URŠA RAUKAR O TAJNIM SLUŽBAMA / 'Očekujemo da istražite otkud djelatniku SOA-e novac za luksuzan stan'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Urša Raukar Gamulin je u Saboru pohvalila neke segmente izvješća sigurnosno-obavještajne organizacije (SOA-e) za prošlu godinu, ali i upozorila da bi u području borbe protiv korupcije trebalo učiniti mnogo više

29.9.2021.
15:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Budući da SOA tvrdi da njezina nadzorna tijela "imaju široke mogućnosti utvrđivanja činjenica" očekujemo da se u ovaj slučaj detaljno ispita kroz jednostavno pitanje: otkud djelatniku SOA-e novac za tako luksuzan stan?", upitala je zastupnica Možemo, Urša Raukar Gamulin, tijekom svog govora u slobodnoj saborskoj raspravi, u srijedu 29. rujna, u kojem se pozabavila redovnim godišnjim izvješćem SOA-e koje je prezentirano prije nekoliko dana, a u kojem se tek načelno spominje praćenje problematike korupcije.

U izvješću SOA-e je izdvojila dva pozitivna pomaka. Prvo, "konačno prepoznavanje desnog ekstremizma", te - jačanje kapaciteta SOA-e za odgovore na kibernetičke napade. No, upozorila je na manjkavosti u području borbe protiv korupcije. A tu se i referirala se na otkriće Net.hr-a objavljeno potkraj prošlog tjedna, u kojem smo problematizirali činjenicu da je predstojnik ureda ravnatelja SOA-e, Davor Franić, upleten u građevinski projekt s poduzetnikom Romeom Krešićem, menadžerom u nizu tvrtki u vlasništvu tajkuna Pavla Vujnovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NET.HR EKSKLUZIVNO OTKRIVA /

U ovoj vili zajedno žive šef Domovinskog pokreta, obavještajac SOA-e i dva operativca glavnog čovjeka za Rusiju

Image
NET.HR EKSKLUZIVNO OTKRIVA /

U ovoj vili zajedno žive šef Domovinskog pokreta, obavještajac SOA-e i dva operativca glavnog čovjeka za Rusiju

Kao što je Net.hr pisao, Franić je od Romea Krešića kupio udio u staroj kući za povoljan iznos, a onda je stara vila srušena i izgrađena nova u kojoj sada kvadrat vrijedi najmanje četiri tisuće eura. Pri čemu je vila raspoređena na četiri luksuzna stana u kojima, uz Franića i Krešića, žive još Josip Jurčević, također menadžer i bliski suradnik Pavla Vujnovca, utjecajnog dobavljača ruskog plina u Hrvatskoj, ali i lider Domovinskog pokreta, Mario Radić.

Dakako, postavlja se pitanje kako je bio moguć ulazak aktivnog i visokorangiranog djelatnika SOA-e u takvo poduzetničko-političko gnijezdo, no, Net.hr nije dobio nikakv odgovor iz SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poljuljana kredibilnost SOA-e'

"Smatramo da je posebno važno da SOA radi i na pitanjima korupcije u Hrvatskoj. U tom smislu bismo voljeli vidjeti više rezultata. Kredibilnost rada SOA-e na ovoj temi zadnjih dana poljuljana je objavom novinarskog teksta u kojemu se u vrlo problematičan kontekst stavlja visoko pozicionirani djelatnik SOA-e, a kojeg se povezuje sa stanovanjem u luksuznoj vili tik do političara Domovinskog pokreta i poduzetnika Marija Radića i poduzetnika Krešića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontekst stjecanja skupocjenih nekretnina djelatnika javne službe, a pogotovo sigurnosno-obavještajne službe, može imati svoje jasno obrazloženje. Ali u ovom slučaju zatečeni smo manjkom bilo kakvih reakcija i objašnjenja vezanih uz ovo novinarsko otkriće, pa se otvara pitanje da li je ta informacija baram na radaru same SOA-e koja mora imati vlastitu snagu da u svojim redovima zapošljava samo one najbolje i nekompromitirane profesionalce", rekla je još u svom govoru u Saboru zastupnica Raukar Gamulin i jasno upozorila na izostanak reakcija.

Činjenica je, naime, da se o cijelom slučaju nije oglasio niti saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pod čijom bi ingerencijom trebale biti situacije koje bi mogle upozoravati na moguću zloupotrebu unutar obavještajnog sustava ili koruptivne kombinacije. Predsjednik saborskog Odbora je Nikša Vukas, SDP-ovac (izbačen iz stranke u ovoj posljednjoj akciji novog predsjedništva), a zamjenik Mario Kapulica iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo