Vijeće HRT-a funkcionira blokovski, a ne razumski

Sad već bivše članice Programskog vijeća HRT-a Marina Škrabalo i Sanja Modrić poslale su u Sabor službeni zahtjev za prestankom njihovih mandata u vijeću.

8.7.2010.
15:03
VOYO logo

Kao razloge podnošenja ostavke, Škrabalo i Modrić su navele kako su bile šokirane činjenicom da je v.d. glavnog ravnatelja HTV-a Mislav Stipić za šeficu programa predložio Hloverku Novak-Srzić, i to nakon što su je 19. siječnja smijenili s dužnosti glavne urednice Informativnog programa HTV-a.

arti-201007070327006"Mišljenje Ravnateljstva HRT-a, kojim se predlaže razrješenje Hloverke Novak-Srzić, obrazlagao je tada upravo v.d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić, a te je razloge Vijeće i prihvatilo s 9 od ukupno 10 glasova. Tada je v.d. ravnatelj HTV-a Mislav Stipić, obraćajući se Vijeću, ocijenio da Hloverka Novak-Srzić treba biti razriješena zbog 'nezadovoljavajućeg stanja u Informativnom programu HTV-a kao i zbog vidljivih objektivnih i subjektivnih teškoća u radu i upravljanju Informativnim programom'", piše u podnesku Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da su glavni propusti za koje je Hloverka bila odgovorna neredovito održavanje dnevnih i tjednih kolegija u svrhu planiranja i koordinacije radnih zadataka, izostanak periodičnog praćenja kvalitete ključnih emisija IP-a i organizacije rada u IP-u na tematskim kolegijima, loš raspored suradnika, ozbiljno narušeni međuljudski odnosi i kršenje profesionalnih i etičkih kriterija, neracionalno korištenje kadrovskih i tehničkih resursa, marginalizacija istraživačkog novinarstva i tako dalje.

"Kako, dakle, prema općoj ocjeni vodstva HRT-a, Hloverka Novak-Srzić nije kvalitetno obavljala niti posao glavne urednice samo jednog programa HTV-a, smatramo da je potpuno nerazumno, nevjerodostojno i neprofesionalno predložiti je da obavlja puno zahtjevniji posao direktorice svih složenih i raznorodnih programa HTV-a, i to u situaciji drastičnog pada gledanosti, dezorganizacije, manjka novca i kratkog roka za pripremu jesenske sheme i programske orijentacije za sljedeću godinu", navode bivše članice Programskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007070635006Naglašavaju i da ih je dodatno zaprepastila činjenica da je, unatoč svim navedenim okolnostima, i šestoro članova Vijeća HRT-a na zatvorenim konzultacijama izrijekom podržalo izbor Hloverke kao osobe koja 'jedina može spasiti program HTV-a'.

"U takvom, za nas neočekivanom i potpuno neprihvatljivom kadrovskom rješenju, odbile smo sudjelovati jer za njega ne možemo i ne želimo snositi odgovornost. Naš pokušaj da sugeriramo v.d. ravnatelju da zbog iznesenih argumenata predloži drugu osobu ultimativno je odbio i on sam, a i drugih šestoro članova Vijeća... Većina članova Vijeća i u ovom je presudnom slučaju pokazala da nije spremna ni na kakav dijalog i odlučivanje na osnovi profesionalnih kriterija te da funkcionira blokovski, a ne razumski", zaključuju Škrabalo i Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se pak saznaje dan nakon izglasavanja Hloverke na mjesto šefice programa, ostavku je programskom vijeću dao i Damir Grubiša. On je pak naveo da odluka Programskog vijeća predstavlja gaženje odluka tog istog Vijeća i zato je neodrživa.

Prethodni članci:

arti-201007080257006 arti-201007070579006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo