VIDEO: / Kosor ne vodi dobro HDZ, vraćam se!

'Odgovornost ne leži samo na Andriji Hebrangu nego i na vođenju stranke.

3.1.2010.
14:12
VOYO logo

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2010/01/03/0041006.html?pos=n1Ivo Sanader je danas, nakon šest mjeseci apstinencije, održao konferencije za medije na kojoj je iskritizirao katastrofalan rezultat HDZ-ova kandidata Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima, okrivio vodstvo HDZ-a za njega te najavio svoj povratak u tijela stranke, ali i u Sabor.

Iako je na samom početku izrazio potporu Vladi Jadranke Kosor kako "ne bi bilo zlonamjernih interpretacija" jer ona samo "provodi program na kojemu je HDZ 2007. godine dobio izbore", njegov je današnji povratak nalikovao na unutarstranački udar jer je kao razlog naveo Hebrangov rezultat koji je "umnogome slika nesnalaženja u vođenju stranke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zvali su me dužnosnici, članovi i pristaše'

"Odluka da se povučen iz politike bila je potpuno pogrešna. Od danas ću u potpunosti aktivirati svoju statutarnu odluku o počasnom predsjedniku i do kraja ću se aktivirati. Tu sam odluku donio jer je HDZ u prvom krugu izbora polučio najgori rezultat od osnutka 1989. do danas. Odgovornost ne leži samo na Andriji Hebrangu nego i na vođenju stranke. Odgovornost vidim i na sebi i mojoj nakani da se potpuno povučem iz aktivne politike", rekao je bivši premijer Ivo Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2010/01/03/0059006.html?pos=n1"HDZ je pobjednička stranka, a ne stranka od 12 posto", ustvrdio je i dodao kako se odlučio vratiti i zbog "zahtjeva dužnosnika, članova i pristaša stranke".

Na novinarsko pitanje hoće li se vratiti u Sabor, Sanader nije odbacio tu mogućnost: "Znate da po zakonu moj moratorij traje do 15. siječnja. Nakon toga je sve moguće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'HDZ se mora odrediti prema 2. krugu izbora'

Sanader kaže da se stranka mora očitovati o važnim političkim pitanjima, pa tako od Predsjedništvo HDZ-a očekuje da zauzme stajalište o predsjedničkim izborima odnosno kandidatima.

Demantirao je da na daljinski upravlja nezavisnim predsjedničkim kandidatom Milanom Bandićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužio Hebranga da opet govori neistinu

Opovrgnuo je izjave Andrije Hebranga u kojima on navodi da se čuo s predsjednicima županijskih ogranaka HDZ-a i koji su mu savjetovali da ne zove Sanadera na stranačke skupove.

"Nakon toga me nazvalo nekoliko predsjednika županijskih ogranaka i ja sam zvao neke, među njima su i neki ministri. Rekli su mi da to nije točno", kazao je Sanader, dodajući da se još uvijek nije čuo s Hebrangom od završetka prvog kruga predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio optužbe za korupciju

Sanader se dotaknuo i afere o Hypo banci. Tvrdi da on nema nikakve veze prodajom te banke BLB-u.

Upitan zašto je napao izdavačku kuću EPH najavljujući da će suvlasniku WAZ-u izraziti svoje mišljenje o njegovom poslovanju, nije želio odgovoriti, pravdajući se da "o svojim poslovnim aktivnostima sa bilo kim ne planira ovdje govoriti" i da to nije tema konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgnuo je da je sudjelovao u kadroviranju Hrvatske poštanske banke.

"Nemam nikakve veze s radom HPB-a, postojali su organi banke i Nadzorni odbor koji su provodili imenovanja", kazao je. Upitan je kako to da nakon njegovog odlaska brojne korupcijske afere vode upravo njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je bilo išta točno u tome, zar bih odstupio s najjačeg položaja u zemlji?", odgovorio je.

Zašto je otišao?

Novinari su bivšeg premijera pitali namjerava li se opet kandidirati za predsjednika HDZ-a. Tvrdi da o tome za sada ne razmišlja, te da ga pad popularnosti ne zabrinjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ja nepopularan", rekao je počasni predsjednik HDZ-a, koji se nakon bijega sa svih funkcija prvi put pojavio pred novinarima. Upitan je, po tko zna koji puta, zašto je otišao.

"Nisam bio spreman prodavati hrvatski teritorij, to je bio glavni razlog. Htio sam proizvesti šok, rekao je Sanader, a nije htio komentirati sporazum sa Slovenijom", izjavio je, ali o sporazumu nije znao ništa reći:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu komentirati sporazum kad ga nisam vidio. Premijerka mi ga nije pokazala, a ne želim komentirati nešto što nisam vidio", kazao je.

Nema raskola dok je jasno da je Sanader 'najzaslužniji'

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2010/01/03/0010006.html?pos=n0U HDZ-u se prije konferencije sastala Sanaderu privržena vrhuška HDZ-a koja je promatrala cijelu konferenciju. Tamo je bio predsjednik Sabora Luka Bebić, Božica Šolić, Emil Tomljanović, Krunoslav Markovinović, Mario Zubović, Jerko Rošin, Boris Kunst, Niko Rebić, Stjepan Fiolić, Karmela Caparin, Vedran Rožić, Nikola Sopčić, Josip Đakić, Petar Selem i Ivanka Roksandić. Upitan je znači li to raskol u HDZ-u, Sanader je odgovorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se dogoditi rascjep, dokle god sam ja tu sa svojim svim onim radom zadnjih 20 godina, a posebno otkad sam izabran za predsjednika HDZ-a nakon Tuđmanove smrti. Radio sam sve na dobrobit stranke, radim to i danas".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo