rasprava o povjerenju /

VIDEO Plenković u Saboru brani Beroša, Bauku poručio: 'Samo ti slavi antisemita, uprti ga na pleća, kao i Puljak'

Sabor raspravlja o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu na prijedlog 41 oporbenog zastupnika u Hrvatskome saboru

1.6.2021.
9:00
VOYO logo

Sjednica Hrvatskog sabora nastavila se raspravom o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu na prijedlog 41 oporbenog zastupnika u Hrvatskome saboru.

Kao razloge za to, oporba je navela nagomilane probleme, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku rasprave, predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da zdravstveni sustav u Hrvatskoj ne funkcionira.

"Posljednjih godina svjedoci smo srozavanja kvalitete zdravstvu. Dugovi u zdravstvenom sustavu se povećavaju, usprkos činjenici što se davanja za zdravstvo povećavaju. Posebni problem su dugovi u veledrogerijama. Zbog toga je došlo do obustave lijekova", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako ovo nije odgovornost samo trenutnog ministra nego i njegovih prethodnika, a da dio odgovornosti leži i na predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću.

Ministru Berošu, Grbin je spočitnuo aferu s dodjelom informatičkog posla cvjećarni te afere s javnim nabavama.

"Gospodine Berošu, vi niste u stanju riješiti niti jedan problem u zdravstvu", poručio je Grbin.

HDZ-ovi zastupnici ocijenili su izlaganje Grbina jeftinim politiziranjem i populizmom, te iznošenjem neistina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaš politikantski ekspoze i jeftino producirana monodrama vrvi paušalnim optužbama i neistinama. Dok se Hrvatska borila s virusom vi ste čitavo vrijeme navijali za koronu i minirali Stožer", rekao je Ivan Ćelić (HDZ).

Krunoslav Katičić (HDZ) Grbinovo je izlaganje nazvao populističkim pamfletom i iznošenjem neistina bez dokaza, a Josip Đakić (HDZ) obmanama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam kao pacijent primijetio da nedostaje lijekova i osoblja, bio sam zbrinut kao i stotine drugih koji su preživjeli pandemiju, bio sam u najboljim rukama i čestitam ministru i svim liječnicima", istaknuo je e Đakić.

Na to je Grbin ustvrdio kako nisu svi pacijenti saborski zastupnici k tomu još iz HDZ-a i nisu svi mogli uživati u takvom tretmanu.

Reagirao je Ćelić nazvavši tvrdnju o povlaštenom tretmanu zastupnika sramotnom i uvredom zdravstvenim radnicima, a nadovezao se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je rekao da su to teške riječi za koje bi se trebali imati dokaze. Jandroković je pozvao zastupnike da biraju riječi i ne iznose paušalne ocjene.

Nakon rasprave vladajućih i oporbenih zastupnika, u Saboru se obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u cijelosti odbijamo vašu inicijativu. Mi smo u proteklih godinu i tri, četiri mjeseca suočeni s najvećom globalnom krizom u posljednjih sto godina. Ona je utjecala na financije, društveni život.. na doslovno svaki aspekt našeg života. U Hrvatskoj smo imali dvije grupe aktera. Prva grupa je parlamentarna većina i Vlada koja se borila za građane, za financijsku stabilnost. Druga grupa aktera, u koju mogu ubrojiti potpisnike ove inicijative, spada u one koji su se bavili ustavnim osnovama rada Stožera. Prvo ste sporili pravni osnov. Onda su neki, s vama povezani, govorili da je Covid karijes, eventualno neka gripa. Krenule su inicijative slika iz bolnica, ima li dovoljno zaštitne opreme u bolnicam. Vidite, ta ogromna razlika između vas i nas se vidi i danas. Hrvatski narod ju je vidio i na lokalnim izborima i zato smo mi dobili podršku i ostvarili bolji rezultat nego prije četiri godine", kazao je Plenković pa potom nastavio:

"Govorite o dugovima, a ja ću vam samo reći da je mandat Vlade SDP bio obilježen zaduženjem Hrvatske s nevjerojatnih 74 milijarde kuna. Smij se, Dončiću. To krasi vašu fenomenalnu politiku vođenja javnih financija", kazao je premijer i zaključio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Beroš bit će ministar u Vladi i s cijelom ekipom se i dalje boriti", rekao je Plenković u Saboru.

Nakon premijera, zastupnicima se kratko obratio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Odgovarajući SDP-ovcu Siniši Hajdaš Dončiću premijer Andrej Plenković je rekao:

"Meni se čini da ste vi malo nervožasti, govorim vam jezikom rođaka Bauka, Krišto... Vi kao glavni analitičar brojeva u SDP-u koji je govorio o 68 mandata Restart koalicije lani. Vaš doček rezultata doživio je naglo opadanje broja prisutnih ali ne iz epidemioloških razloga pa je skup djelovao kao karmine. To je bit 74 milijarde, jedini broj koji trebate zapamtiti, dug koji ste vi povećali", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je reagirao Arsen Bauk:

"HDZ je u Splitu od nas naučio kako se dočekuju rezultati", dobacio mu je Bauk i nasmijao Plenkovića, ali i Jandrokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slušajte, vi niste ni u prvom krugu otišli daleko, a u drugome slavite antisemita. Bauk, samo ti slavi antisemita, uprti ga i ti na pleća kao i Puljak", rekao je Plenković.

Jandroković ih je morao umirivati te poručio da ipak neće davati opomenu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo