zbogom maskama / VIDEO Capak: 'Izolacija obvezna za pacijente u bolnicama i domovima za starije. Cjepivo? To je bilo veliko razočarenje'

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, objasnio je da će se nastaviti s cijepljenjem, sekvencionirati viruse, boriti se s infodemijom i držati se klasičnih epidemioloških mjera, ali da više neće vrijediti odluke Stožera, odnosno odluka o obaveznom nošenju maski u zdravstvenom sustavu

11.5.2023.
14:37
Davorin Višnjić/Pixsell
VOYO logo

Nakon sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima. Kazao je da uskoro slijede nove preporuke koje ukazuju da je virus još oko nas i da moramo biti oprezni.
" Moguće je očekivati nove mutacije virusa, ali one bi trebale uzrokovati veću zaraznost, ali manju virulentnost virusa. Sve se mjere danas dokidaju, a one okolnosti koje se odnose na testiranje i karantenu, objasnit će kolega Capak", rekao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, kazao je da će se nastaviti s cijepljenjem, sekvencionirati viruse, boriti se s infodemijom i držati se klasičnih epidemioloških mjera, ali da više neće vrijediti odluke Stožera, odnosno odluka o obaveznom nošenju maski u zdravstvenom sustavu.
"Sad će to biti u formi preporuke i dogovorit ćemo se što ćemo dalje ako se situacija promijeni", rekao je Capak.Također, istaknuo je, više neće biti ni obavezne izolacije niti je nošenje maski obavezno, ali se i dalje preporučuje u zdravstvenom i socijalnom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
15 MOMENATA U 3 GODINE /

Što je obilježilo pandemiju? Capak na cjepivu, HDZ slavi nakon izbora, mladi su ispred HNK, a Marić osvojio društvene mreže

Image
15 MOMENATA U 3 GODINE /

Što je obilježilo pandemiju? Capak na cjepivu, HDZ slavi nakon izbora, mladi su ispred HNK, a Marić osvojio društvene mreže

" Mjere opreza su potrebne i dalje. Izolacija je obavezna za one kojima je dijagnosticiran Covid, a leže u bolnicama ili u domovima za starije. Preprouča se izoilacija i onima koji rade u zdravstvenim ustanovama i ustanovima socijale. Za sve druge se preporuča da nose masku. Mogu biti u izolaciji, a ako ne budu, onda se preporuča da nose masku", naglasio je Capak te dodao kako mora priznati da su se tijekom pandemije dogodile greške.

"U početku nismo znali što nas čeka, nismo poznavali virus, bio je potpuno novi virus i nismo znali ništa o njemu. u mnogo stvari nas je iznenadio. Mi smo sukladno onom znanju kojeg smo imali i u konzulaticijama s kolegama iz čitavog svijeta donosili epidemiološke mjere kako su donosili i drugi. To su bile klasične epidemiološke mjere jer nije bilo lijekova, nismo imali cjepivo. Nadali smo se kad dođe cjepivo da će biti bolje nego što je bilo ovo. Nažalost, to je bilo veliko razočaranje iz razloga što smo očekivali da će zaštitnost ipak biti nešto veća. Na kraju se pokazalo da ne štiti toliko od infekcije, ali ipak štiti od težih oblika bolesti. Spasilo je cjepivo sigurno mnoge živote, ali razočarenje je bilo. Osim toga, na početku nismo znali koliko dugo će trajati imunitet. Danas znamo da ako se osoba cijepi i preboli, da je to najbolji imunitet" objasnio je ravnatelj HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo