'PITAJTE SVOJU VLAST' / Ruski hakeri: 'Ne stojimo iza napada na Rebro. Nismo u ratu s civilima'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Još se službeno ne zna tko stoji iza napada na bolnicu, kao ni na financijske istitucije za koje su se ruski hakeri pohvalili da su ga oni izveli

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Dajte joj 100 metara ulice i u njoj će naći heroja ili skandal. Novinarstvo joj je strast, ne posao

28.6.2024.
15:44
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Zloglasna ruska hakerska skupina NoName057(16), koja je preuzela odgovornost za prekjučerašnji hakerski napad na financijske institucije u Hrvatskoj, objavila je da nije odgovorna za hakerski napad na KBC Zagreb (Rebro) koji se dogodio u četvrtak.

"Nismo upleteni u napad na medicinske ustanove u Hrvatskoj niti u bilo kojoj drugoj zemlji. Držimo se principa da ne diramo medicinske ustanove. Mi smo u ratu s rusofobnim vlasima, ne s civilima!", napisali su i potom stavili ljutit emotikon koji psuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dodatnim komentarom ipak su se osvrnuli na kibernetički napad na Rebro.

"I činjenica da hrvatske vlasti ne mogu zaštititi svoju internetsku strukturu u području medicine, ali imaju novca za sponzoriranje banderovaca, trebali bi navesti građane da postave pitanja svojoj rusofobnoj vlasti", navodi ova hakerska skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Danas.hr prvi je objavio kako se rusi hakeri hvale kako stoje iza napada u srijedu na Hrvatsku narodnu banku, Poreznu upravu, Ministarstvo financija te Zagrebačku burzu.

Image
NAVELI I RAZLOG /

Ruski hakeri hvale se napadom na Hrvatsku: 'Već neko vrijeme vas nismo posjetili'

Image
NAVELI I RAZLOG /

Ruski hakeri hvale se napadom na Hrvatsku: 'Već neko vrijeme vas nismo posjetili'

Riječ je o DDoS napadu koji se smatra manje ozbiljnim od napada koji je bio na bolnicu Rebro gdje se radilo o Ransomware napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost za Danas.hr objasnili su da je DDoS napad izvana kada se forsira veliki promet prema meti zbog čega one ispadaju iz funkcije. Tako je stranica Porezne uprave bila nedostupna satima. No nije počinjena nikakva šteta, nije bilo krađe podataka niti drugih kompromitirajućih radnji. Sustavi su se oporavili nakon nekoliko sati.

Jutro poslije napad na bolnicu bio je ozbiljnije prirode, nalazi su se u bolnici ispisivali ručno i trebao je jedan dan da sve profunkcionira. Danas u bolnici sve radi normalno. Stručnjaci za IT navode da se ovakvi napadi, kakav je bio na Rebro, ponekad spremaju i godinama, a da napadač redovito u sustavu provede neko vrijeme snimajući situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOA je za Danas.hr potvrdila da je od početka godine bilo više od 10 kibernetičkih napada te da se očekuje globalno da će takvih napada biti sve više. Također, dobili smo potvrdu i s hrvatske strane da bolnicu nisu napali Rusi.

POGLEDAJTE VIDEO Stručnjak otkrio šokantno o hakiranju Rebra: 'Napadač možda nije ni znao da se radi o bolnici'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo