VELIKI GAZDA NE UŽIVA POVJERENJE: / Sberbanka zaobišla Agrokor i desetke milijuna isplatila direktno dobavljačima

Image

Sberbank i Agrokor dogovorili su novi kredit u iznosu od 300 milijuna eura, spekulira se u financijskim krugovima. Sberbanka nije htjela potvrditi, ali niti demantirati tu informaciju.

17.3.2017.
10:04
VOYO logo

Kako se neslužbeno doznaje, Agrokor je sa Sberbankom još sredinom veljače uspio postići dogovor o novom kreditu, a činjenica je da je novi kredit odobren sredinom tog mjeseca. Novac se ne isplaćuje odjednom, već u nekoliko tranši, onda kada Agrokoru zatreba.

Prethodni dogovor s Rusima

Kako bi dobio prvih 60 milijuna eura za vraćanje dijela duga dobavljačima, Agrokor je s Rusima prethodno morao dogovoriti koji su dobavljači prvi na listi za vraćanje duga. Dogovor je postignut potkraj veljače te je potom Sberbanka isplatila dogovorenu svotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sberbank očigledno ne vjeruje velikom gazdi Todoriću, pa novac nije isplaćen direktno Todoriću, već dijelu dobavljača Konzuma kojima je Todorić najviše dužan.

Prvi dio svote nije ni blizu dovoljan da Agrokor smiri nervozu zbog situacije u kojoj se našao. Kasnovečernji sastanak koji je Hrvatsku digao na noge stigao je nakon toga. Kako piše N1, navodno se u jednom trenutku razmatrala i opcija da Agrokor podigne novi kredit kod HBOR-a, koji bi u tom slučaju osigurao značajan kredit koji bi pomogao Agrokoru. Od toga se ipak navodno odustalo, a to su potvrdile i izjave Vlade koja se izjasnila - država neće spašavati Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi žele u Upravu Agrokora

Agrokor je potom od Sberbanke zatražio i drugu tranšu dogovorenog kredita u iznosu od 40 milijuna eura. Sberbanka je jučer isplatila nešto više od 20 milijuna eura, ponovno direktno dobaljvačima.

Već se neko vrijeme govori kako Rusi žele ući u Upravu Agrokora, a to potvrđuje i činjenica da su i oni također bili na kasnonoćnim sastancima u Banskim dvorima. Rusima je cilj zauzeti ključne pozicije u Upravi, kako bi bili sigurni da će uspjeti naplatiti svoja potraživanja pa makar to značilo i prodaju ključnih tvrtki unutar Agrokora, doznaje N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo