rtl dosje / Velika analiza slučaja Mamić: Hoće li bivši šef Dinama presuditi hrvatskom pravosuđu?

Bizarno je i da je Dinamova skupština, s ljudima pod Mamićevom kontrolom, izglasala da on i suradnici ni na koji način nisu financijski oštetili klub

21.3.2021.
21:30
VOYO logo

Ništa proteklog tjedna nije izazvalo toliku pažnju i buru u javnosti od dvosatne konferencije za javnost Zdravka Mamića u Mostaru. Dan nakon što mu je pravomoćna postala presuda od šest i pol godina zatvora, bivši čelnik Dinama obrušio se na one koji su mu presudili, rekao je da je osječkim sucima davao milijunske iznose i to potkrijepio računima i fotografijama druženja sa sucima.

Optužbe su odjeknule poput bombe

Mito je, tvrdi Mamić, davao i šefu Vrhovnog suda, a sve što je izgovorio izazvalo je šok i nevjericu u samom državnom vrhu. Ovoga puta, kako se čini, Mamićev bi konačni pad mogao donijeti i promjene u najzapuštenijoj grani vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što god tko mislio o Zdravku Mamiću, optužbe koje je iznio protiv sudaca osječkog suda nakon što mu je presuda postala pravomoćna najbolja su potvrda zašto baš u pravosuđe građani već godinama imaju najmanje povjerenja. Optužbe su odjeknule poput bombe jer ih je Mamić prvi put potkrijepio i fotografijama druženja sa sucima, kojima je, kako tvrdi, dao stotine tisuća eura mita kako bi u odlučivali u njegovu korist.

''Uglavnom mi smo se u toj loži Maksimir izubijali od alkohola, družili se satima gdje sam ja u jednom momentu ovaj sat, vidite tu, Audemars Piguet, ovako skinuo sa ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek'', izjavio je Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama.

Sucu je, kaže, kupio i Louis Vuitton cipele za dvije tisuće eura, platio mu put i novogodišnji provod u Dubaiju.

''Za sve to imam dokaze'', rekao je Mamić.

I te je dokaze, kaže, dao Državnom odvjetništvo još prije šest mjeseci.

''Ja sam rekla da radimo izvide i da se oni nastavljaju, i da se vrše provjere novih informacija koje su iznijete na toj konferenciji'', rekla je Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a.

''Izvidi su u tijeku i dalje se nastavljaju'', izjavila je Marušić.

Mamićeve optužbe kao da su zatekle i premijera.

''Dakle, ja sam zgrožen time i kao predsjednik vlade i kao pravnik. To je nedopustivo.  To su primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe'', kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Bivši predsjednik Vrhovnog suda o slučaju Mamić: 'Bilo je realno očekivati da će Sessa podnijeti ostavku'

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Bivši predsjednik Vrhovnog suda o slučaju Mamić: 'Bilo je realno očekivati da će Sessa podnijeti ostavku'

Golemi utjecaj

No, da je Zdravko Mamić bio povezan sa političkim i svim ostalim strukturama moći vidjelo se od trenutka kada je preuzeo Dinamo prije gotovo 20 godina. Od vodstva grada, do vrha države, Mamićeva moć rasla je iz godine u godinu - s Modrićem, Eduardom i ostalima Dinamo je postao nedodirljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao i njegov gazda. No, Mamićevi privatni ugovori s igračima, milijunske zarade od transfera i samovlada u klubu doveli su do bojkota navijača.

''Čuvajte Hrvatsku i zaboravite na neprijatelje, ovo su dušmani, ovo nije Dinamo, ovo nisu BBB, ovo nisu navijači'', rekao je Mamić u 2007. godini.

Mamićev golemi utjecaj i u HNS-u doveden je u pitanje 2010., kada se s Igorom Štimcem borio za vlast. I utjecaj je zadržao, a na medije koji bi postavljali pitanja o sukobu interesa njega i njegove obitelji često je reagirao divljački.

''Prebit ću te ko mačku. Proklet bio na Božić 2010. Proklet bio, sram te bilo. Mučko jedno đubre. Prestani više lagat ovaj napaćeni narod. Ostavi se moje kćeri i mojeg sina, jesi čuo, jesi čuo!'', izjavio je Mamić 2010. godine.

Čula je ovo cijela zemlja, ali nitko nije reagirao, Mamić je i idućih pet godina ostao svemoćan, a mediji meta njegovih ispada.

''Ako prezentiraš stalno da je tamo neki Mamić kriminalac, onda imaš to da ja ne mogu izaći na ulicu. To ste vi napravili. Ma, idi ti u p***u materinu, šta me provociraš, kretenu jedan'', kazao je Mamić u 2013. godini.

A kad je ministar Jovanović postavio pitanje zašto se transferi ne oporezuju, nije se libio ni govora mržnje.

''On jednostavno ima krvna zrnca u sebi što pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko'', rekao je Mamić u 2013.

Milijuni braći Mamić

Sve mu je to prolazilo, sve do ljeta 2015. kada je policija upala u kuće i urede Mamićevih, te izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića. U Remetincu su proveli samo nekoliko dana, a Mamić je nastavio po svome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ti si jako bezobrazan, ti si jedan mučki provokator'', kazao je u 2015.

Nedugo kasnije u javnost je procurio iskaz Luke Modrića USKOK-u u kojem kaže da je potpisao aneks nakon odlaska u Tottenham, da bi onda milijune u kešu isplaćivao braći Mamić. Uskoro je stiglo drugo uhićenje - zbog desetaka milijuna pronevjerenih kuna na transferima Dinamovih igrača. Na slobodu je pušten za 14 milijuna kuna.

Još će godinu dana proći prije nego što započne suđenje u Osijeku, u 13 mjeseci ispitano je 97 svjedoka, oni ključni se ničega nisu mogli sjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne mogu se sjetiti, iskreno. Pa ne mogu se sada točno sjetiti'', izjavio je Luka Modrić.

“Sad točno, iskreno se ne mogu sjetiti kada sam točno to potpisao'', rekao je Dejan Lovrić.

A ni na suđenju nije nedostajalo Mamićevih ispada, pa i sukoba s vlastitim odvjetnicima. U završnoj riječi obratio se sucima s kojima se, kako danas priznaje, i tada već redovno družio i davao im novac.

''Samljevena mi je obitelj. Nemojte, gospodine predsjedniče i članovi vijeća, vodite se pravom, istinom, strukom'', izjavio je Mamić 2018. godine.

Bijeg u Bosnu 

Da će biti proglašen krivim netko mu je javio na vrijeme da stigne pobjeći u Bosnu i Hercegovinu, kako je naziva, svoju drugu domovinu, u kojoj je ostao do danas. Nakon konačne presude želi sa sobom povući i proslavljene nogometaše.

''Pa oni su suučesnici, novac je kod njih, novac je u državnom proračunu. Oni su došli na sud i rekli 'da, mi smo potpisali te ugovore, anekse, da, mi smo došli u banku i podigli novac. Ili smo zajedno u djelu, ili nitko nije u djelu'', izjavio je Mamić.

Bizarno je i da je Dinamova skupština, s ljudima pod Mamićevom kontrolom, izglasala da on i suradnici ni na koji način nisu financijski oštetili klub, unatoč svim dokazima u suprotno. Iako formalno već pet godina u Dinamu nema upravljačku funkciju, Mamić se i preksinoć hvalio da u klubu i dalje nitko nema veći utjecaj.

''Sad više nisam ni savjetnik, ali budite sigurni da neće biti kupljen ni klozet papir, a da me se neće konzultirati. Ne zato što su glupi, oni znaju posao, ja sam ih naučio poslu, ali će oni reći 'šefe, što vi mislite o ovome?'', kazao je Zdravko Mamić.

Sve što brat govori i dalje bezrezervno podržava i njegov pravomoćno osuđeni brat.

''Ono sve što je rekao na onoj pressici je istina. Od prve do posljednje riječi. Naravno da oni moraju to provjeriti, ali velim, postoje mehanizmi. Policija, sudstvo, PNUSKOK'', izjavio je Zoran Mamić, bivši trener Dinama.

Kako izgleda, unutrašnjost hrvatskog zatvora Zdravko Mamić neće vidjeti. Hrvatska će od BiH tražiti da on ondje služi šestipolgodišnju kaznu, no Zdravko Mamić ondje će moći u zatvor samo ako tamošnji sud utvrdi da je ono za što je osuđen u Hrvatskoj i u BiH kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo