umjetnički performans / VIDEO Igor i Bojan jučer u podne su se počeli grliti na Cvjetnom trgu u Zagrebu, nije ih pokolebala ni kiša

Image
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Performans se na Cvjetnom trgu odvija u sklopu 20. Queer Zagreb Festivala

28.5.2022.
11:57
Zoe Sarlija/PIXSELL
VOYO logo

Jučer su se u podne na zagrebačkom Cvjetnom trgu pulski umjetnik Igor Zenzerović i glumac poznat po Netflixovom filmu 'A Weekend Away', Bojan Ban zagrlili. Zagrljaj će trajati 24 sata. U tom razdoblju neće jesti, piti niti odlaziti na WC. Neće se ni na jedan trenutak razdvojiti: čitav dan i noć ostat će zagrljeni na Cvjetnom trgu.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/6d9d49f0-de6b-11ec-934a-f616525d9a97/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/480x480-2545dff6-2baa-11ec-9b3f-3a925a8303a3.jpeg

Promatrao ih je popriličan broj okupljenih prolaznika. Prije samog performansa, umjetnici su imali i pripreme poput meditacije i posta. Njih su se dvojica kroz razgovor morali i upoznati. Naime, prije ovog performansa - nazvanog "Studija jednog zagrljaja" - oni se nisu poznavali. Performans se na Cvjetnom trgu odvija u sklopu 20. Queer Zagreb Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igoru Zenzeroviću, ovo nije prvi takav performans. On je i Beogradu izveo rad u kojemu se s performericom Natašom Milojević također grlio 24 sata, što je izazvalo popriličan interes.

"Ideja za 'Studiju' je zapravo rezultat umjetničkog istraživanja distance kao društvene i kulturne činjenice. Mislim da danas imamo potpuno drugačiji uređen režim distance, ne gledamo na nju više kao pobunu ili taktiku potlačenih, već je to regulirana i instrumentalizirana biopolitička strategija," rekao je umjetnik za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja slijepa vjera u ovaj rad glavni je generator moje snage. Vježbe uzemljenja, meditacija i post su dakako bitni alati performeru prilikom izvedbe. Moj fanatizam me može gurati do jedne granice, no ako tijelo ne pripremim na pravilan način, sama izvedba može biti dovedena u pitanje".

Zenzerović je, inače, studirao književnost, antropologiju, kulturalne studije, a danas izvodi performanse i bavi se glazbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo