posjetili rimca / VIDEO Ovdje nastaje Rimac Nevera. Prošli smo sve faze nastanka najbržeg električnog vozila na svijetu

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Isporučeno je nekoliko Nevera, rasprodano njih 50 koje čekaju isporuku, a Bugatti je rasprodan sve do 2026. godine. Rimac Automobili pak planiraju povećati godišnju proizvodnju tog luksuznog automobila s 90 godišnje, a za Neveru imaju plan od 150 proizvoda godišnje

23.3.2023.
12:10
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Kako se proizvodi Rimac Nevera u zagrebačkoj tvornici na Jankomiru, tvrtka Rimac Automobili pokazala je medijima u organiziranom posjetu.

Prošetali smo različitim zonama za sastavljanje samog automobila, ali posjetili i odjele koji se bave specifičnim mehanizmima kakav su recimo ožičenja za Neveru, ali i za uređaje za druge tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče same Nevere, voditeljica marketinga i komunikacija Marta Longin kaže da je isporučeno nekoliko automobila, da je rasprodano njih 50 koje čekaju isporuku, a Bugatti je rasprodan sve do 2026. godine. Ipak, planiraju povećati godišnju proizvodnju tog luksuznog automobila s 90 godišnje, a za Neveru imaju plan od 150 proizvoda godišnje.

Inače, Rimčeva Nevera prodaje se za oko dva milijuna eura, u studenom prošle godine postala je najbrži električni serijski automobil na svijetu kada je postigla 421 km/h. Unutrašnjost je tapecirana s najkvalitetnijom kožom na tržištu, kažu iz tvrtke pa dodaju da se može birati između 38 boja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponosni su i na nekoliko komponenti koje se nalaze u vozilu, a koje prodaju i drugim kupcima. Takav je recimo pretvarač kojeg, govori Željko Antunović, koordinator sastavljanja komponenti, kada su ga krenuli razvijati gotovo nije bilo moguće naći na tržištu. I danas je rijedak. S druge strane, nije bilo ni punjača koji može izdržati 800-voltnu tehnologiju, ali su ga razvili.

Ono što sami ne proizvode karoserija je, a to ne čine jer, kažu, nemaju prostora, ali u planu je da se bave i time nakon preseljenja na kampus. Inače, za sklapanje jednog automobila u pravilu im treba oko pet tjedana kada su sve komponente proizvedene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga Nevera odlati u odjel kontrole kvalitete gdje mora ispuniti dizajnerske i inženjerske specifikacije, ali i statičku kontrolu. Prolazi i komoru u kojoj se simulira monsun te provjerava hoće li unutrašnjost vozila i nakon 20 minuta ostati suha.

Potom se cijela površina vozila prekriva folijom pa Nevera izlazi na cestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, dotaknuli su se i financijskih sredstava koje uplaćuju u državni proračun, ali i onih koje država daje njima. Uplatili su preko 44 milijuna eura, a od Hrvatske dobili 3.2 milijuna. To je pak brojka samo za Rimac Automobile, a imaju i druge tvrtke u sklopu korporacije. Kratko su se dotaknuli i robotaksija koje razvija Project 3 Mobility.

Pogledajte kako izgleda proizvodnja u Rimac Automobilima na zagrebačkom Jankomiru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo