CEH OBNOVE / 'Verdijeva' terasa pala, ministarstvo se oglasilo: 'Nismo dužni obeštetiti ih'

Image
Foto: Danas.hr

Zbog obnove povijesne zgrade u središtu Zagreba izmaknuli su terase ugostiteljskih objekata i tako će ostati do 2025. Vlasnik kultnog kafića kaže da će vjerojatno zbog toga propasti

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Dajte joj 100 metara ulice i u njoj će naći heroja ili skandal. Novinarstvo joj je strast, ne posao

7.3.2024.
16:04
Danas.hr
VOYO logo

Nakon što smo objavili priču o kultnom kafiću "Verdi" koji je u srijedu morao maknuti svoju terasu sa 60 stolova u Gundulićevoj ulici u središtu Zagreba i to kako bi susjedna zgrada proširila svoje gradilište zbog obnove nakon potresa, a time moguće krenulo u trajno zatvaranje nakon 30-ak godina rada, oglasilo se i Ministarstvo prostornog, graditeljstva i državne imovine koje je dalo detalje ove priče.

Podsjetimo, u ugostiteljski objekt nalazi se u Gundulićevoj ulici broj 4, dok se sjeverno od njih obnavlja zgrada na kućnom broju 2 i koja se nalazi na samom uglu Gundulićeve i Ilice, u strogom centru grada i koja je upravo u postupku cjelovite obnove. Izvođač radova ING-GRAD tražio je od Grada Zagreba da se makne terasa kafića "Verdi" i još jednog ugostiteljskog objekta kako bi proširili gradilište. Time, naveo je za Danas.hr Ivan Glavaš, vlasnik kafića, 'ubijaju' njihov posao te su nam rekli kako je izvjesno da će morati i trajno zatvoriti, a da pritom nisu dobili nikakvo obeštećenje. Ako je suditi prema najavama ING-GRAD-a, bez terase "Verdi" i susjedni ugostiteljski objekt ostaju skoro do kraja 2025. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada iz Ministarstva graditeljstva, koji je investitor obnove zgrade Hrvatsko-slavonske zemaljske centralne štedionice, odgovaraju da je zgrada u državnom vlasništvu te da je ukupna vrijednost obnove 41,9 milijuna eura.

Image
'Ovo je katastrofa' /

Terasa kultnog 'Verdija' šutke pala: 'Bit ćemo kao u Gazi, samo fali da nas granatiraju'

Image
'Ovo je katastrofa' /

Terasa kultnog 'Verdija' šutke pala: 'Bit ćemo kao u Gazi, samo fali da nas granatiraju'

"Za obnovu su osigurana sredstva europskih fondova - Fonda solidarnosti Europske unije te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske. Zgrada je pojedinačno kulturno dobro neto površine 7788 četvorna metra. Po provedenom postupku javne nabave za izvoditelja radova izabrana je tvrtka ING GRAD d.o.o iz Zagreba. Samo izvođenje radova obuhvaća konstrukcijsku obnovu te cjelovitu obnovu - energetsku obnovu, uređenje, opremanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdili su da se predviđa da će obnova trajati do studenog 2025. godine, a onda iznose i razlog zašto su "Verdi" i susjedni ugostiteljski objekt ostali bez svojih terasa.

Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

Izvođač radova tražio je da se proširi prostor gradilišta i na mjestu terase kafića oslobodi prostor za potrebe obnove susjedne zgrade koja je na uglu Gundulićeve i Ilice

"U skladu sa važećom zakonskom regulativom koja regulira područje gradnje, izvođač radova obvezan je izvršiti organizaciju gradilišta na siguran način te zatražiti zauzimanje javne površine od nadležne jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Zagreba, što je i učinjeno. Zbog specifičnosti same lokacije koja se nalazi na križanju jednih od najprometnijih ulica, te činjenice da zgrada nema adekvatno dvorište u kojem bi se mogao organizirati dio gradilišta, a s obzirom na to da je riječ o iznimno velikoj građevini i da sa strane od Ilice 25 i 27 nije moguće postaviti gradilišne kontejnere i mehanizaciju zbog prolaska tramvaja, izvođač radova mogao je organizirati gradilište samo sa strane Gundulićeve. Zato je izvođač radova zatražio od Grada Zagreba zauzimanje dodatnog dijela prometne ulice ispred Gundulićeve 4", pojašnjavaju u ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da je u nadležnosti Grada Zagreba davanje u zakup i korištenje javne površine za postavljanje terasa te da država i ministarstvo nemaju obavezu obeštetiti zakupce ako se nekome smanji terasa.

"Republika Hrvatska, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nije u obvezi obeštetiti zakupca ukoliko se istome smanji površina terase budući da Grad Zagreb izdaje rješenja za korištenje površine javne namjene za postavljanje otvorene terase i utvrđuje naknadu za korištenje. Napominjemo i kako je izvođač na vrijeme obavijestio ugostitelje i ovo Ministarstvo o navedenoj problematici te su predstavnici Ministarstva održali sastanke s Gradom Zagrebom zbog zauzimanja javne površine i problematike uklanjanja terasa na kojima su bili prisutni i ugostitelji", navode u svom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

'Verdi' je postao kultno okupljalište Zagrepčana koje radi još od vremena Jugoslavije

Podsjetimo, i vlasnik kafića "Verdi" Glavaš ogorčen je jer je Grad Zagreb jednostrano raskinuo s njim ugovor o zakupu terase te nitko nije ponudio kompenzaciju za posao koji će s terasom izgubiti. Naveo je da se uskoro i s južne strane njegova kafića kreće u cjelovitu obnovu još jedne zgrade pa će ostati u "sendviču" dva gradilišta, da će ogradom zatvoriti pogled prema kafiću i da to za ovaj kultni kafić znači samo jedno - vjerojatno trajno zatvaranje.

POGLEDAJTE VIDEO Hororac u Vlaškoj: Vrebaju iz napuštene vojne bolnice, nasrću i provaljuju: 'Bojimo se, dogodit će se nož, silovanje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo