VIR JE KRCAT TURISTIMA - U ČEMU JE TAJNA? / 'Pokazali smo se kao tvrd orah, nisu tu samo vikendaši iz Hrvatske'

Image
Foto: Screenshot: RTL

'Nekretninski turizam u virskom slučaju, u vlasništvu stranaca, se pokazao kao nešto što daje rezultate', kazao je gradonačelnik Vira

14.7.2020.
8:16
Screenshot: RTL
VOYO logo

U prvih 12 dana srpnja Vir drži prvo mjesto po noćenju, ima ih ukupno 214 tisuća. Puno je Mađara, a nakon Slovenaca, jedni od najčešćih gostiju su i Nijemci.

Dosad je na Viru zabilježeno više od pola milijuna noćenja, gotovo 80 posto od prošlogodišnjih brojki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj situaciji s koronom pokazali smo se kao tvrd orah i da je za razliku od mnogih drugih sredina na Jadranu kod nas ipak živo", kazao je gradonačelnik Kristijan Kapović za RTL Direkt.

Na Vir je od Nove godine do srpnja stiglo više od 33 tisuće gostiju. U eVisitoru ih je trenutačno registrirano 27 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisu tu samo vikendaši'

"Nas Virana ima oko 4000. Danas na Viru ima više od 30.000 stanovnika, što privremenih, što stalnih", kaže gradonačelnik.

Kaže kako to nema veze s vikendašima koji imaju nekretnine na Viru. "Što se tiče turista koji dolaze u apartmane i sobe, njih je trenutačno 9000. Većinom turisti iz okruženja - Slovaci, Mađari, Slovenci, Nijemci, Česi i Poljaci, BiH. Ostatak je 20.000 vikendaša. Oni su također stranci. Vlasnička struktura u zadnjih 20 godina se promijenila. Više od 50 posto vlasnika nekretnina su opet iz tih zemalja. U ovim kriznim trenucima, razvikane destinacije koje se oslanjaju na organizirani smještaj, su sada u deficitiranoj poziciji. Nekretninski turizam u virskom slučaju, u vlasništvu stranaca, se pokazao kao nešto što daje rezultate", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nemaju nijedan slučaj koronavirusa

Zasad nisu imali nijedan slučaj koronavirusa, no pretpostavlja da bi zbog velikog broja turista do kraja sezone mogli imati oboljelih.

"Za sada dobro plovimo, nismo dotaknuti tim problemom. Ljudi se kod nas ugodno i sigurno osjećaju", kaže Kapović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Stožera traži da pooštre mjere. "Poštujemo sve odluke Stožera. Pokušavamo gostima, koji dolaze iz zemalja gdje su epidemiološke mjere strožije, uliti novu sigurnost", zaključio je Kapović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo