'ŽELE NAS ZASTRAŠITI' / Analitičar objašnjava pozadinu ruskog manevra prema Hrvatskoj: 'Znaju koliko ovisimo o turizmu i koliko je tu ruskog kapitala...'

Image
Foto: Profimedia

Branimir Vidmarović kaže kako je Moskva uzvratila Hrvatskoj protjerivanjem diplomata

29.5.2022.
16:59
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska je prije nekoliko dana dobila pismo Sergeja Lavrova u kojemu stoji blaga opomena da bi bilo dobro da se uskoro vratimo starim, dobrim vanjskopolitičkim odnosima s Rusijom. Nedugo zatim, šestero diplomata hrvatskog veleposlanstva u Moskvi bilo je protjerano, što je sasvim očekivano s obzirom na protjerivanje 18 diplomata ruskog veleposlanstva u Zagrebu, 11. travnja ove godine.

O hrvatsko-ruskim odnosima, Slobodna Dalmacija razgovarala je sa stručnjakom za međunarodne odnose, dr. Branimirom Vidmarovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su nama recipročno uzvratili tim protjerivanjem. Mislim da sada u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu ima samo troje diplomata, tako da Rusi smatraju kako vjerojatno ni u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi ne treba biti više hrvatskih diplomata. To je bilo očekivano", slaže se Vidmarović.

Image
TINJA NA ISTOKU: /

Rusija za osvetu protjerala dvadeset čeških diplomata u najvećem sukobu od kraja sovjetske dominacije istočnom Europom

Image
TINJA NA ISTOKU: /

Rusija za osvetu protjerala dvadeset čeških diplomata u najvećem sukobu od kraja sovjetske dominacije istočnom Europom

'Znaju koliko ovisimo o turizmu'

Smatra kako je cilj pisma koje je Lavrov uputio Hrvatskoj - zastrašivanje. "Znate da u Republici Hrvatskoj ima puno ruskog kapitala, pogotovo u turizmu, pa nas vrlo vjerojatno žele i zastrašiti jer znaju koliko ovisimo o turizmu", rekao je za SD te podsjetio kako su slične prijetnje upućene i drugim europskim i svjetskim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se i aktualnog stanja u Ukrajini.

"Mislim da je Rusima sada u interesu zatvaranje džepova u Donbasu te da do zime ili listopada/studenog završe ovu fazu rata u Donbasu i Luhanskoj oblasti. Oni napreduju iz dana dan, uzimaju kilometar po kilometar ukrajinske zemlje, stoga me ne bi iznenadilo kada bi dolaskom hladnijeg vremena svoje vojne operacije premjestili na jug Ukrajine, na Odesu", rekao je Vidmarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori kako je Rusiji cilj dominirati Crnim morem

"Ako je Rusiji cilj u potpunosti onemogućiti izlazak Ukrajine na more, tada bi Odesa mogla biti treća faza rata. Međutim, ne znam kako bi u tom trenutku reagirala Turska, jer Turskoj nije u interesu da Rusija ima toliki utjecaj na Crnome moru, odnosno da Rusija dominira Crnim morem. Njima je u interesu da i Ukrajina bude na Crnom moru", objašnjava Vidmarović.

S obzirom na to da se bliži stoti dan rata u Ukrajini, dao je i svoju procjenu potencijalnog kraja rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat će trajati dok Rusi ne odluče da je rat gotov, jer oni nemaju namjeru stati", zaključuje Branimir Vidmarović.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo