VIDEO: / Bandić pjeva s nesvrstanom klapom

'Da se Isus rodi ove noći u Hrvatskoj, bio bi dužan deset tisuća eura', prispodobio je Vidošević dijeleći bakalar dok je iza njegovih leđa nicao Bandićev šator.

24.12.2009.
19:10
VOYO logo

Cvjetni trg je danas zamirisao na ribu i to zahvaljujući predsjedničkim izborima: Milan Bandić i Nadan Vidošević "ukrstili" su bakalare, s tim da se Vidošević povukao malo uoči dolaska zagrebačkog gradonačelnika. Pridružila mu se i supruga Ina, koju smo upitali je li bila bar malo ljubomorna za vrijeme ove kampanje, s obzirom da je Vidošević bio okružen pravim ljepoticama. Po mišljenju mnogih, upravo je njegov stožer "najzgodniji".

"Nisam, predugo smo zajedno da bih na to bila ljubomorna. Znam da njegovo srce pripada meni", kaže potencijalna prva dana. Njen muž je istovremeno upozoravao kako nam predstoji godina teža od dosadašnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se Isus rodi ove noći u Hrvatskoj, bio bi dužan deset tisuća eura", prispodobio je Vidošević. Evo zašto se ne slaže s tezom Vesne Pusić da nakon 14 godina u Hrvatskoj gospodarskoj komori "glumi Tarzana" i tvrdi da će napraviti kao predsjednik više nego na dosadašnjoj funkciji:

"Predsjednička funkcija je poput ovog lonca. Danas je u njemu bakalar, sutra može biti purica s mlincima, sve ovisi o tome kako ćete ga upotrijebiti. Prvom predsjedniku je poslužila za obranu Hrvatske, drugom za međunarodnu afirmacija, a trećem treba poslužiti za pomoć gospodarstvu", pričao je dijeleći bakalar i lekcije iz ekonomije dok je iza njegovih leđa nicao Bandićev šator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nahraniti mnoštvo s dvije-tri ribice

Čini se da je Vidošević poput mesije na kojeg se poziva, uspio ovladati zakonima fizike jer je na njegova dva štanda podijeljeno tisuću porcija bakalara više nego na Bandićevom.

Stožer Milana Bandića je, naime, postavio šator, stolove, suncobrane na kojima je posluživan bakalar i visoke stolove na kojima su građani jeli, tako da je cijeli taj kompleks izgledao kao tata Vidoševićevim štandovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve su to ljudi donirali. Evo ovdje ima 700 litara bakalara, to je ukupno 2000 porcija, ako je svaka koštala u proizvodnji 5 kuna onda je na bakalar potrošeno ukupno deset tisuća kuna", ispričao nam je Bandićev direktor kampanje Duško Ljuština. Povoljan bakalar.

Vidoševićev član stožera Drago Tomašić nije znao procijeniti koliko košta bakalar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Financiran je od raznoraznih sponzora i podijelili smo ukupno tri tisuće porcija", kazao nam je Tomašić.

A na plesnom podiju

Borba se odvijala i na "plesnom podiju". Vidošević je za glazbenu podlogu izabrao četveročlanu vokalnu skupinu Fis iz Remeta s kojima je zapjevao božićne pjesme. Ispod Bandićeva šatora zapjevala je klapa "Kampanel", a pojedini pjevači nisu bili zadovoljni što pjevaju za Bandića. Inače, ova je klapa prije dvije godine odbila angažman u HDZ-ovoj kampanji, a i ove su se godine planirali kloniti predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nastup ih je angažirala Koncertna direkcija preko koje su i prijašnjih godina nastupali na Trgu bana Jelačića po cijeni koja se može mjeriti sa nastupom na domjencima u tvrtkama, ali nikako s nastupom za političke stranke ili predsjedničke kandidate. A onda je sinoć došlo do male izmjene plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovoren je jedan posao, ali je ispalo da pjevamo Bandiću. Nismo mi protiv njega, ali poanta je u tome da nismo ni za koga. Rečeno nam je da ćemo pjevati u šatoru na Trgu, a onda su nas nazvali iz Direkcije i rekli da ćemo pjevati na Cvjetnom. Sinoć smo povezali dva i dva kada smo vidjeli da Bandić dijeli bakalar u to vrijeme na Cvjetnom. Došli smo to odraditi kao profesionalci jer nismo htjeli praviti probleme", kazao nam je Slaven Bolanča iz "Kampanela".

"Nemam komentara na to, čuli ste što ste čuli", kazao nam je glasnogovornik Bandićeva stožera Nedžad Haznadar, dodajući da osobno nikad nije čuo za klapu "Kampanel" do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je Koncertna direkcija gradska ustanova i kao takva pripada građanima Grada Zagreba, može se reći da je Bandić ovaj puta pokazao kako se njegova kampanja zna ukrstiti sa zagrebačkim proračunom. Na sličan način kako je klapa završila na Cvjetnom trgu umjesto na Jelačićevom, zalutao je i novac koji su od Koncertne direkcije primili "Kampaneli". Potrošen na Bandićevom skupu.

Za razliku od Haznadara koji nije upoznat s radom mladih glazbenika, prolaznici na Cvjetnom trgu sada malo bolje znaju kako zvuče, pogotovo nakon što im se na pozornici pridružio i sam Bandić, ali tek nakon što je otvorio čašćenje bakalarom kojeg su "po njegovom receptu" napravili kuhari iz Gastronomada uz pomoć kolega iz Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još malo soli i malo papra", odlučio je Bandić nakon što je s kuharskom kapom na glavi kušao tradicionalno jelo. "Soli i papra spavam da, prvo, manje jedete i, drugo, više cugate".

"Idemo delati!", kazao je i zagrabio prvu kutlaču bakalara pa ga stao dijeliti pristašama natiskanim pred stolom. "Hvala predsjedniče!", doviknuo je dobitnik prve Bandićeve porcije. Uslijedio je red glazbe. Bandić je pomalo iznenadio okupljene kada je svojim karakterističnim, pomalo promuklim glasom zapjevao "Radujte se narodi", a onda i "Tihu noć", "Croatio, iz duše te ljubim"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme i poslije ručka "Bog mu pomogao, ali ja ću ipak glasati za Bandića. On je marljiv i fin čovjek", kazao nam je jedan umirovljenik dok je ručao porciju iz sa štanda Nadana Vidoševića.

"Mo'š mislit' kako je on zaradio sve što ima", grintao je muškarac srednjih godina koji je osluškivao Vidoševićevo izlaganje o upotrebi predsjedničke funkcije u svrhu gospodarstva. Upitali smo ga zašto mu se ne obrati i ne pita ga što mu je na duši. "Ma što ću ja njemu govorit'. Zna on šta je napravio od Dalmacijacementa", odgovorio je. Nije jeo bakalar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No bio je tu i jedan student koji se predsjedničkom kandidatu požalio da usprkos peticama na faksu i dalje ima težak život, pa mu je Vidošević dao broj svoje glasnogovornice kako bi se mogli čuti nakon izbora. Pravo vrijeme za traženje usluge i iskazivanje naklonosti možebitnom budućem predsjedniku prepoznali su pojedinci koji su se tiskali oko Bandića. Dvojac koji mu je na Facebooku napravio najveću fan grupu presreo ga je u šatoru na Cvetnom trgu. Jedan je Bandića poljubio četiri, možda i pet puta pozirajući fotoobjektivima, dok mu je drugi na iPhoneu pokazivao rezultate njihovog internetskog lobija.

"Nada je samo s Nadanom, sve ostalo je beznađe", komentirao je još jedan umirovljenik, kod kojega smo provjeravali "pali" li bakalar kao mamac za glasače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S marketinškog stajališta mi je jako glupo ovo dijeljenje bakalara jer ne vidim zašto bi netko tko pojede tanjur ribe glasao za Bandića. Ne vidim vezu s izborima, kao ni u slučaju onog koncerta sinoć na trgu. Čak je i HDZ odustao od ovakvih oblika masovne zabave", misli o tome jedan istaknuti kulturni radnik koji je htio ostati anoniman.

"To je sad samo za izbore, a što će biti sutra kad prođu?", upitao je jedan zaposlenik Zagrebačkog holdinga, koji kaže da neće glasati za šefa skupštine svog poduzeća. "Makar su tu sirotinju nahranili", uzdahnuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo