Vidošević će plaćati milijune za porez

Kako se samo nekretnine Nadana Vidoševića procjenjuju na više od 15 milijuna eura, on bi od jeseni, kada kreće oporezivanje luksuza prema vrijednosti, mogao godišnje za svoje posjede plaćati 150

13.6.2010.
11:54
VOYO logo

Nadan Vidošević nema svoj 'biznis', ali je ipak bio najbogatiji predsjednički kandidat . Nakon izbornog debakla ostao je utjecajan kao predsjednik Hrvatske gospodarske komore i šef Uprave Kraša, a izvor bogatstva pripisivao je roditeljskom nasljeđu i osobnim primanjima. Kako se samo njegove nekretnine procjenjuju na više od 15 milijuna eura, on bi od jeseni, kada kreće oporezivanje luksuza prema vrijednosti, mogao godišnje za svoje posjede plaćati 150.000 eura, piše Jutarnji list.

arti-201006110801006Naime, Vlada je odlučila da se više neće, kao dosad, plovila oporezivati po veličini, vikendice po kvadratu, a automobili prema snazi, nego će se gledati isključivo vrijednost imovine. Koliko će taj porez iznositi, još nije odlučeno, ali moguće je da će biti od 0,5 do 1,5 posto vrijednosti nekretnine, kako je u većini europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidošević posjeduje zemljište od 80.000 kvadrata kod Ravne gore, takozvani 'Nadanland', unutar kojega ima kuću od 240 kvadrata te ribnjak, skijalište, teniski teren i druge sadržaje. Stručnjaci procjenjuju da imanje sa svim sadržajima koje je sagradio danas vrijedi oko 10 milijuna eura. Međutim, kako u Hrvatskoj dosad nije bilo poreza na luksuz, on je za tu nekretninu plaćao samo 500 kuna.

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić najveći je zagovornik takvog oporezivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sada se u Hrvatskoj plaća porez na vikendicu od 5 do 15 kuna po kvadratu, pa vlasnik prostora od 100 kvadrata godišnje državi mora dati od 500 do 1500 kuna'', tvrdi Jurčić.

Porez na luksuz se u Austriji, primjerice, kreće od 0,5 do 1,5 posto. No, malo je vjerojatno da će se Vlada ohrabriti na tako radikalan porez i uvesti najveću stopu poreza. Ekonomisti pretpostavljaju da će biti između 0,1 i 0,5 posto. U svakom slučaju prvi čovjek HGK i Kraša platio bi neusporedivo više nego dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Vidošević u Zagrebu, na Gornjem Prekrižju, posjeduje obiteljsku kuću. U medulinskoj Pješčanoj uvali ima zemljište, a u Pisarovini šumsko i poljoprivredno zemljište. U Omišu je suvlasnik turističkog objekta. No, ta nekretnina neće biti na udaru novog poreza na osobnu imovinu jer za poslovne, pa tako i turističke objekte, vrijedi oporezivanje po posebnom zakonu.

Posjeduje i zbirku suvremenog hrvatskog kiparstva i slikarstva. Ima 14.000 dionica Kraša i zavidnu zbirku satova Ulysse Nardin, IWC Schaffhausen i A. Lange&Sohne. No, hoće li se i na taj luksuz plaćati porez, također je nepoznanica, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo