PUNO JE TEMA / VIDEO Beroš: 'Razgovarali smo i o širenju covid-potvrda'; EK povjerenica: 'Poruka? Cijepljenje, cijepljenje, cijepljenje'

'Znanost je da se propituje, ali kad imate znanstveni kvorum... Moramo upozoriti da istupanje takvo preko društvenih mreža šteti', kaže Beroš

22.10.2021.
11:40
VOYO logo

U povodu sastanka povjerenice Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stelle Kyriakides s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, na cjepnom punktu Zagrebačkog velesajma održala se i konferencija za novinare.

Povod susreta je provedba Europskog plana borbe protiv raka i jačanje provedbe cijepljenja protiv covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Kyriakides i Beroša, govorila je i ravnateljica zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Na početku je šefica Nastavnog zavoda Andrija Štampar Sandra Šikić kazala nekoliko rečenica o cijepljenju na Velesajmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim izraziti nadu da smo pred pobjedom nad pandemijom", kazala je.

Image
novi rast /

Zabrinjavajući rast novozaraženih! U Hrvatskoj danas čak 3258 novih slučajeva, umrlo je 17 ljudi

Image
novi rast /

Zabrinjavajući rast novozaraženih! U Hrvatskoj danas čak 3258 novih slučajeva, umrlo je 17 ljudi

Onda je riječ uzeo ministar zdravstva Vili Beroš koji je javno zahvalio povjerenici jer je došla dati potporu u provođenju procesa cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša politička sudbina je slična. Ona je izabrana na svoju dužnost mjesec dana prije dolaska korone. Tu sudbinu dijelim i ja", rekao je Beroš.

Ministar je dodao da je sretan jer su sreli 13-godišnjeg Filipa koji se odlučio cijepiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je mlad, nije rizična skupina, ali mu je majka zdravstveni djelatnik, on puno putuje, odlučio se cijepiti", rekao je Beroš i pozvao sve da se cijepe, posebno starije od 65 godina.

Potom je riječ preuzela Stella Kyriakides koja je kazala da je tu da da podršku Hrvatskoj u procesu cijepljenja. Upozorila je da brojke u EU ponovo idu prema gore i poručila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijepite se, zaštitite sebe i drugi, pobrinimo se da se bolnice ne napune. Mi nismo u situaciji kao 2020., mi imamo četiri cjepiva, imamo ga dovoljno da cijepimo sve građane, moramo ići naprijed", rekla je i dodala:

"Ako mogu svoju poruku poslati u tri riječi, rekla bih: cijepljenje, cijepljenje, cijepljenje. To je jasna poruka, to je poruka znanosti. Slušajte znanost, ne samoprozvane stručnjake na društvenim mrežama", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je dodao da se govorilo jutros o mjerama ako brojke narastu.

"Razgovarali smo i o širenju covid-potvrda, ali o tome će reći struka", rekao je Beroš i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dotaknuli smo se školi, zadnjih dana bilježi se tamo viša incidencija. Imamo primjera da su negdje škole prešle na online nastavu, ali odluku treba biti brižno. Uživo nastava je najbolja", rekao je ministar.

Beroš je još jednom zahvalio povjerenici što je došla u Hrvatsku jako dobro pripremljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komentirali smo istupanje pojedinih znanstvenika, isto smo osudili. Znanost je da se propituje, ali kad imate znanstveni kvorum, to se radi preko glasnogovornika. Moramo upozoriti da istupanje takvo preko društvenih mreža šteti", rekao je Beroš i dodao da većina članova Savjeta konstruktivno sudjeluje i da ne namjeravaju napustiti Savjet.

"To bi bila loša poruka. Moramo se boriti za svoje ideje ukoliko u njih vjerujemo. Iznimno je važno slati jasnu poruku, to vlada čini. A oni članovi Savjeta koji to ne čine, neka se malo zapitaju", poručio je ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon posjeta punktu na ZV-u, predviđen je posjet Zavodu za hematologiju i onkologiju u Klinici za dječje bolesti gdje će obići Zavod i održati radni sastanak s ravnateljem Goranom Roićem.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo