SVAKA ČAST /

Velikani hrvatskog sporta donirali novac za palčiće: 'Mi roditelji znamo da ne postoji nedostižan cilj'

Potres je palčićima razorio bolnički dom, ali nije duh onima koji ga ponovno grade i za ove i za buduće palčiće

20.4.2020.
21:54
VOYO logo

Svako deseto novorođenče u svijetu rodi se prije vremena. Zbog njihove male težine i sićušnosti prozvani su - palčićima. Sjećamo se kako je u razornom potresu u Zagrebu nastradala Petrova bolnica, razrušen je bio i Odjel neonatologije.

Uz vojsku i volontere, i stotinjak navijača Dinama pomagalo je majkama, bebama i zdravstvenim djelatnicima u tim kriznim trenucima. Ovaj put pokrenuli su veliku humanitarnuakciju u koju su uključili i velikane hrvatskog sporta. Među prvima s više od 600.000 kuna Petrovoj je pomogla i udruga 'RTL pomaže djeci'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizori otprije gotovo mjesec dana nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Potres u Zagrebu istjerao je ujutro na hladne ulice trudnice i rodilje s bebama u Petrovoj. Ubrzo su im u pomoć stigli Bad Blue Boysi. Selili su dio rodilišta u KB Dubravu, ali i inkubatore za održavanje života najslabijih beba - palčića.

"Nažalost, neki od tih uređaja su uništeni, trebala bi se nabaviti nova oprema ili popraviti postojeća. Ljudi iz udruge su pokrenuli hvalevrijednu akciju izračunili su koliko bi im trebalo sredstava da se vrate palčići u Petrovu", kaže Juraj Čošić, predsjednik udruge ''Dinamo to smo mi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A potrebna su im četiri milijuna kuna za nabavu opreme za Odjel neonatologije. Četvrtinu je Klub roditelja nedonoščadi sam uspio prikupiti. Problem je što su ostali bez 40 posto uređaja.

"Oko šest naprednih inkubatora, šest intenzivnih inkubatora, pet invazivnih respiratora, pet neinvazivnih, monitori, dva reanimacijskastolića. Iako četiri milijuna nije mala cifra, nije nedostižna, a mi roditelji palčića znamo da ne postoji nedostižan cilj", tvrdi Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi ''Palčići''.

Kako bi ga ispunili, udruga ''Dinamo to smo mi'', odlučila je prikupiti sredstva uz pomoć ''ponosa Hrvatske'' - sportaša. S njima idući tjedan pokreću humanitarnu online tombolu. U bubnju se već nalazi velik broj dresova i rekvizita, među njima i oni svjetskog prvaka u gimnastici. Riječ je o braći Sinković, Tinu Srbiću i Marku Pjaci...

Potres je palčićima srušio dom, ali nije duh onima koji ga ponovno grade za njihovu budućnost unutar bolnice, a onda i izvan nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo