Vesna Pusić odgovorila patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju

Na tradicionalnom prijemu Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića glavna tema bio je referendum o ćirilici, ali i tužbe Hrvatske i Srbije za genocid.

4.1.2014.
18:02
VOYO logo

Umjesto obnove sjećanja na ratove, Srbi u Hrvatskoj trebaju život u toleranciji i miru, poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Pozvao je Hrvatsku i Srbiju na povlačenje tužbi za genocid

"Vrijeme je da prestanemo manipulirati iskustvom zločina i genocida i zagađivati međudržavne i međuetničke odnose. U protivnom će se u 2014. spojiti svi naši ratovi 20. stoljeća. Umjesto toga, Hrvatska treba u prvom redu jedno - godinu za zaustavljanje vlastitog klizanja u ponor ekonomske, političke i demografske kataklizme", rekao je Pupovac. Kazao je i da je u protekloj godini pokrenuta kampanja demonizacije ćirilice, te je pozvao sve one čija se riječ sluša da pozovu na prekid kampanje za referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvali Crkvu da se izjasni protiv referenduma o ćirilici

"Vjerujemo da do referenduma neće doći i s tom vjerom smo danas poslali poruke i pozvali još sve one koji mogu utjecati da do tog referenduma ne dođe. Bez obzira radi li se o političkim strankama ili se radi o nepolitičkim institucijama, o Crkvi, jer mislimo da se njihov glas poštuje i da se čuje. On može i treba biti presudan da do referenduma ne dođe, ne samo Ustavni sud", rekao je Pupovac.

A poruke u smjeru tolerancije i prihvaćanja različitosti upućivali su redom uzvanici prijema. "Naša je briga kao ljudi, kao građana ove zemlje, kao političara da naše društvo učinimo privlačnim i slobodnim društvom za svakog našeg građanina, pa time slobodnim i za nacionalne manjine, time slobodnim i za ćirilicu", kazao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruku je uputio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. "Određene skupine jesu spremne narušiti upravo to što gradimo, a to je život. Vjerujem da je svakom od vas stalo da živite, a ne da budete u suživotu s drugom zajednicom", izjavio je Ostojić.

'Ovo zaista nije trenutak za tu vrstu politizacije'

Obnova nacionalizma događala se u svim zemljama članicama nakon ulaska u Europsku uniju, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. No, Hrvatska je drugačija po tome što na tim pozicijama ne stoji Vlada nego se principijelno zalaže za civiliziranu državu. U tom je tonu odgovorila i na izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineju da je progon ćirilice paravan za novi progon Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo zaista nije trenutak za tu vrstu politizacije, ali ako postoji ijedna vlada u jugoistočnoj Europi koja dosljedno i bez odmaka provodi pozitivnu manjinsku politiku, to je hrvatska Vlada", izjavila je Pusić.

Komentirajući Pupovčev prijedlog za povlačenje tužbe za genocid Pusić je ponovila kako je uvjet rješavanje pitanja nestalih. "Nestali su stvarno ljudsko pitanje i ako je srpska strana spremna osigurati podatke, mi smo spremni razgovarati o povlačenju tužbe", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijemu su dodijeljene nagrade SNV-a za razvoj srpskih institucija, unaprijeđenje hrvatsko-srpskih odnosa, za humanizam i antifašizam. Ove godine na prijemu nisu bili predsjednik Ivo Josipović ni premijer Zoran Milanović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo