ODRŽANO TREĆE OKUPLJANJE / VIDEO Zastrašuju prosvjednike iz Varaždina? 'Pojeli smo govna, a usta nismo otvorili'

Prosvjed je organiziran isključivo zbog napada na običnog, marljivog čovjeka i profesora, rekao je Marijan Dominko

26.4.2019.
20:48
VOYO logo

U Varaždinu je danas održan treći prosvjed koji je organizirala građanska inicijativa Varaždinsko smeće. Prosvjed 'Kaj je preveč, je preveč' na Korzu je započeo nešto kasnije od 17 sati, a ovog je puta povod prosvjeda, kako su istaknuli sami članovi inicijative, bilo zastrašivanje članova grupe, piše Varaždinski.hr

Prvi je u ruke mikrofon uzeo Matija Mikac, koji je u posljednjih nekoliko tjedana postao svojevrsni simbol tog zastrašivanja. Prvo je on sam objavio informaciju kako je varaždinski dogradonačelnik Zlatan Avar uputio dopis Sveučilištu Sjever, gdje Mikac radi kao profesor, te tražio da Sveučilište reagira na stvari koje je Mikac rekao na sastanku u Gradskoj vijećnici. Na tome sastanku, podsjetimo, bili su gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i direktor Varkoma Željko Bunić. Nakon toga, Mikac je objavio i informaciju kako je tvrtka Čistoća protiv njega podnijela tužbu, no ubrzo ju je i povukla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zastrašuju prosvjednike iz Varaždina? 'Pojeli smo govna, a usta nismo otvorili'

Image

Zastrašuju prosvjednike iz Varaždina? 'Pojeli smo govna, a usta nismo otvorili'

"Svi ste vidjeli i čuli što se događalo vezano uz temu smeća. Na zadnjim računima primijetili da se ništa nije promijenilo. Oni koji su imali nešto manje račune, imali su to zbog subvencija, a to nije besplatno. Ništa se ne mijenja, samo se pumpaju neke nebitne stvari, a po pitanju odvoza otpada nema promjena", rekao je Mikac. 

"Radi se pritisak na ljude koji pišu na Facebooku"

Pritiske na članove inicijative okarakterizirao je kao 'nešto najgore'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se pritisak na ljude koji pišu na Facebooku i koji pišu pod svojim imenom i prezimenom. To nisu anonimci koji blebeću i psuju. Sve je počelo pritiskom na osnivača inicijative Roberta Borovića. Nakon toga su se događale raznorazne stvari, pa drugi prosvjed. No ističem da mi nikoga ne želimo rušiti. Ali na vlasti imamo ljude koji svašta obećaju, no ništa od toga ne ispune. Mi ih ne rušimo, no oni se ruše sami", zaključio je Mikac.

Marinko Prga, glumac varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta, bio je vrlo izravan prema okupljenima. Štoviše, kad je Mikac istaknuo da 'nikoga ne žele rušiti', Prga je, još u publici, viknuo baš suprotno: 'Nije točno, želimo ga rušiti!' Potom je i sam odlučio kratko se obratiti okupljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Varaždinci su se kroz povijest okupljali na ovom Korzu. Moram priznati da ih je bilo više kad je bio Ante Pavelić, a bilo ih je puno i kad se dizao spomenik Karađorđeviću. No kad se trebaju izboriti za svoja prava, ima ih svega stotinjak. Nisam mislio držati govor, ali želim poručiti da ni jedna šetnica, glazba u dravskoj šumi, neće smanjiti intenzitet smrada bala sada u ljetnim mjesecima. I dalje će crvi biti po kontejnerima" rekao je Prga te dodao: "To je samo pokazatelj kako funkcionira gradska vlast. Ja ne želim da ovaj grad vode ovi ljudi! To je sve".

Na prosvjedu je govorio i županijski vijećnik Živog zida Marijan Dominko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi vi koji ste došli pokazali ste da ste ljudi. Prosvjed je organiziran isključivo zbog napada na običnog, marljivog čovjeka i profesora. Ne bih se puno zadržavao na balama, to svi znamo – rekao je Dominko.

Ovaj je prosvjed organiziran zbog napada na običnog čovjeka, naglasio je Dominko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo je bio Borović, a onda se i nekoliko drugih članova Varaždinskog smeća također 'gledalo' po obiteljima, suprugama, curama, tko gdje radi. Između ostalog i za sebe sam čuo razne priče", nastavio je Dominko.

"Članove Varaždinskog smeća spalili bi na lomači"

Gospođa iz publike viknula je da je ovdje kao na Bliskom istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bliski istok je mala beba za ove, da smo u srednjem vijeku, članove Varaždinskog smeća spalili bi na lomači. To što ste došli, pokazali ste da nemate ovakav mentalitet kao vladajući. Zahvaljujem svima što ste došli. Drago mi je da ja nisam taj Zlatan Avar i taj Ivan Čehok", zaključio je Dominko.

"Misli li moj gradonačelnik od mene penziju dobiti? Da li je on zavrijedio penziju? On ima garantiranu debelu penziju i ako sjedi na robiji, opet ima garantiranu penziju. Je li to normalno? Tko je tu lud? Pojeli smo govna, a usta nismo otvorili", rekao je Srećko Hoblaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Hrvoje Petrić također je stao na binu.

"Matija Mikac zaboravio je reći jednu stvar. A ta stvar je poprilično bitna jer pokazuje kako funkcionira ova vlast. Koga možete kupiti, kupite, koga ne možete, blatite ga. Tako je i počelo. Nudili su mu mjesto u nadzornom odboru, zvali su ga na razgovore u četiri oka, nedjeljom, praznikom… On na to sve nije pristao i nije odustao od toga da uspostavimo uredno funkcioniranje zbrinjavanja odvoza otpada u gradu. Onda su krenule ove 'pizdarije', koje ste vidjeli zadnji tjedan", kazao je Petrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da nije normalno trošiti javne novce na privatne obračune. "Čehok i Skroza, sramota vas bila! I svi oni koji im držite štangu, sramite se!", poručio je Petrić.

Najavili nove prosvjede

Prosvjed je zaključen s porukom da će se u budućnosti sigurno organizirati i novi prosvjedi jer će problemi i dalje biti prisutni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam prosvjed ovog je puta imao i izraženiju političku komponentu. Tako su prije prosvjeda konferenciju za novinare sazvali predstavnici šest stranaka: Most NL, Narodna stranka Reformisti, SDP, SNAGA, Zelena lista i Živi zid.

Oni su se osvrnuli na niz tema, od samog povoda za prosvjed, zastrašivanja članova inicijative, pa do bala u Brezju i cijena odvoza otpada, a neki su kritizirali i rad Gradskog vijeća i gradske vlasti. Također su se prosvjedu odazvali i predstavnici stranke Pametno, piše Varaždinski.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo