otpušteno devet pacijenta, primljeno je novih sedam pacijenata te je, u ovom trenutku, hospitalizirano 35 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od kojih se troje pacijenata nalazi na respiratoru. Od ukupnog broja evidentiranih osoba pozitivnih na virus COVID 19, koji je 1347, hospitalizirane su bile 63 osobe što je 4,97% osoba, dok je 95,03% osoba virus prebolio bez ili sa vrlo blagim simptomima. Postotak preminulih osoba sa COVID 19 virusom u odnosu na ukupni broj pozitivnih je 0,15%.

U zdravstvenom sustavu na korona virus su pozitivna 4 liječnika i 11 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi jedan liječnik i 10 medicinskih sestara. Nakon što je epidemiološka služba propisala mjere samoizolacije za 26% učenika, Gospodarska škola Čakovec od danas, 29.listopada, prelazi na održavanje nastave po modelu C (online).

U odnosu na Republiku Hrvatsku, udio Međimurske županije je 6% od ukupnog broja novih slučajeva, 5,17% od ukupnog broja aktivnih slučajeva, 3,55% pacijenata je na bolničkom liječenju, 4,22% pacijenata na respiratoru. Testirano je 4% od ukupnog broja testiranja u Hrvatskoj”, izvijestio je stožer.


102 novozaražene i jedna preminula osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

11:32 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 102 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o 18 muških i 21 ženskoj osobi iz Dubrovnika, 11 muških i 14 ženskih osoba iz Metkovića, šest muških i pet ženskih osoba iz Župe dubrovačke, pet muških i tri ženske osobe iz Ploča, tri muške osobe iz Dubrovačkog primorja, tri ženske osobe iz Konavala, dvije ženske osobe iz Blata, Kule Norinske i Opuzena, dvije muške osobe iz Smokvice, po jedna muška osoba iz Korčule i Lumbarde, jedna ženska osoba iz Pojezerja te dvije muške osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Za njih 63 je utvrđena epidemiološka veza. Preminula je jedna muška osoba iz Ploča (1925. godište). Izliječena je 21 osoba: osam iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, tri iz Smokvice, po dvije osobe iz Konavala i Vela Luke, jedna osoba iz Župe dubrovačke i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 26 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 325 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 19.020 uzoraka. U samoizolaciji je 907 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 89 slučajeva kršenja samoizolacije”, priopćio je tamošnji stožer.


70 novozaraženih i jedna preminula osoba u Brodsko-posavskoj županiji

11:17 – “Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te 1 slučaj zaraze osobe s prebivalištem u drugoj županiji, a koja je testirana u Slavonskom Brodu.

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (22), općina Podcrkavlje (6), općina Bukovlje (5), općina Gundinci (3), općina Staro Petrovo Selo (2), općina Sibinj (2), općina Garčin (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Okučani, Davor, Nova Kapela, Oriovac, Velika Kopanica i Slavonski Šamac. Za preostale 22 osobe u tijeku je epidemiološka obrada. U novogradiškoj bolnici preminula je jedna muška osoba starije životne dobi”, izvijestio je stožer.


27 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:16 – “U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 27 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; 12 korisnika i jedna djelatnica Cvjetnog doma u Šibeniku, šest osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika, dvije osobe s prebivalištem na području Pirovca, te po jedna osoba s prebivalištem na podruju Drniša, Vodica i Bilica. Također, zaražene su i tri osobe koje trenutno borave na našem području, a prebivalište im je drugdje, kao i dvije osobe koje imaju prebivalište na području Šibenika, a borave u drugim županijama gdje su se i zarazile.

16 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno su 164 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovano je 349 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 219 osoba”, izvijestio je županijski stožer.


34 novozaraženih u Zadarskoj županiji

11:01 – “Na području Zadarske županije 34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima ranije zaraženih osoba i obiteljskim kontaktima. U samoizolaciji je 638 osoba.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima ukupno je hospitalizirano 20 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Četiri pacijenta s lakšim simptomima smještena su u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu”, priopćio je stožer.


U Krapinsko-zagorskoj županiji nedostaje reagensa za testiranje

10:48 – U Krapinsko-zagorskoj županiji očekuju se rezultati još 606 briseva uzetih nakon 19. listopada, a razlog kašnjenju je nedostatak reagensa, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u županijskom Zavodu za javno zdravstvo u Zaboku. Zbog kašnjenja rezultata županijski je HDZ sinoć prozvao županijsku upravu koja nije nabavila uređaj za PCR testiranje.

Situaciju s kašnjenjem nalaza i razlogom zašto uređaj nije nabavljen pojasnili su danas župan Željko Kolar, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan. Ravnatelj Jadan je rekao da je 14. rujna na sastanku svih ravnatelja zavoda za javno zdravstvo RH, na kojem je bio i ministar zdravstva Vili Beroš, postavio pitanje trebaju li krapinsko-zagorski Zavod i Županija kupiti svoj aparat.

“Rečeno je da za to nema potrebe, da to nije racionalno, jer da su kapaciteti zagrebačkih ustanova dovoljni da mogu zbrinuti i naše pacijente i uzeti briseve koje mi tu uzimamo“, izjavio je Jadan.

Dodao je da je glavni razlog kašnjenja nalaza poslije 19. listopada nedostatak reagensa i potrošnog materijala. “Ne samo na razini cijele Hrvatske, nego na razini cijele Europe. Informacija od kolega je da s ovakvim brojem uzoraka koji se sada uzimaju i s količinom reagensa i potrošnog materijala, više nije moguće obavljati i dostavljati rezultate analize briseva unutar 24 sata“, kazao je Jadan.

Ravnatelj je rekao da dolaze nalazi koji su u zaostatku te da će nove dobivati u roku od 48 sati. Za pacijente koji trebaju zdravstvene usluge u bolnicama brisevi se šalju u Varaždinu i nalazi se dobivaju unutar 24 sata.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite rekao je da čekaju još 606 nalaza, od 19. listopada do danas ukupno uzetog 2341 uzorka. Dodao je da, od jučer u 15 sati, imaju 36 novozaraženih. “Trenutno na području Krapinsko-zagorske županije imamo 748 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 587 osoba. Do prije tri dana smo imali preko 1400, naravno s ovim preporukama od deset dana, praktički se administrativno smanjilo za trećinu ljudi u samoizolaciji“, rekao je Ferek Jambrek.

Župan Željko Kolar naglasio je da je odluku o nabavi uređaja prepustio struci u koju ima potpuno povjerenje. Dodao je da je saborski zastupnik i predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek prvo trebao nazvati i pitati zašto se kasni i može li pomoći, a ne prozivati.

“Ja to još nisam doživio, a vjerojatno i neću“, rekao je Kolar dodavši da komunicira s ministrima zdravstva i unutarnjih poslova te ravnateljima drugih ustanova izvan županije. “S kolegom županom Radimirom Čačićem i ravnateljem u Varaždinu smo još u travnju dogovorili ovu suradnju koju imamo, upravo vodeći brigu o zdravlju ljudi na području Krapinsko-zagorske županije“, rekao je Kolar.

Kolar je dodao i da u ovoj situaciji kašnjenja nalaza ne želi “dolijevati ulje na vatru jer ljudi u medicinskom sektoru padaju doslovce s nogu i pokušavaju održati sustav“. “Ali nećemo kupovati aparat zbog toga da netko kaže da smo ga mi kupili. Kad smo kupovali respiratore, Opća bolnica Zabok je rekla da treba respiratore i mi smo ih nabavili. Jedan smo u međuvremenu posudili Dubravi“, rekao je župan Kolar te dodao da će posuđivati ponovo jer se medicinske ustanove moraju međusobno pomagati.


Neslužbeno: 2488 novozaraženih u Sloveniji

10:46 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2488 novih zaraza koronavirusom, prema još uvijek neslužbenim podacima koje prenosi Slovenska televizija u četvrtak. To je drugi najveći broj novozaraženih, nakon što je dan ranije bilo rekordnih 2605 novih zaraza, i potvrda da je stanje epidemije i dalje na rubu kontrole, prenose mediji. Službeni podaci o broju testiranja i stanju u bolnicama bit će objavljeni na konferenciji za novinare tijekom dana.

Slovenska vlada će večeras raspravljati o epidemiološkoj situaciji, ali se za sada ne očekuje novo pooštravanje mjera koje već uključuju zabranu kretanja u noćnim satima i izvan općinskih granica, obvezno nošenje maski i na otvorenom, online nastavu i brojne druge. Institut “Jožef Štefan”, koji radi projekcije i analize razvoja epidemije za vladu, objavio je da se do sada u drugom valu epidemije covida-19  zarazilo 5,5 posto stanovnika, te da je trenutno zaraženih više od službeno potvrđenog broja – odnosno približno svaki 29. stanovnik Slovenije.


181 novozaražena osoba u Zagrebačkoj županiji

10:35 – U posljednja 24 sata zabilježen je 181 slučaj zaraze koronavirusom u Zagrebačkoj županiji, izvijestio je u čevrtak Županijski stožer civilne zaštite.

Trenutno je aktivno 1798 slučajeva. Izliječeno je 18 osoba. U odnosu na podatke od jučer oboljela je 181 osoba, a najviše u Velikoj Gorici – 43. Po broju novozaraženih slijede Zaprešić s 30 novozaraženih, Samobor s 14, Jastrebarsko s 13, Dugo Selo s 12, Ivanić-Grad s osam, po sedam ih je u Svetoj Nedelji i Svetom Ivanu Zelini, a šest u Vrbovcu.

Samoizolacija je propisana učenicima šest razreda osnovnih škola i šest razreda srednjih škola. Pozitivna je jedna djelatnica doma za starije na području Velike Gorice. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Na području Zagrebačke županije od početka epidemije evidentirana je 2681 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 857 osoba, a 26 osoba je preminulo.


Gilead zaradio 900 milijuna USD na remdesiviru

10:14 – Antivirusni lijek remdesivir koji primaju hospitalizirani oboljeli od covida-19 već je donio svome proizvođaču Gilead Sciences zaradu od gotovo 900 milijuna dolara u trećem tromjesečju, objavilo je farmaceutski laboratorij. Zahvaljujući prodaji tog proizvoda, koji je razvijen bez uspjeha za liječenje hemoragijske groznice ebole, grupa je podebljala svoj tromjesečni prihod za 17 posto te iznosi 6,58 milijarda dolara.  Gilead je postao rentabilna tvrtka i ostvarila je neto dobit od 360 milijuna dolara.

Remdesivir je jedan od prvih lijekova koji se pokazao relativno učinkovit u rigoroznim ispitivanjima u svrhu skraćivanja vremena oporavka oboljelih od covida-19. Pokazalo se da remdesivir skraćuje vrijeme oporavka za nekoliko dana no nije dokazano da smanjuje smrtnost. Američki predsjednik Donald Trump koji je od covida-19 obolio početkom listopada, primao je remdesivir pet dana, ali i druge lijekove.

Američka agencija za lijekove (FDA) izdala je 22. listopada trajno odobrenje za taj lijek koji je postao jedina specifična terapija za covid-19 odobrena trajno, a ne privremeno u Sjedinjenim Državama. Europa i druge zemlje također su privremeno odobrile remdesivir od proljeća. Gilead ostvaruje bitan dio svog prihoda prodajom lijekova protiv AIDS-a koji su narasli za 8 posto na 4,5 milijarda dolara.


Istraživanje: 82 posto teško oboljelih imalo manjak vitamina D

10:13 – Još od početka pandemije koronavirusa stručnjaci spominju moguću vezu između nedostatka vitamina D i težeg oblika covida-19, piše u četvrtak Jutarnji list. Vitamin D ima veliku ulogu u našem imunitetu i to je razlog zbog kojeg su znanstvenici pomislili da bi mogla postojati takva veza, navodi dnevnik.

Španjolski istraživači sa Sveučilišta Cantabria u Santanderu upravo su objavili studiju koja je dodatno potvrdila da čak 82 posto hospitaliziranih pacijenta s koronavirusom ima nedostatak tog vitamina koji u pravilu dobivamo izlaganjem suncu, ali s obzirom na to da se godinama upozorava da “to i nije toliko zdravo” zbog melanoma, nije čudno da je vitamin D sve češće deficitaran. No, znanstvenici također upozoravaju da i neki drugi vitamini te minerali i metali u tragovima mogu pomoći da se imunitet lakše nosi s infekcijom.

Španjolski su znanstvenici pregledali 216 pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnici u Valdecilli na sjeveru Španjolske i otkrili da je 82 posto imalo nedostatak vitamina D, a samo 18 posto hospitaliziranih odgovarajuću razinu svih drugih hranjivih sastojaka. Od praćenih pacijenta s nedostatkom vitamina D, njih 44 je bilo premješteno u jedinice intenzivne skrbi jer im se stanje pogoršalo, a 37 ih je završilo na respiratoru. To je razlog zbog kojeg španjolski stručnjaci pozivaju građane da dok traje ova pandemija uzimaju dodatne doze vitamina D jer tako povećavaju šanse da će bolest biti blaža i da neće biti hospitalizirani.

Ovo španjolsko istraživanje samo je jedno u nizu. Tako su nedavno Britanci objavili istraživanje u kojem je sudjelovalo 5000 dragovoljaca koji su šest mjeseci uzimali vitamin D i pratila se situacija, odnosno željelo se vidjeti može li se tako zaštiti ljude od zaraze ili barem od teškog oblika bolesti. “Liječenje nedostatka vitamina D osobito je važno kod starijih i visokorizicnih pacijenata s kroničnim bolestima poput dijabetesa”, rekao je dr. Jose Hernandez sa Sveučilišta Santander, donosi Jutarnji list.


Na burzi rada 1277 zdravstvenih radnika

10:12 – Čak 1277 zdravstvenih radnika na burzi čeka pripravništvo koje se ne raspisuje pa poručuju vlasti – pozivate umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina, piše u četvrtak Večernji list. Pozivate umirovljenike da pomognu zdravstvenom sustavu koji se sve teže nosi s pandemijom, a nama mladima i školovanim zdravstvenim radnicima koji žele raditi rad ste onemogućili, ogorčeno kritiziraju predstavnici skupine okupljene na facebooku kao “Pripravnici u neizvjesnosti”, navodi dnevnik.

Riječ je o grupi od oko 1800 mladih ljudi koji čekaju pripravništvo, a među njima je čak 1277 zdravstvenih radnika: prvostupnika i magistara fizioterapije, radne terapije, radiološke tehnologije, sanitarnog inženjerstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, primaljstva te srednjoškolskih zanimanja kao što su fizioterapeutski tehničari, sanitarni tehničari, zdravstveno-laboratorijski tehničari, dentalni tehničari, medicinske sestre itd. Po zakonu, oni su dužni odraditi pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci kako bi stekli uvjeti za polaganje stručnog ispita i dobili licencu za samostalan rad. Međutim, na to pripravništvo čekaju po godinu, dvije, pa i pet.

“Dok čekamo natječaj za pripravnike, moramo biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i ne smijemo biti zaposleni izvan struke, u protivnom se ne možemo javiti na eventualni natječaj. No, iako je pripravništvo obavezno, ono se ne raspisuje. Ove je godine bilo obustavljeno zbog COVID-a te je u rujnu omogućeno samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele države za sva zdravstvena zanimanja”, opisuje Nikolina Bočkaj, prvostupnica fizioterapije, ovu apsurdnu situaciju. I sama čeka pripravništvo od rujna prošle godine.

Pripravnički staž ukinut je liječnicima, medicinskim sestrama, stomatolozima, farmaceutima, primaljama i biokemičarima koji su počeli školovanje od 2013. godine. Ministar Vili Beroš svjestan je problema, a Večernjem listu je odgovorio da su u nekoliko navrata kontaktirali Zavod za zapošljavanje kako bi odredili konkretne korake. Čelnik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić kazao je da je komora prepoznala je problem i prije dva tjedna pokrenula njegovo rješavanje.


88 novozaraženih i troje preminulih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:09 – “U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 88 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (28 osoba iz Vinkovaca, 7 iz Vukovara, 4 iz Bogdanovaca, 4 iz Borova, 4 iz Jarmine, 3 iz Županje, 3 iz Nuštra, 2 iz Otoka, 2 iz Ilače, 2 iz Ivankova, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Cerića, 1 iz Cerne, 1 iz Donjeg Novog Sela, 1 iz Drenovaca, 1 iz Gradišta, 1 iz Lipovače, 1 iz Markušice, 1 iz Negoslavaca, 1 iz Nijemaca, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Opatovca, 1 iz Posavskih Podgajaca, 1 iz Rokovaca, 1 iz Soljana, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Strošinaca, 1 iz Šarengrada, 1 iz Tordinaca, 1 iz Tovarnika, 1 iz Trpinje, 1 iz Vođinaca, 5 sa boravištem izvan županije i 1 iz druge županije sa boravištem u našoj županiji), a tri osobe su preminule”, priopćeno je.


Imamo 2776 novozaraženih i 18 preminulih

10:05 – “U posljednja 24 sata zabilježeno je 2776 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.031. Među njima je 985 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 71 pacijent. Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 43.775 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 511 preminulo, ukupno se oporavilo 29.233 osobe od toga 1463 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 21.592 osobe.

Do danas je ukupno testirano 475.994 osobe, od toga 9679 u posljednja 24 sata”, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


65 novozaraženih i 2 preminule osobe u Karlovačkoj županiji

10:00 – “U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 65 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 1133 osobe.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 40 COVID pozitivnih osoba, od toga je jedna osoba na respiratoru. Dvije osobe su otpuštene na kućno liječenje, 7 je novoprimljenih, a na žalost su dva pacijenta preminula (starija ženska osoba u dobi od 92 godine i muška starija osoba od 77 godina, obje sa pridruženim bolestima).

U OB Karlovac se u samoizolaciji nalazi 116 djelatnika bolnice. U OB Ogulin na COVID odjelu leži 14 pozitivnih bolesnika. U samoizolaciji se nalazi 53 djelatnika te bolnice od čega 7 liječnika. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 367 osoba”, priopćeno je.


38 novozaraženih u Istri

9:57 – “Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 319 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 38 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 10 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (2), Republika Italija (6), Zagreb (2)). Za 17 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku za 11 osoba.

Izliječeno je 40 osoba. Trenutno je 278 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 585 osoba”, izvijestio je istarski stožer.


Kolarić: ‘Ja sam za strože mjere’

9:34 – Epidemiolog Branko Kolarić komentirao je na N1 epidemiološku situaciju u Hrvatskoj: “Ne mogu reći da me iznenađuje, ali zabrinjavajuće je. To je veliki porast novozaraženih i 130-250 ljudi koji će trebati bolničko liječenje. Broj zaraženih je u porastu već neko vrijeme i gotovo 30 posto zaraženih nije dobar.”

“Raste broj ljudi koji imaju teške kliničke slike, kojima treba respiratore i koji umiru. Zagreb će imati danas oko 700 – 800 novozaraženih, još dolaze neki podaci s NZJZ-a”, potvrdio je Kolarić.

“Komunikacija je važna, a imamo dosta suprotnih poruka i trebali bismo jasnije poruka davati. Neizvjesnost izaziva dodatne negativne emocije i zato treba jasno reći što će biti s mjerama ako broj zaraženih bude dodatno rastao. Trebalo bi građanima reći koje mjere slijede nakon određenih brojki i trebamo iskomunicirati što će se dogoditi i što će se uvoditi, ali i koje će se mjere skidati. Mislim da nećemo imati novih mjera još tjedan dana”, rekao je Kolarić.

Rekao je da je za strože mjere, ali ističe da nema potrebe za policijskim satom. “To bi bile mjere koje bi ograničile bliski kontakt koji nije nužan, sve ono što nije posao, škola ili kuća. Navijam uvijek za rad od kuće kad je moguće i gdje je moguće”, rekao je Kolarić na pitanje koje bi mjere on uveo.

“Za nekog tko ima bolest PCR test bi trebao to potvrditi, a antigenski testovi su dobri, jer su brzi i mogu se provoditi izvan laboratorija, recimo u domovima za starije osobe ili negdje gdje se radi probir”, pojasnio je Kolarić. “Ako planiramo suziti širenje, moramo znati gdje se zaraza događa. Osnovne su mjere bilježenje zaraženih i njihovih kontakata. Imamo veliki broj zaraženih i izoliranih što je smanjilo kapacitete. Ne mislim da Hrvatska ide u smjeru kolektivnog imuniteta, jer nema dokaza da bi se to moglo postići. To se postiže kombinacijom cijepljenja, ali ni za jednu bolest ne znam da je nestala kolektivnim imunitetom. Ne znamo koliko traje imunost, kronične posljednice, niti radi li se o staničnoj ili tjelesnoj imunosti”, rekao je kolarić.

Imamo puno ozdravljelih osoba, ali me zabrinjava poveanje broja osoba koje trebaju hospitalizaciju, zaključio je.


Neslužbeno: 2700 novozaraženih u Hrvatskoj

9:30 – N1 neslužbeno doznaje kako je danas u Hrvatskoj više od 2700 novozaraženih osoba na gotovo 10.000 testiranih.


219 novozaraženih i jedna preminula osoba u Osječko-baranjskoj županiji

9:26 – Stožer Civilne zaštite izvijestio je o novim brojkama zaraženih koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji. Danas je čak 219 pozitivnih osoba na koronavirus od 574 testiranih osoba. Osobe dolaze iz 52 naselja, od čega je ponovo najviše iz Osijeka njih 73, iz Đakova 17, Donjeg Miholjca 11, Tenje 10, Valpova 10 te ostalih mjesta.

U osječkom KBC nalazi se 95 osoba, a 9 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Na respiratoru je 11 osoba što je nešto manji broj nego prethodnih dana. Jedna muška osoba 1954. godište preminula je u protekla 24 sata.

3390 osoba nalazi se u samoizolaciji i taj broj sigurno će se povećati jer od jučer taj dio posla odrađuju liječnici obiteljske medicine. U školama je 124 pozitivne osobe, a 1119 osoba je u izolaciji. U domovima za starije stanje je stabilno i samo je jedna novopozitivna osoba u osječkom domu za starije. Stanje u domu u Šagu je stabilno i usluge se odvijaju prema uobičajenom planu.

Novost je kako bolnica u Našicama postaje COVID bolnica za županiju. Tako svaka soba ima dostupan kisik, a cijela bolnica stoji na raspolaganju za sve oboljele od bolesti COVID 19. Maksimalan kapacitet je 150 bolesnika, javlja SiB.


31 novozaražena i dvije preminule osobe u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:20 – “U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom. Po 9 novozaraženih osoba s područja je gradova Bjelovara i Garešnice, 7 novozaraženih osoba s područja je grada Daruvara, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Hercegovac, a po 1 novozaražena osoba s područja je općina Končanica i Đulovac. Među novooboljelim osobama jedan je zdravstveni djelatnik.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 479 osoba. U protekla 24 sata dvije osobe preminule su s koronavirusom s područja Bjelovarsko-bilogorske županije čime dolazimo do 17 smrtnih slučajeva u našoj županiji povezanih sa COVIDOM 19”, priopćio je stožer.


Neslužbeno: 250 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

9:16 – Kako neslužbeno doznaje N1, na području Splitsko-dalmatinske županije u zadnja 24 sata testirano je oko 900 ljudi, a pozitivnih je oko 250.


150 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:10 – U Primorsko-goranskoj županiji danas je 150 novozaraženih osoba, ozdravilo je njih 50. Ukupno je 885 aktivnih slučajeva, a jučer su testirane 703 osobe, potvrdio je stožer.

“Najviše je novozaraženih među radno aktivnim stanovnicima, a udio starijih osoba u broju ukupno zaraženih je najmanji, što znači da bez obzira na lošu epidemiološku situaciju i širenje zaraze među općom populacijom u ovoj županiji, starije osobe se još uvijek uspijevaju kvalitno zaštititi poduzetim preventivnim mjerama u zajednici, ali također i zbog osobnog odgovornijeg ponašanja naših starijih stanovnika”, poručuje ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović.


Ministarstvo obiteljskim liječnicima poslalo packu zbog nedostupnosti

8:54 – Ministarstvo zdravstva se jutros oglasilo priopćenjem u kojem od liječnika obiteljske medicine traže da obavljaju svoje zadaće u potpunosti, a sve zbog većeg broja prigovora pacijenata na njihovu nedostupnost. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mnogi pacijenti pozitivni na COVID-19 žale se na nedostupnost liječnika obiteljske medicine. Ministarstvo zdravstva i HZZO traže žurno uključenje ‘primaraca’ u redovito ispunjenje obveza.

Potrebno je naglasiti kako ključnu ulogu u komunikaciji s korona pozitivnim pacijentima, uz epidemiologe, imaju upravo liječnici obiteljske medicine koji trebaju kontaktirati svoje pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavještavanje njihovih kontakata kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze.

Kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva opetovano traži od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće, da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezano uz postavljanje dijagnoze COVID-19 kao i obavješćivanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima.

Najveći dio sustava javnog zdravstva predano radi na zbrinjavanju pacijenata oboljelih od virusa COVID -19, te je važno da i svi drugi dionici tog sustava dosljedno ispunjavaju svoje ugovorne obveze, a njihovo ostvarivanje nadzirat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje”, priopćilo je ministarstvo.


Prvi slučajevi zaraze na Maršalovim Otocima

8:48 – Maršalovi Otoci, jedno od posljednjih mjesta na svijetu nedodirnutih pandemijom covida-19, zabilježili su prva dva pozitivna slučaja kod dvoje djelatnika u američkoj bazi koji su nakon dolaska s Havaja dobili pozitivne rezultate, piše u srijedu BBC. Par je doletio vojnim zrakoplovom i nalazio se u izolaciji od lokalne zajednice od dolaska.

Maršalovi Otoci zatvorili su granice u ožujku kako bi spriječili prodor virusa, u strahu od pandemije pod kojom bi krhki zdravstveni sustav mogao kolabirati. Vlasti su objavile da 46-ogodišnji muškarac i 35-ogodišnja žena ne predstavljaju opasnost za širenje bolesti u zajednici jer su testirani pozitivno dok su bili u karanteni. Sigurnosne mjere koje su na snazi osigurale su da nisu došli u kontakt s lokalnom zajednicom, kazali su dužnosnici.

Većina otočnih država u Pacifiku zatvorila je granice još u ranom stadiju pandemije. U lipnju su Maršalovi Otoci ublažili restrikcije kako bi omogućili djelatnicima američke vojne baze da uđu u zemlju, ali samo uz trojednu karantenu. Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu i Vanuatu i dalje kažu da su ‘corona-free’.


14 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:39 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 139 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 123 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 380 osoba, a ukupno je testirano 12175 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 165 uzoraka, od kojih je 14 pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćio je stožer.


39 novozaraženih i jedna preminula osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

8:38 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 39 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 213 slučajeva bolesti COVID-19, 18 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 21 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 583 slučajeva bolesti COVID-19.

U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a riječ je o osobi starije životne dobi, štićeniku Doma za starije i teško bolesne osobe “Senior care“ iz Križevaca, koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.


50 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:35 – “Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji je pedeset novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvadeset i devet osoba s područja grada Kutine, trinaest osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Velika Ludina i dvije osobe s područja općine Lipovljani”, priopćeno je.


Svakih 9 dana udvostručuje se broj zaraženih Engleza

8:26 – Broj zaraženih koronavirusom i dalje se povećava u svim dijelovima Engleske i udvostručuje svakih devet dana, utvrđeno je u novom istraživanju Imperial Collegea objavljenom u srijedu, što primorava vladu na uvođenje strožih ograničenja. U pandemiji koronavirusa umrlo je više od 45.675 ljudi u Velikoj Britaniji, najviše u cijeloj Europi.

Strategija premijera Borisa Johnsona s uvođenjem lokalnih karantena u pokušaju zaustavljanja drugog vala nije uspjela ograničiti broj zaraženih. U javnosti je porastao i bijes zbog ekonomskih, društvenih i zdravstvenih troškova najvećeg ograničenja sloboda nakon II. svjetskog rata.  Stopa zaraženosti porasla je u svim dobnim skupinama, a bolest se najviše širi na sjeverozapadu Engleske i u Yorkshireu te u regiji Humber, pokazuje istraživanje.

Istraživači su izračunali da je reprodukcijski broj “R”, kojim se mjeri na koliko osoba zaražena osoba prenosi virus, skočio s 1,15 na 1,56, što pokazuje da se epidemija širi. U Londonu je broj “R” 2,86.

“Te spoznaje stvaraju zabrinjavajuću sliku stanja u Engleskoj, gdje smo svjedoci porasta prevalencije zaraze u cijeloj zemlji, koje će voditi većem broju hospitalizacija i gubitka života”, rekao je Paul Elliot, predstojnik za epidemiologiju i javno zdravstvo na Imperial Collegeu. “Sada više nego ikada moramo svi zajedno raditi na tome da obuzdamo daljnje širenje virusa i izbjegnemo naknadnu preopterećenost zdravstvenih službi”.

Studija je usporedila podatke iz razdoblja između 16. i 25. listopada, s onima između 18. rujna i 5. listopada. U istraživanju, koje je uključilo više od 85.000 volontera, ustanovljeno je da je stopa zaraze u Engleskoj u dva tjedna do 25. listopada bila 128 ljudi na 100.000, u usporedbi s dvotjednim razdobljem do 5. listopada, kada je iznosila 60 ljudi na 100.000.


Dr. Sršen: ‘Maska je postala obvezni dio mene i ne ovisi o stožeru i liječnicima’

8:01 – Hrvatska liječnica koja radi u Padovi, Nela Sršen komentirala je za HRT trenutnu epidemiološku situaciju kod nas, ali i u Italiji. “Hrvatska je možda prva u Europi koja je uvela restriktivne mjere proljetos, kad nije imala tako puno pozitivnih. To je bio odličan pristup. Ono što se trebamo zapitati jest – što smo napravili mi? Je li se razvila svijest kod nas?”, kazala je Sršen.

“Maska je postala obavezni dio mene. Maska se nosi. Stop. Ne ovisi o stožeru, liječnicima. O nama ovisi koliko ćemo djelovati na eksponencijalni rast. Stožer radi dobro svoj posao, nebitno je jesu li nam simpatični ili ne. Jedini način da suzbijemo epidemiju je da se držimo uputa stožera”, dodala je i ponovno apelirala na građane da nose maske i drže distancu.


Svjetske institucije pozivaju da u pandemiji škole ostanu otvorene

7:58 – UNESCO, UNICEF i Svjetska banka pozvali su da se u borbi protiv koronavirusa škole širom svijeta ostave otvorenima, u izvješću objavljenom u srijedu u kojem ističu štete koje zatvaranje obrazovnih ustanova izaziva, posebno u siromašnim zemljama.

“Ključno je dati prioritet ponovnom otvaranju škola i organizirati neophodne satove kako bi se uhvatilo gradivo”, za one učenike čije su škole bile zatvorene, rekao je u priopćenju Robert Jenkins, dužnosnik odjela za obrazovanje u UNICEF-u. “Ne trebamo ići daleko da bismo vidjeli golemu štetu koju je pandemija prouzročila na učenje djece u čitavom svijetu. U zemljama niskog i srednjeg dohotka taj razarajući učinak je povećan jer postoji ograničen pristup učenju na daljinu, povećan rizik proračunskih smanjivanja i kašnjenje u planovima ponovnog otvaranje”, naglasio je.

Istaknuo je da je to sve osujetilo svaki izgled normalnosti za učenike. Po izvješću te tri institucije, djeca iz siromašnih zemalja izgubila su gotovo četiri mjeseca školovanja od početka pandemije. U bogatim zemljama gdje mogu sudjelovati u učenju na daljinu, izgubila su šest tjedana, pojašnjava dokument.

UNESCO i Svjetska banka smatraju da je ključno da se odmah uloži u školske sustave kako bi se smanjio sve širi jaz koji nastaje između onih koji imaju osigurano školovanje u bogatim zemljama i onima u siromašnim. Izvješće triju institucija napravljeno je na temelju informacija iz gotovo 150 zemalja prikupljenih između lipnja i listopada.


U Indiji 8 milijuna slučajeva zaraze

7:10 – Indija je u četvrtak sa 49.881 novozaraženih koronavirusom prešla ‘mračnu granicu’ od 8 milijuna slučajeva zaraze, podaci su indijskog ministarstva zdravstva. Tim novim brojem zaraženih Indija je kao druga najmnogoljudnija država u svijetu i dalje na drugom mjestu u svijetu po broju zaraza, iza SAD-a, gdje je 8,8 milijuna zaraženih.

Umrlih od koronavirusa je u Indiji relativno manje u odnosu na broj zaraženih, odnosno u posljednja 24 sata zabilježeno je 517 smrtnih slučajeva, čime se ukupni broj umrlih povećao na 120.527, objavilo je ministarstvo.


16.774 novozaraženih i 89 preminulih u Njemačkoj

7:10 – U Njemačkoj je potvrđeno 16.774 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se njihov broj povećao na 481.013, pokazuju u četvrtak podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Prema podacima tog Instituta, broj žrtava koronavirusa u Njemačkoj se povećao za 89, na 10.272.

U svijetu je, po podacima Reutersa u četvrtak ujutro, više od 44,2 milijuna ljudi zaraženo koronavirusom, a više od 1,16 milijuna ih je umrlo.


47 novozaraženih u Kini

7:10 – U Kini je 28. listopada potvrđeno 47 novih slučajeva COVIDA-19, što je najveći broj u više od dva mjeseca, izvijestilo je u četvrtak nacionalno zdravstveno tijelo te zemlje. Od novih slučajeva, 23 su bile lokalne infekcije u Xinjiangu, koje su uključivale ranije asimptomatske pacijente nakon masovne infekcije zabilježene u Kashgaru, dok su ostale tzv. uvozne infekcije porijeklom iz inozemstva.

Povećanje broja potvrđenih infekcija COVIDA-19 najveće je od 9. kolovoza, kada je zabilježeno 49 slučajeva, ali je to još znatno manje od onoga što je u Kini bilo u jeku epidemije u veljači. Ukupan broj potvrđenih slučajeva COVIDA-19 u Kini sada je 85.915, dok je broj umrlih ostao nepromijenjen, 4634.


Upute HZJZ-a za zaražene koronavirusom

Jučer – HZJZ objavio pojednostavljene i kratke upute koje mogu pomoći što bržem i boljem snalaženju onima koji su dobili pozitivan nalaz na testiranju na koronavirus.

Više pročitajte OVDJE.


Proboj virusa u KB Dubrava

Jučer – U zagrebačkom KB Dubrava došlo je do proboja virusa. Kako javlja Dnevnik.hr, liječnik i dva specijalizanta s neurokirurgije su zaraženi. Sumnja se i na proboj na kardiokirurgiji. S tog odjela je jedan liječnik u samoizolaciji te nekoliko medicinskih sestara.


Francuska i Njemačka idu u karantenu

Jučer – Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je novu blokadu u cijeloj zemlji od petka zbog povećavanja slučajeva COVIDA-19. Francuska će ući u osmotjedni lockdown koji je provodila i u proljeće kada su broj hospitaliziranih i smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom dostigli vrhunac.

Nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država sve dogovorila, kancelarka Angela Merkel obratila se njemačkoj javnosti i kazala da se uvodi djelomični “light” lockdown koji na snagu stupa u ponedjeljak 2. studenog.

Povratak na Net.hr