VIRUS SE OPET ŠIRI, A GRBA BUJEVIĆ PORUČUJE: / 'Broj zaraženih još će rasti, ne može mi nitko reći da ne može sašiti masku'

Image

'Znamo da će sad još jedno vrijeme ti brojevi rasti, ali znamo odgovoriti na sve te izazove tako da to ništa nije problem', rekla je Maja Grba Bujević iz Nacionalnog stožera

25.6.2020.
12:59
VOYO logo

Jučer su u Hrvatskoj zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, od ponoći su na snazi nove mjere na državnoj granici te obveza nošenja zaštitne maske u javnom prijevozu, a prema još neslužbenim informacijama, danas je u Hrvatskoj najmanje 80 novozaraženih.

Članica Nacionalnog stožera civilne zaštite i kandidatkinja HDZ-a u 7. izbornoj jedinici Maja Grba-Bujević rekla je u četvrtak da porast broja novozaraženih koronavirusom nije iznenađenje i dodala da je Hrvatska apsolutno sigurna zemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su stvari koje smo očekivali. Znali smo da ekonomija mora krenuti naprijed, a tako je u cijelom svijetu. Ne možemo živjeti zatvoreni dovijeka. Svjesni toga rizika, znali smo da nas čeka prelijevanje iz jedne zemlje u drugu. Nastavit ćemo balansirati s našim odgovorima, zdravstvenim sustavom i uvoditi sve što smo uvodili i prije ali pri tom ne zatvarajući zemlju”, rekla je Grba-Bujević na konferenciji za novinare.

Image
'OVO NAS JE JAKO IZNENADILO'; Slijede dodatne mjere: /

Maske će se morati nositi u svim zatvorenim prostorima?

Image
'OVO NAS JE JAKO IZNENADILO'; Slijede dodatne mjere: /

Maske će se morati nositi u svim zatvorenim prostorima?

'Znamo se nositi s povećanim brojem zaraženih'

Rekla je i da je Hrvatska apsolutno sigurna zemlja te da se u Stožeru znaju nositi s povećanim brojem novozaraženih koronavirusom jer su se spremali za te scenarije. Dodala je kako iz ograničenih područja (Zadar, Đakovo, Zagreb) dolazi veći brojevi novozaraženih i da na njih adekvatno reagiraju i odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovila je kako povećanje broja novozaraženih koronavirusom za njih nije bilo iznenađenje jer se Hrvatska otvorila prema susjednim zemljama, a puno hrvatskih građana je putovalo ondje.

"To su slučajevi koji su vezani uz neka područja. Tamo ih je puno pa oni čine veliki broj, ali se onda epidemiološki brzo stavlja pod kontrolu”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je i da će i idućih dana ti brojevi rasti, ali će odgovoriti na svaki izazov.

'Maske ne moraju biti kirurške'

Osvrćući se na pritužbe građana jer moraju nositi masku u javnom prijevozu, Grba je kazala kako je to obveza koja se mora poštivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može mi nitko reći da ne može sašiti masku. Ne moraju biti kirurške", rekla je.

Što se tiče mogućega kažnjavanja zbog nenošenja maske, kazala je da ona nije pobornica kažnjavanja, ali da konsenzus u Stožeru oko toga ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja uvijek mislim da su ljudi dovoljno savjesni. Pokazali su se savjesnima i ranije, i oni će sigurno u javnom prijevozu dati sve od sebe da nose maske", rekla je.

'Stožer nije odlučio da preporuke više ne vrijede'

Podsjetila je da preporuka za nošenje maske u ugostiteljskim objektima postoji od početka, ali se negdje poštuje, a negdje ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preporuke su i dalje na snazi i treba ih se držati. Stožer nije donio odluku da preporuke ne vrijede", rekla je Grba Bujević.

Tvrdnje da je Nacionalni stožer civilne zaštite politiziran prokomentirao je HDZ-ovac Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne da nije točno, nego najbolje demantira činjenica da je osoba koja je bitno sudjelovala u donošenju odluka, profesor Kolarić, vrhunski epidemiolog, član SDP-a. I ako netko tko je član SDP-a, ali vrhunski stručnjak, neke stvari kaže kao stručnjak, a ne kao političar, onda je za mene upravo smiješno, a da ne upotrijebim puno težu riječ, kad drugi, koji nemaju blage veze s medicinom, a kamoli s epidemiologijom počnu razvijati velike medicinske teorije i postaju veliki stručnjaci za epidemiologiju i medicinu. Ali oni su ionako stručnjaci za sve, od poljoprivrede do leta na Mjesec", rekao je Reiner.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo