1.500 web trgovina /

Virtualno-stvarna kupovina: Broj internetskih kupaca povećao se deset puta od 2008.

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Svaki drugi korisnik interneta u Hrvatskoj lani je kupovao putem 'mreže svih mreža'

15.2.2017.
10:09
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Najpopularnija odredišta internetskog šopinga su globalni divovi eBay i Amazon, a u Hrvatskoj je najveći promet ostvario eKupi, piše Poslovni.hr.

Podaci Eurostata pokazuju da 45 je posto hrvatskih korisnika interneta lani koristilo svekolike mogućnosti kupovine na 'mreži svih mreža'. Riječ je o preko 1,4 milijuna građana, što je ogroman rast u odnosu na, primjerice, 2008., kada je internetskih kupaca bilo čak deset puta manje, oko 140.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastući trendovi u ovoj branši se ne zaustavljaju. "Procjene su kako će prirast potencijalnih kupaca biti oko deset posto godišnje sve do 2020. godine i to je dio razloga zašto broj internetskih trgovina u Hrvatskoj raste", izjavio je Marcel Majsan, predsjednik udruge eCommerce Hrvatska, za Poslovni.hr.

U Hrvatskoj, prema procjenama, postoji oko 1.500 internetskih trgovina. Međutim, unatoč rastućem tržištu, internetski trgovci muku muče s birokratskim preprekama. "Zakonodavni okvir je prekompliciran, a inspektori su nemilosrdni. I to je glavni razlog zašto trgovci razmišljaju preseliti poslovanje izvan Hrvatske", izjavljuje Majsan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slični trendovi su, naravno, i u svjetskim razmjerima. U SAD-u putem interneta kupuje 190 milijuna ljudi, odnosno više od 60 posto stanovništva. A kompanije poput Amazona ostvaruju značajno veće promete od dosadašnjih trgovačkih giganta s klasičnom uslugom prodaje roba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo