Vinari diljem Baranje otvorili su vrata svojih podruma za posjetitelje. Vina su to koja kvalitetom nimalo ne zaostaju za razvikanim svjetskima i to se dokazuje iz dana u dan.
Podrumi, podneblje, vina, kriju nesvakidašnje tajne i priče, stoga je "osječka vinska patrola" s Tinom Kovačićem krenula u Baranju prikupiti ih sve na jedno mjesto.
Tik iza kuća zmajevačkog surduka nalaze se plodna polja i vinogradi. Baranja ima sve što je potrebno za najbolju čašicu. Otvorili su stoga vinari svoje podrume kako bi se i posjetitelji u to uvjerili, pa nakon fotkanja za društvene mreže, pravac kušaonica na poduku iz enologije.
Vjerovali ili ne, tik uz Dunav i Dravu već 20 godina, uspijevaju najbolje crne francuske sorte.
Stručnjaci govore, u Baranji su čak i kvalitetnije
"Vrhovi našeg Banovog brda ili banske kose imaju takvu osunčanost skoro identičnu otoku Hvaru. A sam sastav tog brda je ta žuta zemlja koja još akumulira vlagu. Tako da su uvjeti idealni", kaže vinar iz Zmajevac Časlav Kostov.
"Ima lijepu voćnu aromu koja se osjeti. I u mirisu i u okusu. Preporučio bih uz crveno meso", kaže Davor Vrbić iz Bosne i Hercegovine.
Baranja više nije neotkriveni dragulj za šačicu turista. Korona je malo zaustavila turistički rast, ali, govori nam Anastazia iz Karanca, polako se vraćaju i Mađari i Nijemci. Kod nje će popiti Graševinu.
"Neki trend u svijetu je da su onako svijetlo žućkaste boje. Naša Graševina se baš vidi da je vino, a nije voda", kaže vinarka iz Karanca Anastazia Balint Szabo i dodaje kako prevare u Baranji nema.
A vinski podrumi u kneževim vinogradima, čak duplo stariji od jedne Amerike pričaju nevjerojatne povijesne priče:
Ovaj podrum star je 5 stotina godina. Prvi zapis je iz Mohačke bitke Sulejmana Veličanstvenog, u arhivu podruma nalazi se 20.000 boca, a najstarija boca stara je 72 godine.
Valja ostati pribran i upiti sve znanje što vam somelijeri prenose.
"Naučila sam da se bačve ne smiju kuckati jer vino mora mirovati", kaže Nikolina Kovačević iz Rijeke.
I Baranja miruje, ali nakon korone i čašice domaćeg vina, sigurno će se ponovno probuditi.
"Možda ste i vi u zagrebačkom studiju doznali nešto više o baranjskom vinu, ali tek kad ga probate znat ćete o čemu govorim. Ovo vino ide na vašu adresu. Živjeli", zaključio je Tin Kovačić.