evo kakvog su okusa / Vinari iz cijele Hrvatske na godinu su dana položili svoja vina u morske dubine: kušali smo neka od njih

Vinari iz svih krajeva Hrvatske prije godinu dana svoje su vino položili na dubinu od 25 metara. Nakon godinu dana u Iki je izronjeno 2.400 butelja. Kakvog je okusa? Doznajte u prilogu

5.8.2017.
18:59
VOYO logo

U uvali u Iki ne uzgajaju se ribe, već vino - točnije 2400 butelja vrhunskog vina.

Vino je na površinu između ostalih izvlačio i ronilac Dragan Čakradić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo nekih devet kaveza za izvuć. Poslije godinu dana bismo rekli, te vodice i to, malo probat."

Dobar ulov svi žele kušati, posebno oni koji su za njega zaslužni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa očekujemo, s obzirom da smo stavili jedno moćno vino, to je Chardonnay, iz ekološke proizvodnje, da vidimo utjecaj mora na razvoj vina. Ta vina u principu podnose, e sad ćemo vidjet da li more mu pomaže ili odmaže", Marko Miklaužić, vinar iz Popovače.

I oni čija je ideja su nestrpljivi vidjeti jesu li njome pogodili ili promašili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ona znatiželja, znate, ovako radi unutra. Tu ima sedam vinara, nekih više-manje 2400 flaša vina", Vjekoslav Zahej, predsjednik Udruge ikarski barkajoli.

Sada dolazi ono što su svi čekali. Odluku o kvaliteti daju profesionalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"More ima posebne uvjete, nije isto kao u podrumskim uvjetima. Ono što je karakteristika ikarske vruje je upravo to strujanje vode i ono daje specifičnu notu", Krešimir Mikinac, Hrvatski sommelier klub.

"Oduševljen, jer su arome ostale skoro iste, a mirisi isti prekrasni, svježina jako dobra i mi je još malo promjena, boja malo. Boja kao da je svjetlija", Miroslav Ćorić, vinar iz Čitluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atrakcija za turiste, uzbuđenje za ljubitelje kapljice. Odlične ocjene prve podvodne berbe, poticaj da se isto ponovi dogodine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo