hrvatsku trese afera / Velika pljačka Ine: Ministar Filipović sastaje se s Upravom tvrtke, svi uhićeni ostaju u pritvoru

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Odvjetnik Anto Nobilo rekao je za RTL kako cijela afera pokazuje na slabost sustava kontrole u INA-i

29.8.2022.
8:09
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsku trese jedna od najvećih afera pljačke javnog novca, a u središtu je naftna kompanija INA koja je oštećena, sumnja USKOK, za oko milijardu kuna. Novac je odlazio čak dvije godine, a sve je otkriveno slučajno, zbog milijuna kuna na računu jednog "običnog" umirovljenika.

U akciji USKOK-a u subotu privedeno je pet osoba među kojima su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, kojem je Porezna otkrila na računu gotovo pola milijarde kuna te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji sumnjaju da je uz Škugore koji su izvukli najviše, Husić profitirao za više od 90 milijuna kuna, a Šurjak za gotovo 69 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još više od 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti. Sve je otkriveno sasvim slučajno, ne zbog nadzora u kompaniji već je Porezna uočila stotine milijuna kuna na računu umirovljenika nakon čega se u uključio Ured za sprječavanje pranja novca.

Svima uhićenima je u nedjelju određen i istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tek danas ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao je veliki sastanak s upravom INA-e i očitovanje o cijelom slučaju. No, izjavu će dati prije sastanka koji počinje u 9 sati, a pratiti je možete na našem portalu. Filipović je, osim toga, bio i član NO-a INA-e, a zanimljivo je kako je sustavu kontrole sve promaknulo.

Slučaj će u 11 sati komentirati u Ministarstvu financija i resorni ministar Marko Primorac uz šefa Ureda za sprječavanje pranja novca Antu Biluša i ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutlešu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovoj velikoj aferi danas će se očitovati i SDP te Most.

"Za Plenkovića čiji su kadrovi izveli ovu pljačku kolosalnih razmjera imam samo jednu poruku: GUKNI GOLUBE!", napisao je Grmoja na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesionalno i amaterski

Odvjetnik Ante Nobilo komentirao je sinoć slučaj za RTL Danas. Poručio je da je nakon Agrokora ovo najveći kazneni postupak u smislu novčanog iznosa koji je otuđen.

Poručio je kako je operacija bila vrlo sofisticirana te da se vidjelo da netko poznaje kretanja na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je odrađeno profesionalno. Pranje novca je odrađeno amaterski. Ne možete nekoga tko ima redovnu penziju u Hrvatskoj odjednom zatrpati s toliko novca. Mora doći kontrola. Pravo je čudo, ako je to trajalo dvije godine što ranije nije došla nikakva kontrola. To pokazuje slabost sustava", rekao je.

Nobilo smatra kako su zakazali i kontrolni organi u Ini koji moraju imati reviziju, kao i da su nadzorni odbor i ostali organi i financijske institucije morale primijetiti takav pojačan tijek novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O FINANCIJSKI NAJVEĆOJ AFERI /

Anto Nobilo o aferi INA: 'Operacija je bila vrlo sofisticirana, a pranje novca je odrađeno amaterski'

Image
O FINANCIJSKI NAJVEĆOJ AFERI /

Anto Nobilo o aferi INA: 'Operacija je bila vrlo sofisticirana, a pranje novca je odrađeno amaterski'

Sinoć se na Twitteru oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Ovo novo pljačkanje INA-e zahtijevalo bi izvanredne reakcije političara, makar oporbenih. Izvanredna sjednica Sabora, možda. Al’ oni polako i lijeno. Lito je još, mala", napisala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo