VELIKA HUMANITARNA AKCIJA: / Djeci s invaliditetom i teškoćama u razvoju potrebna je nova oprema kako bi se mogla veseliti i igrati

Image

'RTL pomaže djeci' prikuplja tijekom studenog i prosinca sredstva za financiranje projekata neprofitnih organizacija koja se bave djecom

18.11.2019.
12:08
VOYO logo

Udruga „RTL pomaže djeci“ i ove godine tradicionalno organizira veliku humanitarnu kampanju „Budi mi prijatelj“. Tijekom studenoga i prosinca prikupljat će se sredstva za financiranje projekata koji su na natječaj Udruge prijavile neprofitne organizacije koje se bave djecom, a neki od njih zbog dotrajale i neadekvatne opreme nisu u mogućnosti uživati u veselim i bezbrižnim vrtićkim te školskim danima.

Jedan od projekata koji će biti prikazan u ovogodišnjoj kampanji jest i onaj Centra „Podravsko sunce“ iz Koprivnice, čijim je štićenicima potrebno opremiti vanjsko igralište kako bi i djeca s invaliditetom i teškoćama u razvoju mogla uživati u igri, baš poput njihovih vršnjaka urednog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar „Podravsko sunce“ kao samostalna, suvremeno opremljena ustanova za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju s radom je započeo školske godine 2003/2004. Najveći broj polaznika Centra su djeca s teškoćama u razvoju osnovnoškolske dobi koja se školuju po dvama različitim programima, ovisno o vrsti i stupnju teškoće, po posebnom programu uz individualizirane postupke te posebnom programu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života.

Djeca s većim teškoćama u razvoju

Program je namijenjen djeci s većim teškoćama u razvoju čije školovanje traje do navršene 21 godine. U radu s djecom s teškoćama vrlo je važno pružiti edukacijsko-rehabilitacijsku podršku što ranije, stoga u Centru djeluje i dječji vrtić. „Cilj nam je u skorije vrijeme započeti i s pružanjem usluge rane intervencije kako bi i oni najmlađi dobili potrebnu stručnu pomoć“, ističe ravnateljica centra Radmila Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz poučavanje temeljeno na individualiziranom pristupu, edukacijsko-rehabilitacijske postupke, program produženog stručnog postupka, stručnu logopedsku pomoć, kineziterapiju, program poticanja senzorne integracije, dodaje Popović, provodi se i velik broj aktivnosti u koji su zajedno uključeni svi korisnici, poput Učeničke zadruge Kopriva, međunarodne eko-škole, školsko-sportskog društva te velikog broja izvannastavnih aktivnosti.

Image
RTL POMAŽE DJECI: /

Klinci s teškoćama u razvoju iz Centra 'Podravsko sunce' žele igralište za razigranije djetinjstvo

Image
RTL POMAŽE DJECI: /

Klinci s teškoćama u razvoju iz Centra 'Podravsko sunce' žele igralište za razigranije djetinjstvo

Slobodna igra na otvorenom

Projekt Centra pod nazivom „Naš sunčani kutak“, prikazan u kampanji „Budi mi prijatelj“, odnosi se na financiranje igrala za vanjsko igralište, pogodnima i djeci s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Slobodnom igrom na otvorenom poticat će se razvoj motoričkih vještina i socijalne integracije, a u konačnici i njihov cjelokupni razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Obnova igrališta za nas ima zaista veliki značaj. Igralište opremljeno univerzalnim igralima, vrtuljcima i ljuljačkama koje mogu koristiti sva djeca, bez obzira mogu li hodati, trčati ili se kreću u invalidskim kolicima igralište je kakvo trebamo i želimo. Izjednačavamo pravo djece na igru, pružamo djeci veselje i neprocjenjiva iskustva koja do sada nisu imali gdje steći. Uz igru, sreću i zadovoljstvo koje će druženje s vršnjacima na igralištu donijet našoj djeci, važno je spomenuti i utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djece kao i provođenje rehabilitacijskih postupaka upravo korištenjem novih sprava na igralištu“, ističe ravnateljica Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo