'UZ REBRO SU EU I SAD' / Beroš o hakerskom napadu na Rebro: 'Kriminalci traže novac. S njima nema pregovora'

Prošlog četvrtka najveća hrvatska bolnica bila je pod hakerskim napadom, a Danas.hr prvi je objavio kako su odgovornost za napad preuzeli ruski hakeri. Ministar zdravstva rekao je da se u istraživanje slučaja ne bori samo Rebro i Hrvatska, nego i EU te Amerika

2.7.2024.
13:11
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš novinarima je danas potvrdio da su hakeri ucijenili KBC Zagreb i tražili novac.

Podsjetimo, prošlog četvrtka najveća hrvatska bolnica bila je pod hakerskim napadom, a Danas.hr prvi je objavio kako su odgovornost za napad preuzeli ruski hakeri koji su ucijenili bolnicu i stavili rok za odgovor do 18. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara koliko je situacija ozbiljna, Beroš je rekao: "Ova Vlada u veljači je usvojila novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti, imamo i novi na Centar za kibernetičku sigurnost u okviru SOA-e koja je postupala u ovom događaju. Da, na određenom profilu na internetu ta teroristička organizacija postavila je određene uvjete. Ali stav među institucijama, koje se bore protiv takvih aktivnosti, i stav Vlade je da se s kriminalcima ne razgovara. Tim više jer nisu u tom tvitu stavili podatke koji bi sa sigurnošću ukazali da posjeduju bilo kakve podatke hrvatskih građana. To će se forenzički ustanoviti, u tijeku je obrada nadležnih institucija."

Beroš je istaknuo kako je učinjeno sve u okvirima mogućnosti da svi podaci građana budu zaštićeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MRAČNA STRANA INTERNETA /

'Imamo podatke o darivateljima, bankama organa': Tko su hakeri koji se hvale ucjenom KBC-a Zagreb?

Image
MRAČNA STRANA INTERNETA /

'Imamo podatke o darivateljima, bankama organa': Tko su hakeri koji se hvale ucjenom KBC-a Zagreb?

"Ali se ovakvi napadi događaju i u Americi, u Pentagonu, u američkom Ministarstvu financija. Napadi nisu neuobičajeni jer kriminalci nalaze nove metode pristupa povjerljivim podacima. Kada je riječ o čitanju takvih podataka, apeliram na svu našu javnost da je loše čitati takve podatke, jer su oni povjerljivi, da to nije moralno, niti je etično. Naravno, oni neće biti objavljeni u javnom prostoru", rekao je Beroš.

Pozvao je i medije na odgovornost da štite osobne podatke. "Oni mogu (osobni podaci op.a) biti predočeni na posebnim web stranicama takvih zločinačkih kriminalnih organizacija. Apeliram na svekoliku javnost da postupa moralno i etično da štiti takve podatke i da ujedno doprinosi smanjenju učinaka kriminalnih radnji, ali nije spcifično za ovaj događaj vezan uz KBC Zagreb", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara što su kriminalci od KBC-a Zagreb tražili rekao je: "Što kriminalci traže? Novac." Nastavio je da ne može sa sigurnošću reći da nije došlo do curenja informacija.

"U tijeku je postupanje nadležnih institucija, forenzička obrada napada, koja će se ustanoviti je li došlo do preuzimanje podataka. Sada to nije moguće decidirano reći. A ove informacije, koje su se jučer pojavile na "X" profilu zločinačke kriminalne organizacije, ne odgovaraju istini. Niti je točno naveden broj zaposlenika u KBC-u, niti je točno naveden njihov budžet. Dakle - ne raspolažu egzaktnim podacima - jer, da raspolažu, vjerojatno bi ih upotrijebili", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da se u budućnosti čeka borba "dobra i zla".

"Generalni je poučak ovoga, koji se odnosi na sve ljude, taj da s velikom pažnjom otvaramo električku poštu, ako je sumnjiv pošiljatelj i sadržaj - da ne otvaramo", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da su se do sad utvrdili detalji napada, ali da se još ne zna koji su podaci eventualno kompromitirani. "Važno je da informatika u KBC-u funkcionira, najvažnije za zdravstveni sustav i pacijente je da operativno nema poteškoća u pružanju zdravsvenih zaštite kao što je to bilo prvih dana kada se nisu mogle toliko brzo učitati slike zbog dijagnostike", rekao je ministar.

Govoreći o hakerskim napadima rekao je da su sustavi uvijek na repu zbivanja, da su podmah po incidentu poslali svim bolnicama podsjetnik da provjere spremnost svog informatičkog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je ponovno govorio o KBC-u Zagreb: "Ne znam što će biti sutra, ali KBC je prošao puno bolje nego je mogao proći kada je riječ o ovako opsežnom, ciljanom, malicioznom kibernetičkom napadu", rekao je Beroš.

Na pitanje novainara koji su iznos hakeri tražili, rekao je da ne zna, ali i da zna - da ne bi mogao govoriti o tome. "Najvažnije je da - ne samo da su naše institucije u ovom slučaju - nego su tu i međunarodne, europske i američke. Zna se koja je to kriminalna skupina, oni su i preuzeli odgovornost za to, traže novac, znaju se njihovi motivi i razlozi u kontekstu šireg zbivanja. I bitno je da ovo nije odgovor Rebra i Hrvatske, ovo je svjetski odgovor ovakvoj kriminalnoj skupini", rekao je minsitar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O slučaju hakerskog napada na KBC Zagreb oglasio se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Kazao je kako nije upoznat s time da se traži otkupnina za ukradene podatke iz bolnice.

"O tome će KBC, ali i ostale službe koje su involvirane u saniranje te situacije i kriminalističko istraživanje obavijestiti javnost. Neću ništa komentirati. Ono što budu mogle iskomunicirati službe kad za to dođe trenutak, to će i učiniti. Staro je pravilo da se o djelovanju tajnih službi ne govori previše u javnosti, a ja ne znam da se traži otkupnina", kazao je novinarima ministar Božinović nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom nije želio otkriti konkretne informacije vezane za kibernetički napad na KBC Zagreb prošlog tjedna, a za što je odgovornost preuzela ruska hakerska grupa LockBit.

"Ja, kad bih odgovorio konkretno, onda bih im dao ideju, a to mi nije namjera i zbog toga se u takvim slučajevima izvješćuje na način da, s jedne strane moraš ostati odgovoran prema vlastitoj javnosti, a s druge strane moraš biti vrlo oprezan kad govoriš o eventualnim razmjerima štete jer onda i oni iz naših izjava mogu dobiti ideje gdje još eventualno mogu usmjeriti svoje snage", pojasnio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo