'TUĐMAN NIKAD NIJE DO KRAJA PRIHVATIO TAJ PLAN' / Vesna Škare Ožbolt: 'Hrvatska je učinila što nijedna pobjednica u ratu nikad nije. Po tome smo jedinstveni'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'Hrvatska je jedina zemlja koja je imala snage kao pobjednica pružiti ruku onima koji su digli ruku i oružje na Hrvatsku. Ne znam nijednu državu koja je to napravila', kaže Vesna Škare Ožbolt

15.1.2023.
22:21
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska danas obilježava 25. godišnjicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Tim je povodopredsjednica nekadašnjeg Nacionalog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije, Vesna Škare Ožbolt za televiziju N1 rekla da je to do danas ostala najuspješnija misija UN-a.

"Apsolutno se vide rezultati 25 godina kasnije. Vukovar prije 25 godina i danas, to je jedna sasvim druga priča. Puno toga se napravilo. Na neki način, razvoj države možete gledati kroz Vukovar", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tuđman je uvijek nudio mirno rješenje'

Ondašnji predsjednik Franjo Tuđman, kaže ona, nudio je tada mirno rješenje, ali bio je spreman i na vojno.

"Tuđman je uvijek nudio mirno rješenje. Taj dio je bio integriran u Jugoslaviju. Puno teže i s velikim žrtvama bi bilo da smo išli vojno, ali bili smo spremni i na to. Tuđman je bio svjestan da će Oluja promijeniti odnose snaga i opću percepciju", ustvrdila je Škare Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se na to što na današnjoj proslavi obljetnice u Vukovaru nije bilo predstavnika Srba. Razlog njihova nedolaska je ukidanje prava na korištenje ćiriličnog pisma u Vukovaru. Škare Ožbolt smatra da su usprkos tomu trebai doći.

"Po meni, to nije razlog za nedolazak. Hrvatska je jedina zemlja koja je imala snage kao pobjednica pružiti ruku i dati im šansu da ostanu ukoliko žele. Pružila je ruku onima koji su digli ruku i oružje na Hrvatsku. Ne znam nijednu državu koja je to napravila. Pobjednici se uvijek pobjednički ponašaju, praktički su to bila etnička čišćenja. Hrvatska to nije napravila, Hrvatska je jedinstvena po tome. Pobijedili smo i pružili ruku. Mislim da se to premalo valorizira kod srpske nacionalne manjine", kazala je Škare Ožbolt za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MI ĆEMO UPALITI SVOJE SVIJEĆE' /

SDSS nezadovoljan jer se obilježavanje 25. obljetnice mirne reintegracije održava bez predstavnika Srba: 'Licemjerno je...'

Image
'MI ĆEMO UPALITI SVOJE SVIJEĆE' /

SDSS nezadovoljan jer se obilježavanje 25. obljetnice mirne reintegracije održava bez predstavnika Srba: 'Licemjerno je...'

'Tih dana nije bilo lako s Tuđmanom komunicirati'

"Najlakše je zapaliti šibicu i sve to pretvoriti u neke međuetničke sukobe. Najteže je normalizirati odnose. Nove generacije dolaze, valjda se neće ponašati kao stare. Treba graditi zajednički život na kojem svi imaju iste ciljeve”, dodala je.

Kazala je i da Tuđman nikada nije do kraja prihvatio plan Z4 (koji su izradile SAD, Rusija te Francuska i Njemačka u ime Europske unije) koji je bio temelj za pregovore za mirnu reintegraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ćemo iskreno, Tuđman ga nije nikad prihvatio. Bilo je to, recimo tako, taktiziranje tko će prvi odbiti. Vidio je po našim licima kad smo mu to nosili da je to nešto grozno. To je bila država u državi. Hoću reći da smo jako taktizirali, vodili računa o svemu. Nama se za svaku grešku cijepala dlaka. Da su Srbi to prihvatili bio bi to strašan problem., ali imali smo informacije da Milošević to neće prihvatiti. Tih dana nije bilo lako s Tuđmanom komunicirati, pogotovo mu nositi takav plan na stol", prisjetila se Škare Ožbolt.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo