premijer iznosi izvješće o Ukrajini / VIDEO U Saboru razvili ukrajinsku zastavu, a Plenković o Ukrajini rekao: 'To je rat Davida i Golijata'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell/Screenshot

Premijer Andrej Plenković u Saboru je još jednom osudio napad na Ukrajinu: 'Ti prizori u Hrvatskoj bude bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju Miloševićeva režima'

2.3.2022.
11:44
Patrik Macek/Pixsell/Screenshot
VOYO logo

U Saboru se obratio premijer Andrej Plenković podnoseći izvješće o stanju u Ukrajini.

Prije početka govora, u Saboru su zastupnici dugim pozdravili veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj, Vasilja Kirilića. On je uzvratio gestom stavljanja ruku na srce te se naklonio prema hrvatskim zastupnicima u znak zahvale. Zastupnici su pljeskom pozdravili i predstavnike ukrajinske manjine koja žive u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković je rekao: 

"Četvrt stoljeća od Domovinskog rata na europskom tlu ponovno bjesni rat. Na zaprepaštenje svijeta, već sedmi dan traje ničin izazvana brutalna ruska agresija na Ukrajina koja je započela u zoru 24. veljače, dana koji će tektonski promijeniti međunarodne odnose. Rata, ovakve siline i razmjera, u Europi nije bilo punih 77 godina. Po prirodi kao hladan i proračunat nasrtaj na svjetskih poredak već sad ima dalekosežne posljedice na svijet. Neviđenim činom, u kojem je Rusija napala suverenu državu, pogaženi su sami temlji današnje Europe koja se zasniva na miru, demokraciji, Europi i slobodi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video kada se zavijorila ukrajinska zastava u Saboru: 

Premijer je poručio da Hrvatska najoštrije osuđuje agresiju i izražava punu potporu Ukrajinskom narodu koji gine za europske vrijednosti. Na spomen podrške ukrajinskom predsjedniku Zelenskom i premijeru Shmyhal, zastupnici su ga prekinuli dugim poljeskom te su razvili ukrajinsku zastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik pridružio se razvio zastavu ukrajine na saborskoj galeriji uz bok hrvatskoj zastavi.

Premijer je nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podrška ukrajinskom premijeru i predsjedniku, koji se sa svojim narodnom hrabro suočavaju suludoj agresiji. Iz minute u minutu u nevjerici gledamo snimke bombardiranja i razaranja ukrajinskih gradova, naselja i civilnih ciljeva. Svjedočimo potresnim prizorima stravičnog krvoprolića, stradavanja nevine žena djece, civila, staraca i namjernom sijanju straha. Na granice Eu već je pristiglo preko 700 tisuća ukrajinskih izbjeglica koji očajno traže utočiste i pomoć. Unatoč nadmoćnijoj vojnoj sili, ukrajinska vojska i narod pružaju herojski otpor", rekao je Plenković.

Image
TEORIJE ZAVJERE? /

Politolog tvrdi da Putin premješta svoju obitelj u luksuzni bunker: Evo čemu je namijenjen

Image
TEORIJE ZAVJERE? /

Politolog tvrdi da Putin premješta svoju obitelj u luksuzni bunker: Evo čemu je namijenjen

Nastavio je da ti prizori nama u Hrvatskoj bude bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju Miloševićeva režima i velike ratne strahote koje smo preživjeli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitao je zastupnicima Sabora na jedinstvenoj odluci u kojoj su osudili agresiju na Ukrajinu. Dodao je da se bojišnica proteže na više od 2000 kilometara te da je u "posrijedi rat Davida i Golijata u kojima Rusija napada Ukrajinu s ogromnim nesrazmjerom snaga". 

"Svima onima koji relativiziraju napad na Ukrajinu treba reći da nema više strana, postoji agresor i postoji žrtva", rekao je Plenković. Za sankcije prema Rusiji rekao je da nije usmjerena na ruski narod te najavio da idu i sankcije prema Bjelorusiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je kako je razgovarao s hrvatskom veleposlanicom  Anicom Djamić i poručio joj da ne treba više biti u Kijevu, danas je u Lvivu i tamo će biti i obavljati svoj posao. 
Predsjednik Vlade nastavio je kako je Hrvatska na pravoj strani povijesti. Osvrnuo se i na plin. 

"Tražimo alternativne pravce nabavke plina, bilo da je to Norveška, Alžir, Azerbajdžan i u tom pogledu Hrvatska ima veću sigurnost nego što bi imala da nemamo LNG terminal. Da danas nemamo LNG terminal, pitali bismo se bismo li imali grijanja i bi li naše gospodarstvo i kućanstva imali dovoljno plina", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na nabavku vojnih aviona te rekao da ovakva situacija otklanja i najmanju sumnju trebaju li nam. Prokomentirao je i Sberbanku u Hrvatsoj rekavši da je Vlada bila proaktivna i osigurala sigurnost za klijente te banke poručivši da više nema mjesta panici. 

"Budimo danas uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini!", završio je svoj govor Plenković, praćen glasnim pljeskom zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo