VIRUS JE POD KONTROLOM, ALI I DALJE MEĐU NAMA; Đikić upozorava: / 'Moramo unaprijediti testiranja, jer kada dođu turisti...'

Image

Ivan Đikić apelira na konsenzus u hrvatskom društvu i da nam fokus bude na najvažnijem - zaštiti zdravlja, pokretanju gospodarstva,

7.5.2020.
10:37
VOYO logo

Znanstvenik i biolog Ivan Đikić danas je govoreći na temu cjepiva protiv koronavirusa na HRT-u rekao da samo otkriće o životnom ciklusu virusa više govori o stvaranju novih lijekova nego o cjepivu. Tvrdi da je ono poznato po antivirusu koji je već poznat i da su cjepiva napravljena, no da se nalaze na kliničkim ispitivanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo naše otkriće pokazuje da dok čekamo cjepivo, moramo napraviti sve kao znanstvenici i kao liječnici u suradnji da doprinosimo stvaranju novih lijekova koji mogu smanjiti prijenos virusa, spriječiti pojavu bolesti, simptoma i smanjiti smrtnost", kazao je Đikić u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska".

Image
VELIKO OTKRIĆE ĐIKIĆEVOG TIMA ZNANSTVENIKA! Identificirali 'Ahilovu petu' koronavirusa: /

'Imat ćemo mogućnost dvostrukog udara na njega'

Image
VELIKO OTKRIĆE ĐIKIĆEVOG TIMA ZNANSTVENIKA! Identificirali 'Ahilovu petu' koronavirusa: /

'Imat ćemo mogućnost dvostrukog udara na njega'

'Virus je pod kontrolom'

Odgovarajući na pitanje je li virus pod kontrolom, znanstvenik Đikić kaže da je dobro što je u svim europskim zemljama reprodukcijski faktor širenja virusa oko 1, što znači da je virus pod kontrolom kada je u pitanju njegovo širenje. Podsjeća da je faktor bio veći i da je iznosio oko 5,7.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"To je pozitivno, ali nam ostavlja odgovornost jer se virus i dalje nalazi u našoj populaciji te se svakodnevno pojavljuje novi broj zaraženih, a to znači da je nekontrolirano širenje suzbijeno, ali odgovornost i opasnost od pojave novih žarišta širenja virusa postoje i na tome treba raditi", dodaje Đikić.

Kada su pitanju mjere karantene Nacionalnog stožera civilne zaštite, Đikić kaže da će uvijek biti kritičara, no da šum u komunikaciji ne bi smio utjecati na ponašanje najvećeg broja građana jer oni trebaju shvatiti opasnost koja je tu jer je ovaj virus opasan zbog brzog i nepredvidivog širenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba unaprijediti testiranja'

Ivan Đikić apelira na konsenzus u hrvatskom društvu i da nam fokus bude na najvažnijem - zaštiti zdravlja, pokretanju gospodarstva, omogućavanju školovanja te vraćanju vitalnih funkcija društva u normalno stanje. Prema domaćem znanstveniku, za to su potrebni ozbiljnost i vrijeme. Vraćanje u normalni život uz potreban oprez jest ono što očekuje Hrvatsku u drugoj fazi pa Đikić smatra da struka mora maksimalno pokazati znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Testiranja se moraju unaprijediti kako bismo 'ulovili' virus u bilo kojoj fazi kada krene sa širenjem, što je važno kontrolirati kada dođu turisti. Tada moramo biti oprezni jer oni mogu donijeti nove viruse, a testiranjima ćemo to moći kontrolirati", govori Đikić.

O političarima i drugom valu epidemije

Znanstvenik navoidi da i ponašanje političara mora biti odgovorno jer često su blizu jedan drugome, ne nose maske, što je loša poruka javnosti. Zašto? Jer pokazuje da određene grupe ljudi ne sudjeluju u nečemu u čemu bi svi trebali, osobito osobe iz vrha društva, smatra Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

11.03.2020., Zagreb - Ilustracija epruvete s uzorcima krvi - testiranje na koronavirus. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Kada je riječ o drugom valu zaraze, Đikić kaže da je ta opasnost realna, no ako budemo imali prave mjere, Đikić vjeruje da će Hrvatska izbjeći veliku štetu drugog vala.

"Virus je među nama, vjerujem da ćemo ga držati u linearnoj fazi i da neće biti velikog rasta novooboljelih. Kada se pronađe cjepivo, želja svih znanstvenika je da ono bude svima dostupno", zaključuje Ivan Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo