VELIKO POGORŠANJE / Upaljen meteoalarm za većinu Hrvatske! Prijete bujične poplave, a mogao bi pasti i snijeg

Stiglo nam je pogoršanje vremena koje je najprije probleme stvorilo na sjevernom Jadranu, a zahvatilo je i Dalmaciju. Glavnina obilnih oborina i neverina na jugu očekuje se kroz jutro i prijepodne kad će biti izraženih grmljavinskim pljuskova te su moguće bujične i urbane poplave

11.3.2024.
8:28
VOYO logo

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upalio je narančasti meteoalarm za Kninsku, Splitsku i Dubrovačku regiju te regije Srednju i Južnu Dalmaciju. Očekuje se opasno vrijeme s lokalno obilnijom kišom, a moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže.

DHMZ upozorava da je moguć i prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže i opskrbe vodom. Posebno bi oprezni trebali biti vozači zbog smanjenje vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolnicima. Sjeverna Dalmacija, Gospićka, Karlovačka i Zagrebačka regija su u žutom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gorju moguć snijeg

Kako je ranije najavio RTL-ov meteorolog Sven Vorkapić, stiglo nam je pogoršanje vremena koje je najprije probleme stvorilo na sjevernom Jadranu, a zahvatilo je i Dalmaciju.

Glavnina obilnih oborina i neverina na jugu očekuje se kroz jutro i prijepodne kad će biti izraženih grmljavinskim pljuskova te su moguće bujične i urbane poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u ostatku zemlje će biti oblačno i kišovito, u Lici ponegdje uz obilnu kišu, a u najvišem gorju i malo susnježice i snijega.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, zbog jakih se pljuskova ponegdje zadržava veća količina vode na kolniku, a otežano se zbog vode na kolniku vozi na Jadranskoj magistrali (DC8) u Zadru, Turnju, Biogradu i Sukošanu, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski autoklub (HAK). Ponegdje ima i magle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvorene su brza cesta Solin-Klis (DC1) - obilazak je starom kliškom cestom (ŽC6253); dionica Jadranske magistrale (DC8) na mostu Ston između čvorova Prapratno i Doli (poluotok Pelješac). Obilazak za ostala vozila je preko Stona (DC414).

Image
TRAJAT ĆE NEKOLIKO DANA /

'Razglednica' iz Sahare: Uskoro nam stižu 'prljava kiša' i niža kvaliteta zraka

Image
TRAJAT ĆE NEKOLIKO DANA /

'Razglednica' iz Sahare: Uskoro nam stižu 'prljava kiša' i niža kvaliteta zraka

Problemi u prometu

Na državnoj cesti Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić (DC1) te između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo (DC217) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupina vozila).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećana je gustoća prometa: na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova Popovec i Zagreb istok u smjeru Zagreba; na Jadranskoj magistrali na prilazima Splitu te kod Šibenskog mosta.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitsko okružje: u prekidu su katamaranska linija Ubli - Vela Luka - Hvar - Split; katamaranska linija Jelsa - Bol - Split; trajektna linija Sumartin - Makarska: trajektna linija Sućuraj - Drvenik.

Dubrovačko okružje: u prekidu su brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ; trajektna linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ u prekidu od 6,30 sati; trajektna linija Ploče-Trpanj uspostavit će se u 10,30 sati s polaskom iz Ploča; trajektna linija Prapratno-Sobra u prekidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Postupno smirivanje i razvedravanje na sjevernom Jadranu može se očekivati prema srediti dana. Poslijepodne će u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj biti pretežno oblačno uz kišu, u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno uz povremenu kišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo