poruka ministra / VIDEO Božinović otkrio sve detalje o 'covid-putovnicama': 'Mogu se dobiti i nakon jedne doze cjepiva!'

'Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ukoliko je proteklo 22 dana od tog cijepljenja također mogu dobiti tu potvrdu', rekao je Božinović

1.6.2021.
13:18
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, u Saboru je govorio o 'covid-putovnicama'.

Podsjetimo, od danas možete zatražiti izdavanje svoje EU digitalne COVID potvrde. Potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom. Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
lakše kretanje /

Od danas se u Hrvatskoj izdaju 'covid putovnice', a evo tko može do nje i na koji način

Image
lakše kretanje /

Od danas se u Hrvatskoj izdaju 'covid putovnice', a evo tko može do nje i na koji način

Ministar Božinović kazao je da su se Covid potvrde počele danas izdavati.

"Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ukoliko je proteklo 22 dana od tog cijepljenja također mogu dobiti tu potvrdu", rekao je Božinović i dodao da su uz Hrvatsku još spremne Njemačka, Italija i Danska za izdavanje tih potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku, rekao je Božinović, dodavši da je dosad izdano oko 15 tisuća potvrda.

Novinari su ministra Božinovića pitali gdje se može putovati s 'covid-putovnicom'. Božinović je rekao da je Hrvatska prva koja ih je implementirala na granične prijelaze pa nije siguran gdje će Hrvati s tom potvrdom moći putovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je važno da svi oni koji imaju tu potvrdu mogu doći k nama, jer smo turistička zemlja. Važno je da se smanji zadržavanje na granicama. Cijeli sustav za cijelu Europsku uniju stupit će na snagu 1. srpnja. Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kad su u pitanju doze cjepiva, ali to je suvereno pravo svake države da odlučuje o kriterijima. Ja se nadam da će biti ista pravila, jer je to logično", rekao je Božinović.

Kazao je i da misli da Češka još rješava neka tehnička pitanja vezana uz njihovo izdavanje Covid-potvrda, dodavši da se digitalne potvrde izdaju samo za cjepiva odobrena u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali i gdje bi on htio putovati s obzirom da ima covid-putovnicu. Božinović je rekao:

"Na hrvatsko more jer i njega nisam vidio. Kad ste spomenuli potvrdu, vidite da je to riješeno na europskoj razini, da se ona može prelomiti tako da osoba koja kontrolira na granici dobije samo minimalan broj osobnih podataka. Kada dođete sutra negdje na neku državnu granicu" kazao je i objasnio da će se bar kod 'covid-putovnice' moći pokazati i na mobitelu, a papirnata varijanta je napravljena na razini EU tako da se može presavinuti i da se na granici može pokazati samo dio s bar kodom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam potvrdu da je netko u Hrvatsku već ušao s covid-potvrdama i nisam siguran u to jer je Hrvatska prva zemlja koja je to omogućila svojim građanima", kazao je Božinović. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo