NIJE ZAVRŠIO U LONCU /

Vepar Špiro platio je glavom: Nije ga spasila ni zlatna kljova, a za sve je kriva afrička svinjska kuga

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Na Marjanu više nema vepra Špira

11.1.2019.
12:26
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon gotovo dvije godine lovci tvrtke Lovtur, ovlaštene da brine o divljim životinjama na području Park šume Marjan, morali su ga ukloniti. Šprio je ubijen u utorak, 8. siječnja.

Nije im bilo lako jer ispostavilo se da je Špiro pametna životinja, koja je imala i zlatnu kljovu i bila bi odlična životinja za rasplod. Međutim, nakon što je donesen naputak o uklanjanju svih divljih svinja sa zaštićenih područja zbog pojave afričke svinjske kuge, nije postojala nikakva druga mogućnost osim da Špiro plati glavom, piše Splitski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od 20. prosinca naputak je resornog ministarstva da se divlje svinje sa zaštićenih područja ne smiju hvaliti ni premještati te nismo imali nikakve druge mogućnosti nego izvršiti odstrel. Nije ga bilo lako naći, radi se o pametnoj životinji koja je od 24.12 izbjegavala sve naše zamke. Mi ga pratimo još od 10. listopada i imamo ga pod kontrolom, dolazio je na hranilice, a da smo ga smjeli uhvatiti to bi bilo odlično. Bio bi dobar u našim lovištima jer se radi o izuzetno jakom vepru sa zlatnom kljovom pa bi s njim imali dobru genetiku lovne divljači”, kazao je Mladen Balić, predsjednik županijskog Lovačkog saveza.

Nakon što je Špiro ubijen, uzeti su uzorci mesa, nalazi su bili uredni pa se njegovo tijelo neškodljivo uklonilo. “Nije završio u loncu, već je zakopan u rupi koja je dezinficirana tako da smo napravili sve kako bismo ga uklonili na pristojan način i radi građana koji su ga poštivali”, poručio je Balić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo