Vesna Pešić: Bila bi velika sramota smeniti Đilasa

„Potrebne su nam moderne ličnosti, a ne sto političkih stranaka. Potrebne su nam moderne institucije, a ne stari politički sistem“

12.9.2013.
14:05
VOYO logo

Opozicija u Srbiji mora da ojača i konačno postane prava alternativa vlasti, jer je predugo rasparčana i raspolućena, kaže za "Nedeljnik" Vesna Pešić, a prenosi "B92".

- Zato je dobra ideja da Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija naprave neki savez, koji bi bio zamajac novog opozicionog okupljanja -, konstatovala je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Lider tog okupljanja mora da bude DS kao najjača opoziciona stranka. U taj opozicioni blok trebalo bi pozvati i Novu stranku Zorana Živkovića. I novu partiju Dušana Petrovića. Zapravo, trebalo bi da se ujedine sve stranke koje su izašle iz Demokratske stranke. Bilo bi to novo ujedinjenje Demokratske stranke -, ocenila je Vesna Pešić, sociološkinja, naglasivši da sve to treba uraditi "bez Tadića".

- Protiv sam bilo kakve reciklaže političara, jer mora da se ide napred s novim ljudima, a Boris je bio osam godina predsednik države. U Americi i demokrate i republikanci uvek izlaze s novim imenima, u Francuskoj socijalisti... Potrebne su nam moderne ličnosti, a ne sto političkih stranaka. Potrebne su nam moderne institucije, a ne stari politički sistem. -

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Pešić je za Nedeljnik rekla i da je Ivan Tasovac dobra kombinacija imajući u vidu dosadašnje kritike ljudi iz kulture, a Lazar Krstić pristojan dečko, koji deluje inteligentno i da ima program, ali je i konstatovala da je priča o rekonstrukciji vlade izgubila smisao pošto će izbori biti verovatno iduće godine.

Što se tiče promene vlasti u Beogradu Vesna Pešić kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Bila bi to velika sramota da se Đilas smeni nekim prekomponovanjem snaga. Ne bi to bilo ni fer posle Đilasove ubedljive pobede da se ispod žita ubija taj mali demokratski mentalitet koji je stigao u Srbiju. Ne može se lokalna vlast upodobljavati s republičkom vlašću u celoj Srbiji. Zamislite da su u Americi u svih 50 država na vlasti demokrate samo zato što je Obama predsednik SAD. To bi bilo rešenje iz srednjeg veka. Ali, ako su SNS i SPS već toliko protiv Đilasa, neka se onda ide na nove izbore u Beogradu -.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo