poruka ministra / VIDEO Marić o sporovima vezanim uz konverziju kredita u CHF: 'Postignut je dogovor sa šest banaka'

Marić je napomenuo da je najvažnije reći da suspenzija slučajeva ide odmah na snagu i podrazumijeva da od tog trenutka nema nikakvih radnji niti troškova

2.2.2021.
11:20
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održai je konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u CHF.

Na sudu u Washigtonu je protiv Hrvatske pokrenuto 13 postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ovo vrijeme zastupa nas Državno odvjetništvo, vodimo dijalog i imaju konstruktivan pristup. Taj dijalog je identificirao zajedničke karakteristike postupaka i tako smo otvorili put za razgovor s bankama o načinu i pronalaženja rješenja vansudskim putem", kazao je Marić i nastavio:

"Mogu potvrditi da je postignut dogovor s šest banaka koje vode sporove u Washigtonu, u Hrvatskoj i onima koje još nisu digle postupke. Za četiri slučaja u Washigtonu odmah ide suspenzija slučajeva", potvrdio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je napomenuo da je najvažnije reći da suspenzija slučajeva ide odmah na snagu i podrazumijeva da od tog trenutka nema nikakvih radnji niti troškova.

"Sam dogovor ne nosi nikakve obveze za državni proračun", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da smo za "četiri slučaja pred sudom u Washigtonu platili 127 milijuna kuna, vidite koji su to visoki iznosi, a ovim dogovorom sve to staje. Za dvije banke procesi se nastavljaju dalje, nastavljamo dijalog", kazao je Marić.

Upitan što su banke dobile zauzvrat, Marić kaže da su prepoznati napori na području unaprijeđenja poslovog okruženja, poboljšanja zakonodavstva i procesa uvođenja eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor je postignut s Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo