STOŽER PRIOPĆIO: / IMAMO DVOJE NOVOZARAŽENIH; Nitko nije na respiratoru; Njemačka od ponedjeljka ukida kontrole na granicama

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je kako je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno dvoje novoboljelih od koronavirusa; u Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji,

10.6.2020.
7:30
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2249 slučajeva zaraze, od čega se 2130 osoba oporavilo, a 106 ih je preminulo
  • Brazil je u posljednja 24 sata zabilježio 32.091 novi slučaj zaraze; ukupno 739.503 uz 38.406 preminulih
  • Više od 7.169.550 slučajeva bolesti službeno je dijagnosticirano u 196 zemalja i teritorija, a preminulo je najmanje 407.914 ljudi
  • Nova istraživanja pokazuju da bi nošenje maski moglo spriječiti eventualni drugi val zaraze
  • Čelnici šest zemalja EU pozvali su na stvaranje zajedničkih zaliha zaštitne i medicinske opreme za potrebe borbe protiv pandemija

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Ferguson: Karantena tjedan dana ranije mogla je prepoloviti broj umrlih u UK

19:22 Broj umrlih od koronavirusa u Velikoj Britaniji mogao je biti upola manji da je karantena uvedena tjedan dana ranije, kazao je u srijedu epidemiolog Neil Ferguson, bivši član skupine znanstvenika koja savjetuje britansku vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeno je od koronavirusa u Velikoj Britaniji umrlo više od 40 tisuća ljudi, a kada se uračunaju smrti osoba za koje se pretpostavlja da su imale covid-19, onda ih je više od 50.000.

Premijer Boris Johnson uveo je karantenu 23. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novozaraženi u RH je stigao iz BiH

17:30 Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je kako je novozaraženi u Zagreb stigao iz BiH. U blizini Hrvatske su dva žarišta. Opširnije

Image
OTKRIVENO JE ODAKLE JE STIGAO NOVOZARAŽENI KORONAVIRUSOM: /

'Osoba otamo do Hrvatske može stići za dva sata'

Image
OTKRIVENO JE ODAKLE JE STIGAO NOVOZARAŽENI KORONAVIRUSOM: /

'Osoba otamo do Hrvatske može stići za dva sata'

Broj smrtnih slučajeva u Moskvi najviši u deset godina

17:20 Moskva je u svibnju ove godine imala 15.713 smrtnih slučajeva, od kojih 5260 u vezi s koronavirusom, što je broj najviši u posljednjih deset godina, a u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježila je 57-postotno povećanje broja umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva ruske prijestolnice u srijedu je pojasnilo da je kod 2.757 slučajeva primarni uzrok smrti covid-19, a kod 2.503 slučaja on je dodatni faktor ali ne i primarni.

Dosad je samo prva kategorija bila uračunata u službenu epidemiološku statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka od ponedjeljka ukida kontrole na granicama

16:48 Njemačka od 15. lipnja ukida kontrole na graničnim prijelazima uvedene sredinom ožujka nakon izbijanja pandemije koronavirusa te istodobno ponovno započinje s prihvaćanjem maloljetnih izbjeglica s grčkih otoka.

"Od sljedećeg tjedna građani Europske unije više neće trebati poseban razlog za ulazak u Njemačku a ukidaju se i pravila o karanteni", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) nakon redovnog sastanka njemačke vlade srijedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođaci preminulih od covida-19 u Italiji traže pravdu

16:45 Rođaci žrtava covida-19 iz Bergama, koji se nalazi u sjevernom dijelu Italije najpogođenijem koronavirusom, poduzeli su pravne korake u srijedu u potrazi za pravdom za svoje mrtve.

Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji gdje je pandemija odnijela gotovo 34.000 života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi udruge "Noi Denunceremo" ("Tužit ćemo"), koja je nastala iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u Bergamu.

"Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče, priče o obiteljskim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužitelja", rekla je farmaceutkinja Cristina Longhini, čiji je 65-ogodišnji otac umro u ožujku od koronavirusa u bolnici u Bergamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson: ugostiteljstvo se neće pokrenuti prije 4. srpnja

16:37 Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da vlada želi što je prije moguće pokrenuti ugostiteljsku industriju, blokiranu zbog koronavirusa, ali to se neće dogoditi prije planiranog datuma 4. srpnja.

"Držimo se našeg plana", rekao je Johnson parlamentu. Dodao je da su preporuke za ugostitelje spremne, ali rizici još uvijek postoje i oni ne žele vidjeti "nekontroliranu" masu ljudi koji bi mogli proširiti zarazu koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski BDP zbog koronakrize pada za 7,8 posto

15:48 - Slovenski BDP ove bi godine zbog koronakrize mogao pasti za 7,8 posto, prema procjeni koju je u srijedu objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva će u svibnju imati više smrtnih slučajeva nego prošle tri godine

15:42 - Moskva će u svibnju 2020. imati 57 posto više smrtnih slučajeva nego tijekom prethodne tri godine, izvijestila je vodeća ruska radio postaja. Guardian prenosi da su te vijesti ukazale da bi broj mrtvih u Moskvi od koronavirusa ovaj mjesec mogao biti barem dva puta veći od službenih podataka za svibanj.

Statističari i liječnici ranije su rekli Guardianu da je 75 posto ili više slučajeva prekomjerne smrti u Rusiji vjerojatno povezano s izbijanjem koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zaražen Rabljanin koji je još 17. ožujka došao iz Austrije

15:22 - Kod Rabljanina, koji je iz Austrije stigao na Rab još 17. ožujka, i bio je u samoizolaciji, testiranjem je u utorak utvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je danas o dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a radi se o osobama iz Primorsko-goranske županije i Zagreba. Posljednji slučaj novooboljele osobe od koronavirusa u Primorsko-goranskoj županiji zabilježen je prije 49 dana. Rabljanin je bio u samoizolaciji preventivno, nakon dolaska iz Austrije gdje radi. Testiran je sad prije povratka u Austriju.

Epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije smatraju da se najvjerojatnije radi o staroj zarazi koja se dogodila još u vrijeme dok je boravio u Austriji. Muškarac je cijelo vrijeme bio bez simptoma i najvjerojatnije nije mogao biti zarazan za okolinu. Naime, unutar obitelji i među dosada obrađenim kontaktima nije bilo zaraženih, doznaje se iz Nastavnog zavoda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provodi se serološki test koji će konačno utvrditi je li to infekcija starijeg datuma, a o čemu će se izvijestiti javnost. Na području Primorsko-goranske županije sad su četiri oboljele osobe. U Hrvatskoj je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2249, ozdravljenih je 2130, a umrlih 106.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je danas da je u zadnja 24 sata testirano novih 234 ljudi. Na bolničkom liječenju je sedam osoba, a nitko nije na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njemačka popušta ograničenja za sezonske gastarbajtere

14:30 - Njemačka će od sljedećeg tjedna ublažiti ograničenja ulaska sezonskih radnika u zemlju, uvedena kako bi suzbila širenje koronavirusa, rekao je u srijedu vladin izvor. Kabinet kancelarke Angele Merkel odobrio je prijedlog ministrice poljoprivrede Julije Kloeckner kojim se od 16. lipnja omogućuje ulazak sezonskih radnika iz država EU-a i Schengena u Njemačku bez ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je ranije odredila da u zemlju zbog pandemije može ući najviše 80 tisuća sezonskih radnika, no ušlo ih je manje od polovine te kvote. Kako broj novih slučajeva koronavirusa opada, a Njemačka i dalje ublažava ograničenja, poljoprivrednici se žele osigurati da budu spremni za žetvu. Prošle godine u njemačkom poljoprivrednom sektoru zaposleno je gotovo 300 tisuća sezonskih radnika, uglavnom iz Rumunjske i Poljske.

Vlada će od poslodavaca zahtijevati primjenu higijenskih standarda te će se uspostaviti stalni timovi radi smanjenja rizika od širenja virusa. U slučaju da se jedan radnik razboli, cijeli tim mora u izolaciju. Nova pravila će se primjenjivati do 31. prosinca, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Austrijanci 16. lipnja otvaraju granice prema Italiji i Hrvatskoj, ali ne i Španjolskoj i Švedskoj

14:28 - Austrija će 16. lipnja otvoriti granicu s Italijom koja je bila zatvorena od ožujka kako bi se spriječilo širenje novog koronavirusa, priopćila je u srijedu vlada koja će ukinuti i kontrole s većinom zemalja EU-a, ali ne i sa Švedskom i Španjolskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, otvaramo granicu. Moći će se putovati u Italiju, Grčku, Hrvatsku, primjerice", rekao je na tiskovnoj konferenciji ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Austrija je prva među zemljama EU-a, još 10. ožujka, uvela stroge kontrole prema susjednoj Italiji, jednom od žarišta epidemije novog koronavirusa u Europi. Beč je sastavio popis od 31 zemlje s kojima će od 15. lipnja biti omogućena sloboda kretanja. Švedska, Španjolska, Portugal i Velika Britanija isključene su iz tog popisa. Za dolazak iz tih zemalja potreban je negativan test na covid-19 ili 14-odnevna izolacija.

"Ako se gleda krivulja infekcija na 100.000 stanovnika kroz zadnjih sedam dana, vidimo veliku iznimku, to je Švedska. To je iznenađujuće i to je žalosno, jer bih zaista volio da je taj simpatičan način vođenja epidemiološke krize bio okrunjen uspjehom, nažalost, to nije slučaj", rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober na toj konferenciji za novinare.

Rim je uveo slobodu kretanja za europske zemlje početkom lipnja, pa je tražio reciprocitet od onih koji nisu donijeli datum otvaranja granica za Talijane, kao što je bila Austrija. Austrija ipak zadržava upozorenje za putovanja prema Lombardiji s kojom zračne veze još uvijek neće biti ponovno uspostavljene. S obzirom na dobar epidemiološki trend u većini europkih zemalja, Anschober je rekao da više nije ključno da Austrijanci tijekom ljeta ostanu u zemlji. "Ono što je važno je putovati odgovorno", kazao je.


Dvoje novooboljelih u Hrvatskoj

14:00 - Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je stanje u posljednja 24 sata: "Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je dva, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2249. Oboljeli su iz Primorsko-goranske županije i Grada Zagreba.

Do sada je testirano 69.349 osoba, od toga 234 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je sedam osoba. Od toga na respiratoru nema pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2130. Ukupan broj preminulih je 106."


Singapur odobrio Remdesivir za liječenje koronavirusa

13:44 - Singapur je danas odobrio Remdesivir, proizvod kompanije Gilead Sciences Inc, za liječenje teško oboljelih od covida-19, javlja Reuters. Remdesivir je prvi lijek koji je tijekom ispitivanja na ljudima pokazao učinkovitost u liječenju novog koronavirusa. Južna Koreja, Japan, Indija i Sjedinjene Države već su odobrile za hitnu upotrebu.

Singapurska Agencija za zdravstvene znanosti (HSA) priopćila je da će dati uvjetno odobrenje za uporabu Remdesivira u liječenju odraslih pacijenata koji imaju nisku razinu kisika u krvi ili zahtijevaju dodatni kisik. Singapur ima gotovo 39.000 slučajeva zaraze koronavirusom te svega 25 preminulih osoba, a tri pacijenta su trenutno na intenzivnoj njezi. Prema studiji koja je jučer objavljena, lijek Remdesivir je spriječio razvoj plućnih bolesti kod majmuna zaraženih koronavirusom.

Image

Foto: Profimedia

Europska središnja banka planira osnovati 'lošu banku' za naplatu dugovanja zbog pandemije

13:39 - Dužnosnici Europske središnje banke (ECB) izrađuju plan kako se nositi s potencijalno stotinama milijardi eura neplaćenih zajmova uslijed pandemije koronavirusa, koji uključuje osnivanje "loše banke", rekle su dva upućena izvora.

Plan, koji se izrađuje u trenutku dok Europa prikuplja 1000 milijardi eura kako bi ojačala gospodarstvo, ima za cilj zaštititi komercijalne banke od bilo kakvih padova od krize u slučaju da rastuća nezaposlenost smanji prihode potrebne za vraćanje zajmova. Jedan od ljudi upoznatih s planom rekao je da je ECB osnovao radnu skupinu koja će proučiti ideju „loše banke“ za skladištenje neplaćenog duga u eurima.

Koncept "loše banke" osmišljen je za banke koje su osnovane kako bi kupovale loše zajmove i druge nelikvidne udjele drugih financijskih institucija. ECB je odbio komentirati radi li ili ne na planu "loše banke".

Iznos duga u eurozoni za koji se smatra da je malo vjerojatno da će ikada biti otplaćen već sada iznosi više od 500 milijardi eura, uključujući kreditne kartice, zajmove za automobile i hipoteke, prema službenoj statistici. Taj dug bi trebao porasti jer pandemija covida-19 uzima sve od zajmoprimaca i čak bi trebao porasti na 1000 milijardi eura, opterećujući već pogođene banke i otežavajući novo kreditiranje, rekli su ljudi upoznati s planovima ECB-a.

O ideji "loše banke" u eurozoni se raspravljalo i potom odustalo prije dvije godine, no ECB je pod svojom novom predsjednicom Christinom Lagarde zadnjih tjedana konzultirao banke i europske dužnosnike po pitanju tog plana, rekao je jedan od izvora.

Kao najmoćnija institucija eurozone, ECB-ovo podržavanje plana je presudno, no također će zahtijevati i odobrenje Njemačke koja je najveće gospodarstvo bloka. Berlin se dugo protivio idejama koje prihvaćaju zajedničku odgovornost za dugove u drugim zemljama, iako je nedavno neočekivanu iznio drukčije mišljenje te se pristao udružiti s ostalim zemljama EU-a po pitanju fonda za oporavak od koronavirusa.

Jedan od prijedloga koji se raspravlja uključivao bi i Europski mehanizam za stabilnost, što je europska institucija koja može pružiti financijsku pomoć zemljama eurozone ili zajmodavcima, koji bi stajao kao jamac za loše banke, rekli su izvori. Iako su europske zemlje sada usmjerene na pokretanje 750 milijardi eura vrijednog plana za pomoć gospodarstvima na koje je utjecala pandemija Covida-19, ideja loše banke te ECB-ovog nacrta mogla bi se raspraviti između guvernera središnjih banaka i ministara krajem godine.


Vlada odlučila otvoriti pomorske granične prijelaze

13:10 - S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, Vlada je u srijedu odlučila otvoriti stalne granične prijelaze za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu koji su bili privremeno zatvoreni zbog koronavirusa, te ukinuti privremenu odgodu otvaranja pomorskih sezonskih graničnih prijelaza. Izmjenom Uredbe o graničnim prijelazima tako se otvaraju stalni granični prijelazi Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli, te sezonski prijelazi Umag – ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras je izvijestila o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te istaknula da je aktualno još 14 odluka Stožera. Izvijestila je i kako je putem internetskog obrasca koji je pokrenut na stranicama ministarstva 200 tisuća osoba najavilo dolazak u Hrvatsku, od čega 70 tisuća radi turističkog boravka, a najviše iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine te Njemačke.


Muškarac s Raba pozitivan na koronavirus

12:36 - Iz Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije javljaju da je muškarac s Raba koji se još 17. ožujka vratio iz Austrije te bio u dvotjednoj samoizolaciji, pozitivan na koronavirus nakon jučerašnjeg testiranja, prenosi Jutarnji.

Rabljanin se testirao prije povratka u Austriju, a epidemiolozi smatraju da se radi o staroj zarazi koja se dogodila prije 17. ožujka. Muškarac nije imao simptome i nije bio zarazan za okolinu. Iz stožera navode kako je u tijeku njegovo serološko testiranje.


U BiH 53 nova slučaja zaraze, vlasti ne misle vraćati mjere

12:32 - Nova 53 slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini, objavili su u srijedu entitetski zavodi za javno zdravstvo i potvrdili nagli dnevni rast broja novozaraženih. Laboratoriji u Federaciji BiH testirali su 527 uzoraka pri čemu je njih 26 bilo pozitivno, a u Republici Srpskoj testirano je 299 uzoraka i pozitivnih je bilo 27.

Pojedinačno je najveći broj zaraženih iz mjesta Kotor Varoš gdje je sedam novozaražnih, a pet je iz Zvornika te četiri iz Bosanske Kostajnice. Preostali su pojedinačni slučajevi iz većeg broja općina. Od kraja svibnja kada se u BiH stabilizirala epidemiološka situacija na dnevnoj su osnovi u toj zemlji nastavili bilježiti dvoznamenkasti broj novozaraženih i pojavilo se nekoliko novih žarišta poput Tešnja, Modriče i Živinica.

Ukupni broj zaraženih u BiH od pojave koronavriusa približio se 2800 uz 156 smrtnih sučajeva. Vlasti za sada ne najavljuju ponovno uvođenje restriktivnih mjera, a od srijede u Sarajevu potpuno je operativan gradski prijevoz.


U Sloveniji zabilježena dva nova slučaja zaraze

12:30 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 738 testova potvrđene dvije nove zaraze koronavirusom, objavila je u srijedu slovenska vlada na svom Twitteru. Gdje su zabilježene nove infekcije nije objavljeno. Zadnjih su tjedan dana manja žarišta s potvrđenim slučajevima zabilježena u Mariboru i Jesenicama u dvije osnovne škole, te u mjestu Jesenice u tamošnjoj općoj bolnici, gdje je zarazu prenijela medicinska sestra koja je imala kontakt sa članom šire obitelji koji se vratio iz inozemstva.

S nova dva slučaja zaraze u Sloveniji je do sada zabilježeno ukupno 1488 slučajeva oboljelih od Covida-19, bilo je 109 umrlih među zaraženima, a izliječeno je i otpušteno iz bolnica 293 ljudi. Hospitalizirano je trenutno samo šest pacijenata, nijedan od njih nije na intenzivnoj njezi.


Rusiji će trebati kvartali za oporavak od pandemije

12:03 - Rusiji će trebati nekoliko kvartala za oporavak nakon pandemije koronavirusa, izjavila je u srijedu čelnica ruske središnje banke Elvira Nabjulina. "Koronavirus nije samo na neko vrijeme zamrznuo normalan život. Svi shvaćamo da posljedice epidemije neće nestati odmah nakon ukidanja ograničenja. Virus je zapravo poremetio sve zacrtane putanje razvoja gospodarstva i financijskog sustava", rekla je Nabjulina u parlamentu.

Dodala je da središnja banka ipak u budućnost gleda optimističnije nego ranije. "Regije popuštaju ograničenja, industrijska poduzeća, trgovina, a ponegdje i uslužni sektor počinju raditi, ali prema našoj procjeni pred nama je još nekoliko kvartala oporavka", rekla je.

Šefica Središnje banke Ruske Federacije naglasila je da je trenutno financijski sustav Ruske Federacije sposoban podržati gospodarski rast. Ranije je Nabjulina ocijenila da je scenarij ekonomskog oporavka Ruske Federacije u obliku slova V nerealan, te da brzi rast ne treba očekivati.


U nedjelju zabilježeno 136.000 novih slučajeva, najviše u jednom danu

12:02 - U nedjelju je zabilježen najveći dnevni porast slučajeva koronavirusa sa 136.000 novih novih slučajeva, izjavio je u ponedjeljak Tedros Adhanom Ghebreyesus generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Iako se situacija u Europi poboljšava, globalno ide na gore. Većina zemalja u afričkoj regiji i dalje bilježi porast broja slučajeva zaraze, mada većina zemalja regije još uvijek ima manje od 1000 slučajeva", dodao je.

Prema posljednjim informacijama, u svijetu je zabilježeno 7,341,644 slučajeva zaraze covidom-19, a do sada je umrlo više od 414.000 ljudi. Najveći broj slučajeva imaju Sjedinjene Države (više od dva milijuna), a zatim slijede Brazil (742.000) i Rusija (493.000).


Azilanti zbog koronavirusa i blokiranih granica izbjegavaju Europu

11:58 - Broj zahtjeva za azil u Europi pao je u travnju na najnižu razinu u proteklih deset godina nakon što su granice blokirane u nastojanju da se spriječi širenje koronavirusa, otkrivaju pokazatelji prikupljeni na razini Europske unije. Broj zahtjeva za azil u travnju je iznosio 8730 što je pad od 86 posto u usporedbi s veljačom kada je podnesen 61421 takav zahtjev, pokazatelji su do kojih je Reuters došao u Europskom uredu za azil (EASO).

Nakon što je Europska unija u ožujku zatvorila svoje vanjske granice većina od 27 država-članica istodobno je privremeno prekinula primati prijave za azil. Pokazatelji EASO potvrdili su i kako je broj zahtjeva za azilom od veljače do ožujka smanjen za 44 posto, a to je slijedilo nakon što su uvedene početne mjere ograničenja radi sprječavanja širenja pandemije.

"Jasno je kako je potencijalnim azilantima bilo znatno otežano podnošenje zahtjeva u proteklih nekoliko mjeseci, posebice na samom početku (pandemije)", kazala je Reutersu izvršna direktorica EASO Nina Gregori.

Zdravstvena kriza definitivno je otežala položaj azilantima koji bježe od nasilja i progona u svojim zemljama, dodala je. Većina tražitelja azila u Europskoj uniji u 2020. do travnja bili su Sirijci, a slijede Afganistanci, državljani Venezuele te Kolumbije, pokazatelji su koje je prikupio EASO.

Tražiteljima azila u proteklim godinama postalo je sve teže doći do Europe pošto je EU blokirala postojeće kopnene migratske rute i osigurala pomoć Turskoj i Libiji kako bi one zaustavile dolazak migranata morskim putem. Italija je u travnju najavila da neće dopustiti pristup na svoj teritorij migrantima koji dolaze brodovima jer se stanje u talijanskim lukama ne može smatrati sigurnim zbog pandemije prouzročene koronavirusom. Malta je također objavila da više neće biti u prilici jamčiti spašavanje migranata niti njihov iskrcaj na svoje tlo sve dok traje pandemija.

Svi migranti koji su tijekom pandemije COVID-19 ipak stigli do Europe, a nisu uspjeli podnijeti zahtjev za azil sada su u još većim problemima, procjena je mreže nevladinih organizacija pod nazivom Europsko vijeće za izbjeglice i azile (ECRE). Ta mreža okuplja oko 100 nevladinih udruga iz 40 europskih država

Pravna savjetnica u ECRE Petra Baeyens pojasnila je da takve osobe sada imaju problem dobiti zdravstvenu zaštitu jer ih se sve dok ne podnesu zahtjev za azil smatra osobama koje ilegalno borave u državama u koje su došli. "O njima nitko ne vodi računa i oni su sada u većoj opasnosti postati žrtvama eksploatacije", kazala je Baeyens.


Glavni američki infektolog: 'Koronavirus je opustošio cijeli svijet i još nije gotov'

11:38 - Glavni američki infektolog Anthony Fauci upozorio je u utorak da pandemija koronavirusa još nije ni približno gotova. "U razdoblju od četiri mjeseca koronavirus opustošio je cijeli svijet i još nije gotov."

Oko sedam milijuna ljudi je zaraženo koronavirusom, a oko 400.000 ih je umrlo. Mnoge zemlje, uključujući SAD, ublažavaju karantene i epidemiološke mjere unatoč rastućim stopama zaraze u nekim područjima.

Guardian piše da je Fauci znao da bi se mogla dogoditi ovakva pandemija, ali da ga je iznenadilo koliko je "brzo preuzela planet". Brzo širenje zaraze pripisao je brojnim putovanjima zaraženih osoba diljem svijeta te dodao da se ova pandemija značajno razlikuje od nedavnih zdravstvenih kriza uzrokovanih ebolom i HIV-om.

Fauci je opisao istraživanje bolesti kao "nedovršenu radnju" i rekao da još uvijek postoje pitanja hoće li se teško bolesni pacijenti uopće moći potpuno oporaviti. No, istaknuo je da ga je impresionirala reakcija farmaceutske industrije koja je preuzela odgovornost u pronalasku cjepiva. Prema podacima WHO-a od 2. lipnja, u svijetu se razvija 124 cjepiva protiv COVIDA-19, a Fauci smatra da će ih više biti uspješno.

"Industrija nije glupa. Shvatili su sve. Na području razvoja cjepiva bit će više od jednog pobjednika, jer će nam biti potrebna cjepiva za cijeli svijet. Milijarde i milijarde doza", zaključio je Fauci.

Image

Foto: REX/Shutterstock Editorial/Profimedia

Koronavirus u Srbiji ušao u škole, vrtiće, studentske domove i tvornice

11:25 - Jučer je u Srbiji zabilježeno 69 novozaraženih osoba, a ukupno je oboljelo gotovo 12.000 osoba. Srpska vlada je priopćila kako je u zemlji trenutno aktivno 447 slučajeva. No, Blic javlja kako su neki od njih zabilježeni u školama, vrtićima, studentskim domovima i tvornicama. Stručnjaci zasad ne smatraju da se radi o novim žarištima, već o pojedinačnim slučajevima, no naglašavaju da to pokazuje kako je i dalje nužno pridržavati se epidemioloških mjera.


Elon Musk karantenu nazvao 'fašističkom', radnici su mu sada zaraženi

11:20 - Kontroverzni poduzetnik Elon Musk je u jeku pandemije koronavirusa otvorio glavni Teslin pogon u Kaliforniji, unatoč karanteni i zabranama. Brojni američki mediji navode kako su zaražena najmanje dva radnika, a svi ostali koji su bili u kontaktu s njima smješteni su u 14-dnevnu karantenu.

Musk je inače žestoki kritičar strogih epidemioloških mjera protiv koronavirusa, a u jednom intervjuu krajem travnja ih je nazvao "fašističkim".


Glavna češka virologinja ne preporuča putovanja u Hrvatsku

11:14 - Glavna češka virologinja Soňa Peková u intervjuu za tamošnji portal Novinky komentirala je situaciju s koronavirusom i mogućnost putovanja u inozemstvo tijekom ljeta. Iako se tijekom posljednjih mjeseci govorilo o dolasku čeških turista u Hrvatsku, ona je apelirala da ne idu nikamo, osim ako baš moraju.

"Ako netko baš mora ići, pustite ga, ali ja ću definitivno ostati kod kuće i molim one koji ne moraju ići u Hrvatsku da ne putuju tamo do kraja godine", rekla je Peková, dodavši da još uvijek postoji rizik od unosa virusa iz inozemstva.

"Poanta je da netko virus može opet unijeti iz nekih od destinacija gdje je virus još uvijek aktivan. Ipak, vjerujem da će i to uskoro biti povijest", kazala je.


Od koronavirusa u Nigeriji preminuo Hrvat

10:26 - Hrvatski državljanin umro je od koronavirusa u Nigeriji, objavilo je u srijedu ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Ministarstvo potvrđuje da je hrvatski državljanin umro u Nigeriji od koronavirusa, rekla je Hini dužnosnica ministarstva ne navodeći pojedinosti.

Hrvatski mediji su u ponedjeljak objavili da je Hrvat koji se razbolio u toj afričkoj zemlji trebao posebnim zrakoplovom biti prevezen u bolnicu u Splitu. Nigerija je zabilježila 13.464 oboljelih i 365 umrlih od covida-19, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.


Đikić smatra da je drugi val pandemije realnost, poziva na južnokorejski model zaštite

10:23 - Čuveni hrvatski znanstvenik, molekularni biolog i direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu, Ivan Đikić, smatra da je drugi val pandemije koronavirusa realnost jer je u svijetu više od stotinu tisuća novozaraženih dnevno, a zaraženih je ukupno više od sedam milijuna. U tom drugom valu, smatra, prioritet obrane ne smiju biti stroge epidemiološke mjere zatvaranja gospodarstva i cjelokupnog života, jer smo naučili da se boriti možemo i na druge načine.

Više doznajte OVDJE.


Mađari u petak otvaraju granicu s Hrvatskom

10:21 - Mađarska i Hrvatska ukinut će u petak ograničenja na granici, jer se epidemija koronavirusa smirila u obje zemlje, objavio je u srijedu mađarski mnistar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Szijjarto je na Facebooku rekao da ranije otvaranje granica s Austrijom, Slovačkom, Srbijom, Slovenijom i Češkom nije izazvalo skok u novim slučajevima.

Mađarska je imala razmjerno nisku stopu zaraze zahvaljujući rano uvedenoj i strogoj karanteni. Država s deset milijuna stanovnika registrirala je 4027 inficiranih i 551 umrlih od covida-19. Ozdravilo je 2355 ljudi, a još uvijek ih je bolesno 1121.

Image

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

WHO: 'Stanje u Europi se popravlja, ali u svijetu se pogoršava'

10:18 - Više europskih čelnika želi se pripremiti za buduću pandemiju i pozivaju Europsku uniju da izvuče pouku iz nedovoljne spremnosti bloka za COVID-19 kako bi se bolje pripremili za buduću pandemiju, piše agencija AFP i donosi naglaske o pandemiji u svijetu. Dok se diljem svijeta popuštaju epidemiološke mjere, europski čelnici su u utorak zatražili da se EU bolje pripremi za buduću pandemiju, ocijenivši da nije bio na visini zadatka što se tiče suzbijanja bolesti COVIDA-19.

Kaotičan odgovor na koronavirus koji je u EU-u službeno pokosio 184.256 ljudi, "nameće pitanja" o stupnju pripremljenosti i ističe potrebu pristupa na europskoj razini jer je moguć drugi val pandemije, obrazložili su u pismu upućenom predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen uz koji su priložili dokument sa smjernicama. Pismo su potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, poljski premijer Mateusz Morawiecki, španjolski Pedro Sanchez, belgijska premijerka Sophie Wilmes i danska Mette Frederiksen.

Dan ranije čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je iz Ženeve: "Premda se stanje u Europi popravlja, u svijetu se pogoršava". Broj umrlih premašio je 407.000. Sveamerička zdravstvena organizacija, podružnica WHO-a, priopćila je u utorak da zima na južnoj polutki i uragani ugrožavaju borbu s COVID-om 19 na američkom kontinentu. U Nikaragvi je u utorak jedanaest liječnika u javnom sektoru dobilo otkaz zbog toga što su zahtijevali ozbiljne mjere izolacije radi suzbijanja epidemije, dok udruge kritiziraju vladu Daniela Ortege zbog neprimjerene reakcije i "sklonosti tajnosti".

I UN se brine zbog posljedica pandemije: glavni tajnik Antonio Guterres upozorava na "svjetsku prehrambenu krizu" s dugoročnim posljedicama. Tomas Ojea Quintana, UN-ov posebni izvjestitelj za ljudska prava u Sjevernoj Koreji kaže da "sve veći broj obitelji jede tek dvaput na dan ili jedu samo kukuruz a neke gladuju". Pjongjang nije potvrdio nijedan slučaj bolesti COVID-a 19 u zemlji. Međunarodne aviokompanije mogle bi pretrpjeti gubitak veći od 84 milijarde dolara u 2020. i dodatnih 15 milijarda u 2021., ocijenila je u utorak Međunarodna udruga za zračni promet (IATA).

U Europi se nastavlja popuštanje epidemioloških mjera. Turska je najavila da ukida izolaciju za starije i za djecu, uz stanovite uvjete. U Engleskoj se maloprodajne trgovine otvaraju 15. lipnja. I Latinska Amerika izlazi iz izolacije, premda širenje pandemije i dalje zabrinjava. U Brazilu (38.406 umrlih), trećoj najteže stradaloj u svijetu nakon Sjedinjenih Država (111.750) i Ujedinjenog Kraljevstva, guverner Rio de Janeira je rekao da ukida neke restrikcije.

Pandemija je pokosila najmanje 407.914 ljudi diljem svijeta otkako se u prosincu 2019. pojavila u Kini, pokazuju podatci agencije AFP-a. Više od 7.169.550 slučajeva bolesti službeno je dijagnosticirano u 196 zemalja i teritorija. SAD je najgore prošao, sa 111.750 umrlih. Prate ga Ujedinjeno Kraljevstvo (40.883 umrlih), Brazil (38.406), Italija (34.043) i Francuska (29.296).

Rusija je počela ublažavati mjere planirajući postupno otvaranje trgovina, restorana i mjesta za rekreaciju i zabavu. Eiffelov toranj u Parizu otvorit će se 25. lipnja, uz obvezno nošenje maske a turisti će se moći popeti samo stepenicama. Kina je sastojke koji se dobivaju od ljuskavca, za kojeg se sumnja da je bio prijenosnik koronavirusa na čovjeka, povukla sa službenog popisa proizvoda tradicionalne medicine.


Znanstvena studija: Krvna grupa utječe na mogućnost zaraze koronavirusom

10:15 - Preliminarni podaci studije provedene na više od 750.000 ispitanika pokazali su da je kod osoba s krvnom grupom 0 vjerojatnost rizika od zaraze koronavirusom osam do 19 posto manja u usporedbi s ostalim krvnim grupama. Po rezultatima istraživanja koje je provela kalifornijska tvrtka za biotehnološka istraživanja, 23andMe, osobe s krvnom grupom 0 vjerojatno su izložene nižem riziku od zaraze koronavirusom, prenosi Financial Times..

Istraživači tvrtke 23andMe otkrili su varijantu ABO gena, povezanog s vrstom krvne grupe, koji bi mogao biti odgovoran za to što su osobe s krvnom grupom 0 izložene manjem riziku od zaraze koronavirusom. Studija još nije prošla recenziju. Istraživači tvrtke 23andMe kažu da bi njihovo otkriće moglo biti značajno jer je covid-19 povezan sa zgrušavanjem krvi i kardiovaskularnim bolestima.

"Istraživanja su u tijeku. Nadamo se da će ona pridonijeti boljem razumijevanju razlika u načinu na koji ljudi reagiraju na virus", kazali su.

Rezultati ove studije poklapaju se s rezultatima drugih istraživanja po kojima krvna grupa može imati značajnu ulogu kada je posrijedi osjetljivost pojedinca na viruse. I kineska studija, čiji su rezultati objavljeni u ožujku pokazala je da su osobe s krvnom grupom 0 otpornije na koronavirus, za razliku od onih s krvnom grupom A, koji bi mogli biti izloženiji većem riziku. Znanstvenici širom svijeta istražuju može li genetika dati odgovore na otvorena pitanja o covidu-19, kao i na pitanje zbog čega se kod nekih ljudi razviju puno teži simptomi bolesti.

Tvrtka 23andMe kombinira bazu podataka koje je prikupila izravnom prodajom genetskih testova kupcima i ankete koje je među njima provela. To uključuje podatke o tomu jesu li testirani na virus ili su zbog zaraze koronavirusom bili hospitalizirani, kao i podatke o prirodi njihovih simptoma.

Znanstvenici tvrtke 23andMe su, prije pojave covida-19 otkrili povezanost između raznih tipova krvnih grupa i njihove podložnosti nekim zaraznim bolestima, primjerice - malariji. Kažu da se otprije zna da postoji povezanost između krvnih grupa i nekih drugih bolesti te nekih drugih virusa. U svakom slučaju potrebna su dodatna istraživanja kako bi se moglo sa sigurnošću tvrditi da je netko opravdano na temelju svoje krvne grupe ugroženiji ili zaštićeniji od obolijevanja od koronavirusa.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Osječko-baranjska županija je 'korona-free', izliječen i posljednji pacijent

9:15 - "U zadnja 24 sata testirano je 40 uzoraka i svi su negativni. Među nalazima je i drugi negativni nalaz za do jučer jedinu preostalu osobu pozitivnu na virus COVID-19. Dakle, Osječko-baranjska županija više nema niti jednu aktivno oboljelu osobu na COVID-19 te napokon ima status 'korona-free' županije", objavio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Ukupno su oboljele 133 osobe, od kojih je 125 izliječeno, a osam ih je preminulo. U samoizolaciji su trenutno dvije osobe. Uz zahvalu građanima i svima koji su sudjelovali u suzbijanju i liječenju koronavirusa, Stožer upozorava da se svi i dalje trebaju ponašati odgovorno, poštovati i primjenjivati higijenske i epidemiološke mjere te tako zaštititi sebe i druge osobe od ponovne pojave koronavirusa, prenosi SiB.


Glasnogovornik Kremlja: 'Rusko zdravstvo je spasilo živote mnogih ljudi'

9:11 - Rusija je treća po redu zemlja s najvećim brojem zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom. Liječnici u toj zemlji upozoravaju na kronični nedostatak zaštitne opreme, loše uvjete rada i neisplaćene plaće, a vlasti to negiraju. Nakon što se oporavio od koronavirusa, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za CNN poručio je kako je zdravstveni sustav spasio mnoge živote te je odbacio kritike na račun predsjednika Vladimira Putina.

"Zabrinuti smo zbog ove pandemije i zbog njenih posljedica za ekonomiju. No predsjednik Putin je već nekoliko puta izjavio da ga ne zanima javno ocjenjivanje jer ako razmišljate o svojim ocjenama, nećete biti u stanju donositi odgovorne odluke", rekao je Peskov jučer za CNN.

Zatim je dodalo da u Rusiji "ništa nije pošlo po zlu osim samog koronavirusa“, jer je najveći broj slučajeva zabilježen u gusto naseljenim gradovima. Dodao je i da provode jako puno testiranja, s čime se i povećava broj otkrivenih slučajeva zaraze. No, inozemnim je stručnjacima sumnjiv i relativno malen broj preminulih u odnosu na broj oboljelih. U svibnju je Odjel za zdravstvo grada Moskve priopćio da broji samo one smrtne slučajeve koji su potvrđeni obdukcijom, odnosno za koje je neupitno da su uzrokovani koronavirusom, a ne nekim drugim oboljenjima.

"Jeste li razmišljali o mogućnosti da je ruski zdravstveni sustav vrlo učinkovit?", komentirao je sumnje dodavši da je rusko zdravstvo "spasilo živote mnogih ljudi". S druge strane, prema službenim podacima, u Rusiji je od koronavirusa preminulo više od 100 medicinskih djelatnika, iako iz struke navode kako je brojka preminulih kolega barem triput viša.

Image
Foto: Profimedia

Dmitrij Peskov

Zagrebačka infektologinja preporučuje nošenje maski u zatvorenim prostorima

9:00 - Infektologinja Davorka Lukas iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska napomenula je kako i dalje, usprkos dobroj epidemiološkoj situaciji, nosi zaštitnu masku u zatvorenim prostorima.

"Nužno je potrebno držati se razmaka i nositi maske u zatvorenim prostorima. Kazne nikad nisu dobre, treba jedan dobar savjet, preporuka, zamolba, ali i edukacija i da to bude u savjesti građana. Mislim da je edukacija ključna u tome. Maske treba nositi i preporučuje se da se nose. Ja ih nosim u zatvorenim prostorima, dućanima, shopping centrima, kod frizera. Ali i frizer mora imati masku.

Svjetska zdravstvena organizacija također je preporučila nošenje maski kako bi se spriječila eventualna pojava drugog vala zaraze. "Moramo pozitivno misliti. Ne možemo se zatvoriti. Kod nas je situacija dobra, možda nam se otvaranje svega čini malo preveliko sada, ali se moramo ponašati odgovorno - dakle, dezinficijens u džepu, maskica na nos, i to je to", poručila je Lukas.


Zbog koronavirusa u Tuzli zatvoren dječji vrtić

8:32 - Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, priopćili su kako će zatvoriti dječji vrtić u tuzlanskom naselju Stupine, jer je kod jednog djeteta otkrivena zaraza koronavirusa. Ostala djeca i zaposlenici vrtića bit će testirani, a već su smješteni u kućnu izolaciju, javlja Klix.ba.

U Tuzlanskom kantonu trenutno su aktivna 54 slučaja, a od početka epidemije zabilježeno ih je ukupno 140. Još ranije su od posljedica koronavirusa preminule tri osobe.

Image

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Požeško-slavonska županija i dalje 'korona-free'

8:23 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. Na analizu je poslano pet uzoraka, te je ukupno testirano 1349 osoba. Danas je 28. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji", priopćili su iz tamošnjeg Stožera.


Koronavirus hara objema Amerikama, stigli najnoviji podaci

7:45 - Od novoga koronavirusa u Sjedinjenim Državama u zadnja 24 sata umrlo je 819 osoba, čime je broj umrlih u toj zemlji dosegao gotovo 112 tisuća, u Meksiku je umrlo 596 osoba, a u Argentini 24, izvijestile su agencije. Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u je ukupan broj smrtnih slučajeva koji se povezuju s koronavirusom 111.750.

Sjedinjene Države su zemlja koju je pandemija najteže pogodila i po broju umrlih, kao i po broju dijagnosticiranih. Do sada je najviše umrlih zabilježeno sredinom travnja, kada je u jednom danu umrlo tri tisuće ljudi. U posljednja dva tjedna broj umrlih kreće se ispod tisuću, no zemlja i dalje bilježi oko 20 tisuća novih slučajeva na dan. Izliječeno je 518 tisuća osoba.

Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u toj zemlji zabilježeno 4199 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 596 osoba umrlo, čime je ukupan broj zaraženih u Meksiku narastao na 124.301 slučaj, a broj umrlih na 14.649. No, vlada je rekla da bi stvarni broj zaraženih mogao biti i znatno viši od službenih podataka.

Argentina je zabilježila 1141 novi slučaj zaraze koronavirusom, dok je broj umrlih bio 24 te sada ta zemlja ima ukupno 24.761 zaraženog i 717 umrlih. No, premda broj zaraženih raste, stopa zaraze u Argentini i dalje je niža nego u susjednom Čileu, gdje je zabilježeno 3913 novih slučajeva i Brazila koji ih ima 32.091. Argentina je prošloga tjedna proglasila karantenu u Buenos Airesu, koji ima najveći broj potvrđenih zaraza, dok je u ostatku zemlje "obavezno preventivno socijalno distanciranje".


Studija s Cambridgea: Nošenje maski moglo bi spriječiti drugi val zaraze

7:20 - Nošenje zaštitne maske u široj populaciji moglo bi svesti širenje koronavirusa na razine koje se može kontrolirati u okviru nacionalne borbe protiv epidemije te bi, u kombinaciji s karantenom, moglo spriječiti nove valove pandemijske bolesti, pokazala je britanska studija. Istraživanje znanstvenika s britanskih sveučilišta Cambridge i Greenwich, objavljeno u srijedu, pokazuje da sama karantena neće zaustaviti ponovno širenje novoga koronavirusa SARS-CoV-2, no da čak i zaštitne maske kućne izrade mogu znatno smanjiti stopu prijenosa bolesti, ako ih dovoljan broj ljudi nosi u javnom prostoru.

"Naše analize idu u prilog trenutačnom i općem prihvaćanju nošenja maski", rekao je Richard Stutt, jedan od voditelja studije na Cambridgeu.

Rezultati istraživanja pokazuju da rašireno nošenje maski u kombinaciji sa socijalnom distancom i nekim mjerama karantene mogu biti "prihvatljiv način suočavanja s pandemijom i ponovnoga otvaranja gospodarskih aktivnosti" mnogo prije nego što se razvije i bude dostupno uspješno cjepivo protiv COVID-19, respiratorne bolesti uzrokovane koronavirusom. Rezultati studije objavljeni su u znanstvenom časopisu "Proceedings of the Royal Society A".

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je objavila upute u kojima savjetuje vladama da svima preporuče nošenje maski u javnim prostorima, kako bi se smanjilo širenje bolesti. Znanstvenici su u ovom istraživanju procjenjivali efekt reprodukcijske stope bolesti, odnosno R vrijednost, u različitim scenarijima nošenja maske u kombinaciji s razdobljima karantene. R vrijednost označava prosječan broj ljudi kojemu će jedna zaražena osoba prenijeti bolest, a R vrijednost iznad 1 može dovesti do eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

Studija je pokazala da je stalno nošenje maski u javnosti dvostruko uspješnije u smanjivanju R vrijednosti, nego ako se maske nose tek kada se simptomi pojave. U svim scenarijima proučenim u studiji, redovito nošenje maski u 50 posto ili više populacije, smanjuje širenje koronavirusa na R manji od 1, što poravnava krivulju širenja zaraze i omogućuje blaže mjere karantene.

"Nemamo što izgubiti širokim prihvaćanjem nošenja maski, ali bi dobitak mogao biti znatan", rekla je Renata Retkute, ko-autorica istraživanja.


Brazil u 24 sata zabilježio 32.091 novi slučaj zaraze

7:20 - Brazilsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u toj zemlji u posljednja 24 sata zabilježen 32.091 novi slučaj zaraze koronavirusom te da su umrle 1272 osobe, a nakon presude Vrhovnoga suda na službenoj stranici ponovno su dostupni svi potpuni podaci o bolesti. Brazil je s ukupno 739.503 slučaja zaraze virusom druga zemlja u svijetu s najvećim brojem zaraženih, nakon Sjedinjenih Država, a s 38.406 smrtnih slučajeva treća u svijetu po broju umrlih.

Nakon presude Vrhovnoga suda ponovno su dostupni svi potpuni podaci na službenoj internetskoj stranici s koje je bio uklonjen ukupan brojevi zaraženih i umrlih. Presuda je donesena nakon sve jačega pritiska sa svih strana političkoga spektra i tvrdnji da vlada pokušava prikriti stvarne podatke o broju zaraženih te se sada na službenoj internetskoj stranici ponovno može vidjeti ukupan broj umrlih i zaraženih - kao i podaci za pojedine države - kao što se to prikazivalo do prošloga tjedna.

Novi podaci objavljeni u utorak navečer pokazuju da je u protekla 24 sata zabilježen 32.901 novozaraženi, dok je ukupan broj zaraženih sada 739.503. Umrlih je bilo 1272, odnosno ukupno 38.406. Nakon Sjedinjenih Dražava i Britanije, Brazil je treća zemlja u svijetu po broju preminulih.

Predsjednik Jair Bolsonaro ustrajno je pokušavao umanjiti ozbiljnost epidemije koronavirusa, nazivajući bolest "laganom gripom" i pozivajući guvernere da ublažavaju mjere suzbijanja zaraze koje negativno utječu na gospodarstvo. U utorak je Bolsonaro rekao da je Svjetska zdravstvena organizacija izgubila kredibilitet u borbi protiv pandemije te da bi se Brazil mogao povući iz te organizacije.

Image

Foto: Ellan Lustosa/ZUMA Wire/Profimedia

Čelnici šest europskih zemalja traže bolju suradnju tijekom pandemija

7:20 - Čelnici šest zemalja Europske unije pozvali su na izgradnju europskih zaliha ključnih medicinskih potrepština i opreme i na druge mjere kojima bi se ojačala europska otpornost na javnozdravstvene krize. U 27 članica EU-a i u Britaniji ukupno je oko 1,4 milijuna zaraženih koronavirusom, što je oko petine ukupnih slučajeva u svijetu.

Na vrhuncu krize, neke zemlje EU-a pribjegle su protekcionističkim mjerama, s trgovinskim barijerama kojima su htjele spriječiti izvoz medicinske opreme svojim susjedima. U zajedničkom pismu poslanom predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen u utorak, čelnici Danske, Španjolske, Njemačke, Francuske, Belgije i Poljske poduprli su prijedlog o zajedničkom istraživanju i razvoju cjepiva i lijekova.

"Šira, holistička strategija EU-a mogla bi biti učinkovitija nego da svaka zemlja članica pokušava sama ojačati spremnost", kažu oni u pismu.

U njemu se predlaže stvaranje tromjesečne zaliha ključnih lijekova, medicinskih potrepština i opreme u EU kao i suradnja između država i kompanija u proizvodnji ključnih proizvoda u vremenu kriza. Reuters je ranije javio kako su zemlje EU-a loše procijenile svoje mogućnosti odgovora na koronavirus te u veljači rekle Bruxellesu da nema potrebe za narudžbama medicinskih potrepština.


Njemačka produljuje upozorenja za putovanja izvan EU do 31. kolovoza

7:20 - Njemačka planira produžiti upozorenja za putovanja u više od 160 zemalja izvan EU-a do 31. kolovoza, dok se države širom svijeta i dalje bore protiv pandemije koronavirusa, rekli su u utorak vladini izvori. Očekuje se da će njemačka vlada odobriti taj korak na svome redovitom sastanku u srijedu, rekli su izvori. Dodali su da bi se iznimke mogle napraviti za pojedine zemlje koje bi ispunjavale kriterije.

Prošli tjedan njemačka vlada je rekla da se sprema ukinuti upozorenja za putovanja u 29 zemalja u Europi od 15. lipnja. Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je prošli tjedan da će Nijemcima biti savjetovano da ne putuju u Veliku Britaniju ako im to nije nužno, s obzirom na to da je na snazi 14-dnevna karantena za turiste.

"Ukidanje upozorenja ne znači ujedno i poziv na putovanja", rekao je Maas i dodao kako i nakon 15. lipnja treba provjeravati upute za putovanja u pojedine zemlje koje će biti redovito aktualizirane.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo