nema specifičnih simptoma /

Veliko Covid istraživanje Veterine prošlo je 2000 pasa: Vlasnik može zaraziti psa, ali on njega - ne

S tim su na Veterini počeli prvi u svijetu, samo dan nakon pojave zaraze u Hrvatskoj

12.2.2021.
8:30
VOYO logo

Trogodišnja mješanka Arla nekada i sada. Od veselog i razigranog psa do tužnog i bolesnog. Posljednja dva mjeseca u njezinom zdravstvenom kartonu su temperatura, povraćanje, proljev, slabost, drhtavica. Sve ono što ide uz Covid-19 kojeg su imali njezin vlasnici u 11. mjesecu.

"Nekoliko tjedana nakon koronavirusa naš pas je dobio određene simptome kao što su bolovi u mišićima, povraćenje i proljev. Bili smo kod nekoliko veterinara i još nismo ustanovili o čemu je riječ", kazao je vlasnik psa David

Arla je jedna od dvije tisuće pasa uključenih u istraživanje Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Testiraju pse i mačke na koronu kako bi otkrili kakve posljedice virus ima na životinje. S tim su počeli prvi u svijetu, samo dan nakon pojave zaraze u Hrvatskoj. Pozitivan je svaki četvrti pas čiji je vlasnik imao Covid.

"Životinje se testiraju slično kao i ljudi. Dakle, uzimaju se brisevi i radi se PCR pretraga, to je za životinje od vlasnika koji su nedavno izašli iz samoizolacije. A za one koji su već prije nekoliko mjeseci bili zaraženi, njima se radi serološko. Dakle, princip je isti kao kod ljudi", rekao je Vladimir Stevanović iz Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veteroinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Neovisno o simptomima /

U budućnosti ćemo morati cijepiti mačke i pse protiv Covida-19? 'Rizik nije prevelik, ali postoji...'

Image
Neovisno o simptomima /

U budućnosti ćemo morati cijepiti mačke i pse protiv Covida-19? 'Rizik nije prevelik, ali postoji...'

Dakle, dokazali su da životinje mogu biti pozitivne, odnosno vlasnik ih može zaraziti. Ali psi ne mogu zaraziti vlasnika jer izlučuju virus u maloj količini, nedovoljnoj za prijenos zaraze. Još uvijek se ne zna hoće li i kakve će to dugoročne posljedice imati za zdravlje kućnih ljubimaca. Specifičnih simptoma kod životinja nema.

"Zanimljivo je da smo otkrili da veliki broj životinja pati od konjuktivitisa ii dokazali smo da životinje veći dio njih nakon što vlasnik preboli koronu imaju konjuktivitis. Sada još moramo dokazati direktnu povezanost s infekcijom", pojasnio je Stevanović. 

Na fakultetu sumnjaju da je jedna od tih pasa i Frida koja dolazi iz kućanstva koje je bilo Covid pozitivno.

"Nije bilo nikakvih simptoma, bile su svih 10 dana karantene okej i sad ćemo vidjeti kakvi će biti nalazi", kazala je vlasnica pasa Kim Korpes. 

Koronu u Americi imaju dvojica tigrova, jedan ima suhi kašalj, a drugi je bez simptoma. Zaraženo je i osam gorila u San Diegu. Prošlog mjeseca pozitivna su bila četiri lava u zoološkom vrtu u Barceloni. Danci su lani ubili 17 milijuna kuna tj. nerčeva jer su sumnjali da su zarazili 12 ljudi. A poslije se pokazalo da je pokolj bio neopravdan.

Hrvatski psi, mačke i tvorovi vas neće zaraziti, ali vi pazite da ne zarazite njih. Arla će sutra dobiti rezultate.

"Kod tog psa je potvrđena klinička slika koja je slična sindromu koji se javlja djeca i trenutno su u postupku pretrage da bi dokazali da je ovako nešto mogue i kod životinja dakle, kao i kod djece koja su preboljela Covid", rekao je Stevanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Veterinarskog fakulteta mole sve koji su imali koronu, a imaju psa, mačku ili tvora da na njihovim stranicama ispune obrazac i uključe se u istraživanje kako bi što prije otkrili ima li korona dugoročne posljedice na kućne ljubimce i treba li njih izolirati od vlasnika koji je pozitivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo